Vélemény

Fogyasztóvédelem?

Az ember mindig tanul. Én most megtanultam, hogy a kettő néha csak egy. Az történt, hogy tavaly áprilisban vettem egy elég drága márkás cipőt.
Lampl Zsuzsanna

2016. szeptember 2. 20:02

Már amikor felpróbáltam, éreztem, hogy ez más, mint a többi, kényelmes, puha, van benne talpbetét, ami manapság nagy szó, hiszen már a gyerekcipőket is anélkül gyártják, aztán csodálkozunk, hogy olyan sok a lúdtalpas fiatal. Ez a cipő túlél engem, gondoltam, bár a felsőrész perforált mintázata kicsit elbizonytalanított. Nem fog ez kitörni? Á, ez egy jó márka, és egyébként kétéves jótállás van, mondta az eladó. Mi mást mondhat. De eszembe jutott két ismerősöm, akik a Baťában vesznek cipőt, aztán a két év lejárta előtt visszaviszik, és eddig még mindig kicserélték nekik, vagy visszakapták a pénzt. Ha a Baťa így csinálja, akkor biztosan más is, gondoltam naivan.

Tizennégy hónappal később (ebből csak kilencet hordtam, télen nem), picit megrepedt a mintázat. Azonnal vittem reklamálni. Elküldik a gyártónak, mondta az eladó. Három héttel később felhívtak, hogy a gyártó nem ismeri el a reklamációt, mert nem gyártási hiba, hanem a viselés okozta a repedést. Tessék?! Akkor ez milyen minőség?! Elrobogtam az üzletbe. Hozza a kisasszony a cipőt. Észrevettem, hogy elég szokatlanul, az orrával kifelé van a táskában, úgy, ahogyan én betettem, és az az érzésem támadt, hogy azóta ki sem vették. Akkor az eladó adott egy papírt arról, hogy átveszem a cipőt. És hol van a gyártó véleménye, kérdeztem. Majd levélben küldik. Miért levélben, most akarom látni! Azt nem lehet, mondta, nem adhatja ki, de mivel kötöttem az ebet a karóhoz, megmutatta azt a szöveget, amit levélben elküldtek. Abban szó sem volt a gyártóról, csak annyi, hogy az üzletet működtető cég nem ismeri el a reklamációt, és még ki is oktat, hogy károsodás esetén azonnal (!) kell reklamálni. Na, ezen feldühödtem, kijelentettem, hogy addig nem viszem el a cipőt, amíg nem látom a gyártó szakvéleményét, amire hivatkoztak.

Nos, lerövidítve a továbbiakat: szakvélemény azóta sincs, úgy gondolom, a cipőt tényleg ki sem vették a zacskóból. Sajnos, megtehették. A fogyasztóvédelmisektől megtudtam, hogy a törvény szerint ha az ember egy év eltelte után reklamál, az üzlet már nem köteles bevizsgáltatni az árut, minden további nélkül visszautasíthatja a reklamációt. A vevő saját költségre bevizsgáltathatja, de ennek eredménye sem kötelezheti az eladót a pénz visszaadására vagy az árucserére. Marad a bíróság. Tehát a kétéves jótállás igazából csak egyéves. Ha ezt rögtön az elején megmondják, elfogadtam volna. De mivel hülyét próbáltak csinálni belőlem ezzel a „gyártó-sztorival”, a Cube shopban soha többé nem vásárolok.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?