Utazz

Szigorúbb csomagszabályok a fapadosokon

Még kényelmetlenebb és drágább lesz az utazás a fapadosokkal, a régió két legnagyobb fapadosa ugyanis tovább szigorította a poggyászszabályokat. A Wizz Air Budapestről induló utasai már az új feltételek szerint utazhatnak, a Ryanair pedig november 1-jétől alkalmazza a szigorúbb feltételeket, igaz, aki szeptember elseje után foglal, annak ingyenesen már csak egy kicsi kézipoggyászt engedélyez a rendszer.
Szabó Laci

2018. augusztus 30. 02:20

Még kényelmetlenebb és drágább lesz az utazás a fapadosokkal, a régió két legnagyobb fapadosa ugyanis tovább szigorította a poggyászszabályokat. A Wizz Air Budapestről induló utasai már az új feltételek szerint utazhatnak, a Ryanair pedig november 1-jétől alkalmazza a szigorúbb feltételeket, igaz, aki szeptember elseje után foglal, annak ingyenesen már csak egy kicsi kézipoggyászt engedélyez a rendszer.

Mindkét légitársaság gyakorlatilag az elsőbbségi beszállítás szolgáltatáshoz köti a kézipoggyászszabályt, akik vásárolnak ilyet, azok továbbra is két, egy kicsi és egy nagyobb csomaggal szállhatnak fel a fedélzetre, a többieknek ezt a lehetőséget már nem kínálja fel a légitársaság.

A Wizz Air új szabálya szerint ezentúl az utasok csak egy kis, 40 x 30 x 18 cm-nél kisebb kézicsomagot vihetnek a fedélzetre, és azt csak az ülés alá helyezhetik el, nem a felső csomagtárolóba. Ha ennél nagyobb a kézipoggyász, de nem haladja meg a 55 x 40 x 23 cm-t, akkor azt az indulási repülőtéren – egyelőre ingyenesen – fel kell adni a check-in pultnál, majd az érkezéskor a csomagkiadóban kapja meg azt.

Aki két csomaggal szeretne felszállni, annak vásárolnia kell elsőbbségi beszállítás szolgáltatást. A Ryanair is módosított a szabályokon, az ír fapados utasai is ezentúl már csak egy kisebb kézipoggyásszal szállhatnak fel a gépre, ha nem vásárolnak elsőbbségi beszállítás szolgáltatást, foglalásnál járatonként 6 euróért. Ez esetben továbbra is magukkal vihetik a legfeljebb 10 kg-os kézipoggyászt. A szabályok november elsejétől lépnek életbe, a légitársaság a szeptember elseje után foglalóknál automatikusan az új rendszer alapján kínálja az opciókat az utasoknak.A kis kézicsomag mérete a Ryanairnél kicsit nagyobb lett, az eddigi 35 x 20 x 20 centiméteres maximális méretről 40 x 20 x 25 centiméterre nőtt az ingyenesen felvihető kézicsomag. További módosítás, hogy egy új tarifa is megjelent a Ryanairnél, a legfeljebb 20 kg-os feladható poggyász ára ezentúl 25 euró lesz, járatonként. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy elsőbbségi beszállítás szolgáltatást nem foglalhat mindenki, gyakorlatilag a 189 fős gép utasainak csak a fele, azaz maximum 95 utas – vagyis az indulás előtt foglalók valószínűleg lemaradnak erről a lehetőségről, így ők csak egy kicsi kézipoggyászt vihetnek a fedélzetre, ha ennél több csomag van, akkor azért fizetni kell, 50 eurót egy oda-vissza úton.

Az új szabályok nemcsak drágítják, de még kényelmetlenebbé és időigényesebbé is teszik az utazást a fapadosokkal, ugyanis akik eddig csak (két) kézipoggyásszal utaztak (például egy hosszú hétvégére), azok megkerülhették a sorban állást a check-in pultnál, egyenesen a biztonsági ellenőrzéshez mehettek.

Most – ha nem vásárolnak elsőbbségi beszállítást – előbb le kell adni a nagyobb kézicsomagot (vagy a feladható poggyászt), ez az Wizz Airnél egyelőre ingyenes, de csak idő kérdése, mikor kell ezért is fizetni az utasoknak. Majd az érkezést követően újabb várakozás a poggyászkiadóban, hogy fel tudják venni a feladott csomagot. Akik pedig két foglalással utaztak – mert így olcsóbban tudták megoldani –, azok ezen túl az érkezést követően előbb fel kell vegyék a csomagot, majd újra check-in, biztonsági ellenőrzés, és csak ezt követően tudnak továbbutazni – ez legalább plusz kétórás időrést kíván, azaz egy kétjegyes átszálláshoz legalább 3 órányi időrést kell hagyni, hogy elegendő legyen ahhoz, hogy elérjék a „csatlakozást”.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ütések, migránsok, kivezényelt gyerekek – EP-kampány Magyarországon

Sűrű füst, kiabálás és vér - egy utas számolt be a pozsonyi buszbalesetről

Triplázni akar a DAC

Frissítve

Négy gránátot találtak a gombaszögi ásatások helyszínén

Lezuhant egy girokopter Komárom-Esztergom megyében, szörnyethalt a pilóta

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?