Vélemény

A gímesi iskola sorsa

Június 2-án a zoboraljai Gímes község önkormányzata nem szavazta meg a magyar szülők kérvényét, a magyar igazgatóságú alapiskola létrehozását! A 9 tagú önkormányzatból a jelenlévő 8 képviselő a következőképp szavazott: 1 támogatta, 3 tartózkodott, 4 ellene voksolt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2003. június 10. 08:00

Június 2-án a zoboraljai Gímes község önkormányzata nem szavazta meg a magyar szülők kérvényét, a magyar igazgatóságú alapiskola létrehozását! A 9 tagú önkormányzatból a jelenlévő 8 képviselő a következőképp szavazott: 1 támogatta, 3 tartózkodott, 4 ellene voksolt. Ezzel megpecsételődni látszik a gímesi magyarság sorsa, választott képviselői úgy döntöttek, hogy Gímesen nincs szükség magyar iskolára, elég a szlovák! Ugyanis az immár jogalanyisággal rendelkező alapiskola alapító levele alapján már „csak szlovák iskola”, ahol magyar nyelven is van oktatás! De meddig lehet, és mely tantárgyakat oktatják magyarul? Mert, ha az iskola igazgatója vagy igazgatósága csakis a magyar nyelvre és irodalomra korlátozzák a magyar nyelven oktatást, ekkor sem sérti meg az alapító okiratot. Ha összevetem az önkormányzati választások és a testület szavazásának eredményét, akkor számomra felfoghatatlan a döntés! Az önkormányzati választások alapján 4 KDH-s, 4 MKP-s és 1 SDĽ-es képviselő van Gímesen. Ha 4 MKP-s képviselő van, akkor felmerül néhány kérdés:

– hogy lehetséges, hogy csak 1 képviselő szavazott a magyar igazgatóság mellett?

– milyen „magyar” jelölteket állított a gímesi MKP az önkormányzati választásokon?

– mit tett a helyi MKP alapszervezet a gímesi magyar igazgatóságért?

– mit tettek a járási és országos MKP szervek a gímesi magyar igazgatóságért?

Az utolsó két kérdésre egyértelmű a válasz, a magyar igazgatóságért semmit, ezt mutatja a szavazás eredménye! Ezek alapján valóban megásták az itt élő magyarság sírját, mert még az MKP képviselők sem álltak ki a magyar igazgatóságú iskoláért, annak ellenére, hogy a szavazás titkos volt! De a gímesi önkormányzat álláspontja nem csak a gímesi magyarságot érinti! Mivel központi iskoláról van szó, melynek magyar részlege van, ide járnak a koloni, lédeci és zsérei magyar gyerekek is. De csakis annak az önkormányzatnak a jogkörébe tartozik az iskola, melynek területén van az épület, hiába van több diák a környező falvakból, ezeknek a községeknek nincs beleszólása az iskola működésébe. Jelenleg megoldhatatlan a magyar igazgatóságú iskola létrehozása, mivel más községben nincs megfelelő épület. Újabb akadályt gördítettek a magyar szülők jogos kérése elé, de ez sem állíthatja le a kezdeményezést, hogy mi magunk szervezzük az oktatásunkat, magyar nyelven, magyar igazgatóságú iskolában.

Balkó Gábor, Kolon

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?