Vélemény

A populizmus királyai

Kedden robbant a „bomba”, hogy a képviselők – köztük a kormánypártiak többsége is – nem hajlandók gyorsított eljárásban tárgyalni a fizetésük befagyasztására vonatkozó jogszabályt.
Lajos P. János

2017. december 2. 16:55

Fico vs. Matovič

Ez azt jelentette, hogy idén már nem tudják megállítani a törvényből automatikusan következő béremelkedést, mivel a jogszabályt rendes eljárásban csak a következő ülésen fogadhatná el a testület, ami rendes körülmények között csak januárban kezdődik. A javaslatra mindössze 32 képviselő szavazott igennel, ebből 15 Kotleba képviselője. Az ellenzék többi része egységesen elutasította a javaslatot.


A kormány főpopulistája
A fizetések befagyasztására vonatkozó jogszabályt a kormány nyújtotta be, és javasolta azt is, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament. Mivel a törvényjavaslatot november 15-én fogadta el a kormány, nem is tehetett mást, csak kérhette a gyorsított tárgyalást, ha azt akarta, hogy januárban életbe léphessen a törvény. A miniszterelnök indítékairól lehet vitatkozni, feltehetjük a kérdést, hogy vajon a megyei választások eredménye, a Smer és a másik két kormánypárt preferenciáinak csökkenése közrejátszott-e mindebben. Az azonban biztos, hogy már a benyújtása is erősen populista lépés volt. Célja a „soft szavazatvásárlás”, vagyis a választók erre fogékony részének megszerzése/megtartása. Fico reakciója viszont már a szélsőséges populista kategóriába esik. Ahogyan viszont bejelentette, hogy összekapcsolja a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással, az már az egyik legnagyobb kaliber volt – ennél nagyobbnak talán csak az egy héttel korábban „elsütött” éjszakai műszak tekinthető. Ha ez megrendezett akció volt, akkor a médiatanácsadója komoly karácsonyi jutalomra számíthat, a tervért és a kivitelezésért egyaránt.


A másik „király”
Robert Ficónak megvan a megfelelője az ellenzéki oldalon. Igor Matovič nem hagyhatta ki ezt a lehetőséget, a parlamenti munkával szembeni averzióját is félretette, és hat hónap után bement a törvényhozásba, hogy ellenzékiként beterjessze ugyanazt a bérbefagyasztási javaslatot, ráadásul egy egészségügyi törvényhez csatolva. A kormányoldal elutasítása borítékolható, a cél tehát egyértelmű: úgy beállítani a kormányoldalt, hogy emelni akarja a képviselői fizetéseket. Demagógiából újabb egyes Matovičnak.


Sok vagy kevés?
Lehet azon vitatkozni, hogy sok vagy kevés a képviselők fizetése. A minimálbérhez viszonyítva sok a több mint 3 ezer euró, az európai parlamenti képviselő fizetéséhez képest – aki mintegy 7 ezer eurót keres –, kevés. Bizonyos időszakokban, mint amilyen a 2009-es gazdasági válság és az utána következő időszak volt, valóban indokolt, hogy az ország vezetői szolidaritást vállaljanak az emberekkel, legalább ne emelkedjen a fizetésük, ha másoké sem nő, vagy egyenesen csökken, esetleg sokan veszítik el munkájukat. Ez az időszak azonban szerencsére mögöttünk van.
A demokratikus rendszer nem attól a legjobb, hogy keveset kell fizetni a vezetőknek. A királynak nem volt szüksége fizetésre, hiszen minden az övé volt, az ország „javait” csak „hűbérbe” adta a hozzá hű vazallusoknak, s ha akarta, visszavette azokat. Valami hasonló működött a szocializmusban is, ahol a kommunista pártvezetőknek sem volt szükségük magas fizetésre, hiszen mindent állami pénzből oldottak meg, lásd például az olcsón/ingyen kiutalt villákat. A pénzt különben sem tudták volna elkölteni, mert nem nagyon volt mire.
A parlament és a kormány az ország kirakata, ami nincs ingyen. A vezetés fizetésén nem spórolni kellene, hanem olyan embereket oda juttatni, akik megérdemlik. Nem a fizetést kell számon kérni, hanem a munkát. És, hogy kinek fizetünk, az a választásokon dől el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.