Utazz

Nyitnak az európai országok, várják a turistákat

Bár van néhány ország, ahol a napokban újabb szigorításokat vezetnek be, de mind több országból ér­keznek hírek a nyitásokról. Európa újra várja a turistákat. Összefoglal­juk az elmúlt hét enyhítési, nyitási híreit.
Szabó Laci

2021. május 3. 18:44

utazás k
Május 10-től nem lesz szükség negatív Covid-tesztre a beutazáshoz Cipruson. - Fotó: pixabay

Sebastian Kurz osztrák kancellár április 23- ai sajtótájékoztatóján ismertette a „Nyitási Bizottság” által kidolgo­zott intézkedéseket, amely Ausztria újraindításának részletes ütemter­vét tartalmazza.

Az ütemterv szerint május 19-től a turizmus, a gasztronómia, a kultú­ra, a sport- és a rendezvényszektor szolgáltatói ismét megkezdhetik tevékenységüket. Általános szabály, hogy a szolgáltatásokhoz való hoz­záférés egységes feltétele a „zöld út­levél” lesz. Ez az eljárás esélyegyen­lőséget biztosít mindazok számára, akiket beoltottak, akik átestek a Covid-19-betegségen, vagy nega­tív teszttel rendelkeznek. A „zöld útlevél” bevezetését azonban csak május 24-ére ígéri az osztrák kor­mány. Az FFP2-es maszk használa­ta, a távolságtartás és a regisztráció is kötelező lesz.

Az éttermek kül- és beltérre egy­aránt megnyithatnak, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. Fogyasztás csak ülve engedélyezett. A szabadtéri rendezvényeken kültéren 3000 fő tartózkodhat, beltéren pedig 1500 fő – feltétel, hogy beazonosíthatóan és nyomon követhetően legyenek a vendégek leültetve. Fontos ugyan­akkor, hogy jegyeket a létesítmé­nyek összbefogadó képességének 50 százalékáig lehet csak eladni. Nem ültetett formában szervezett rendezvények esetében a maximum létszámkorlát 50 fő.

A wellnesslétesítményekben és fitneszközpontokban 20 négy­zetméter per főben szabják meg a létszámkorlátot. A kancellár ismer­tetése szerint május 19-től a külföl­diek előtt is megnyílnak a határok, a karanténkötelezettséget csak a sú­lyosan fertőzött országokból érke­zők számára tartják fenn. Júniustól a szigorú járványügyi korlátozások (maszkviselés, létszámkorlát, re­gisztráció, távolságtartás, belépő tesztelés) fokozatosan kerülnek majd feloldásra. Július 1-jétől pedig az éjszakai vendéglátás is engedélye­zett lesz. A nemzetközi utazás feltétele nyár­tól az EU-ban egységesen beveze­tett zöld útlevél lesz.

Május 10-től nem lesz szükség ne­gatív Covid-tesztre a beutazáshoz Cipruson, és karanténba sem kell vonulniuk azoknak, akik meg­kapták mindkét adagot a korona­vírus elleni vakcinából – értesült az euronews. Ciprus 65 országból fogadja majd a turistákat, az uniós tagállamokon kívül például Egyip­tomból, az Egyesült Arab Emirátu­sokból vagy Örményországból is. Az idegenforgalmi miniszter szerint ez a lépés segíthet a turizmustól függő sziget gazdaságának újra­élesztésében.

Finnország korlátozások nélkül fogadja a nyugati vakcinával oltot­takat. A finn egészségügyi hatóság minden, a WHO vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által biztonságosnak és hatásosnak ítélt vakcinával érkező utas esetében sem negatív teszteredményt, sem karantént nem ír elő májustól – írja az AIRportal.hu. A Finnair közle­ménye szerint a hatósági előírások­kal összhangban az oltási igazolással a negatív PCR-, vagy antigén-teszt, illetve a védettségi igazolás is kivált­ható május 11-től. A légitársasaság a WHO vagy az EMA által elfo­gadott vakcinák beadásáról szóló dokumentumot fogadja el. Az igazolásnak az oltás fajtáján kívül tartalmaznia kell az utas nevét, szü­letési idejét, illetve az első adaggal történt oltás időpontját.

Olaszország nagy részén enyhül­nek a járványkorlátozások, hétfőtől egyedül Szardínia marad kiemelten veszélyes járványfokozatban, vagyis legalább további egy hétig még vö­rös zónának számít, ahol napköz­ben is kijárási tilalom van érvény­ben. Április 26-tól az olasz csizmán oldják a korlátozásokat, ami el­sősorban a szabadtéri vendéglátás újraindítását jelenti, vagyis a bárok, éttermek teraszainak megnyitását. A fennmaradó korlátozások között szerepel az éjszakai kijárási tilalom este tíz órától reggel ötig.

Belgiumban a kávézók és az étter­mek május 8-án újra megnyithat­ják teraszaikat, a reggel 8 óra és este 10 óra között nyitva tartó teraszo­kon legfeljebb négy ember alkothat egy asztaltársaságot. Beltérben még a pultnál sem lehet kiszolgálás. Szintén május 8-tól akár 50 ember részvételével rendezhető kulturá­lis vagy ünnepi esemény kizárólag szabad téren. A belga kormányzat a színházak és mozik újranyitásának sokak által várt lehetőségét júniusra halasztotta.

Bulgária májustól eltörli az ország­ba való beutazás után előírt köte­lező karantént, szombattól pedig a szabadtéri sportesemények nyitva állnak a nézők számára, igaz, meg­előzés gyanánt egyelőre korlátozá­sokkal: a befogadóképesség legfel­jebb 30 százalékát használhatják ki, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése, valamint a legalább 1,5 méteres távolság tartása egymás kö­zött. Egy héttel később, május 1-től pedig feloldják a beutazóknak kö­telező karantént abban az esetben, ha oltási igazolvánnyal vagy friss, negatív teszttel érkeznek, vagy ha az elmúlt hat hónap során átestek a fertőzésen.

Májustól fogadja a beoltott csopor­tos turistákat Izrael. Izrael szeretné a sikeres oltási programját a turizmus és a gazdaság fellendítésére használ­ni, kihasználni az előnyét más or­szágokkal szemben. Így az a döntés született, hogy a beoltott külföldiek csoportos turizmus céljából má­jus 23-tól utazhatnak Izraelbe. A nyitás ezen szakasza, egyfajta teszt­üzemként egészen júliusig eltarthat, ezalatt csak kisebb, szervezett kere­tek között érkező turistacsoportok léphetnek be az országba – fontos hangsúlyozni, hogy ez csak az oltott turistákra vonatkozik, és bizonyos feltételekkel. A pontos iránymu­tatásokat hamarosan közzéteszi a minisztérium. A tervek szerint a nyitás következő szakaszában, júli­ustól minden beoltott, egyéni turis­ta is beléphet az országba. Az oltási igazoláson kívül a beutazóknak a repülőgépre való beszállás előtt egy negatív PCR-tesztet is be kell mutatniuk, továbbá érkezéskor egy szerológiai vizsgálaton kell átesniük a repülőtéren.

Johann Buttigieg, a Máltai Turisz­tikai Hivatal vezérigazgatója szerint Málta 2021. június 1-jén beindítja a turizmust, és újra fogad külföldi turistákat.

(szl, MTI, GD Consulting, Turizmus)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Rafael Nadal

Laureus-díj – Rafael Nadal, Oszaka Naomi és a Bayern München nyert

Komárom

2000 oltást fognak beadni a hétvégén Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.