Vélemény

Hol vannak a bölcsek?

A napkeleti bölcsek ünnepe volt. Miért voltak bölcsek? Mert tudtak olvasni a jelekből, és felismerték az újszülöttet – a messiást?
Lucia Molnár Satinská

2017. január 9. 16:25

Ma nem menő bölcsnek lenni. Hányan követnek kortárs bölcseket a Facebookon? Melyik bölcs emberé a legnépszerűbb instagram? Készítenek a bölcsek magas nézettségű videókat? Lehet, hogy néha megjelenik egy-egy interjú valamelyikükkel a médiában, de valahogy el vannak rejtve a mai társadalomban.

Amikor kamasz voltam, nagyon bölcs akartam lenni. Tipikus stréber voltam, szerettem tanulni, iskolába járni, házi feladatot csinálni, és szinte minden szabad pillanatomban olvastam. Először szégyelltem is, mai szóval mondva nem volt cool strébernek lenni, ezt tudtam. De aztán ez megváltozott, és az osztálytársaim, ismerőseim előtt is ki mertem jelenteni, hogy igenis egy nagy stréber vagyok és még büszke is vagyok rá! Sokszor meglepődtek, de többet nem nevettek rajtam.

Később jöttem rá, hogy a tudás nem elég a bölcsességhez. Akármennyi könyvet el lehet olvasni, számtalan nyelvórát venni, különböző iskolákat elvégezni, mégis az igazi bölcsességhez a bőséges tudáson kívül mély emberi tapasztalatok kellenek. Találkozni kell a halállal, szerelemmel, fájdalmakkal és örömökkel, ezeket olvasmányélményekből nem lehet megszerezni, átélni. Bízom benne, hogy jó úton járok és egyszer igazán bölcs leszek.

Nehéz helyzetben vagyunk, ha bölcseket keresünk a mai világban. Nagyon sokan nem kaphatnak jó nevelést, oktatást, sőt rengetegen nem kapnak semmit.

Az UNESCO szerint 2016-ban 121 millió gyerek és kamasz nem járhatott iskolába. Szegénység, természeti katasztrófa, háború a leggyakoribb ok. Lehet valaki bölcs, ha nem járt iskolába?

Van egy ismerősöm, ő sem járhatott iskolába akkor, amikor a világ boldogabb részein a kortársai. Már elmúlt 18. Három éve él Szlovákiában és nagyon küzd azért, hogy tanulhasson. Minden vágya, hogy középiskolás legyen. Már elég rendesen beszél szlovákul, de azt sajnos sehogy sem tudja bizonyítani, hogy elvégezte az alapiskolát. Ezért először el kell végeznie itt is, persze távúton, hiszen túl idős ahhoz, hogy kisgyerekekkel járjon egy osztályba, és persze dolgoznia is kell. Ez az afgán srác szorgalmasan tanulja Szlovákia földrajzát, történelmet, matekot, kémiát, fizikát és a többi tantárgyat. Jól megy neki. Türelmesen, kis lépésekkel közelít vágyának beteljesülése felé. Ami számomra a legcsodálatosabb benne, az a kedvessége. Mindenkihez kedves és mindenkit egyformán tisztel, nem számít, ki milyen vallású, milyen a bőrszíne, hány éves, egészséges-e vagy fogyatékkal él. Szerintem jó úton halad afelé, hogy egyszer bölcs legyen.

A három napkeleti bölcs a csillagot követte. Sztárok helyett keressük a csillagokat. Lehetséges, hogy ezen az úton találkozhatunk igazi bölcsekkel.

Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?