Szputnyikkal nem repülsz!

utazás

Egyre több ország jelenti be, hogy mikortól fogad újra turistákat, mind több helyen enyhülnek a korlátozások, ám a turizmus újraindítása elképzelhetetlen a közös európai oltási útlevél..., pardon, a Covid-19-igazolvány nélkül.

Az Európai Parlament tegnap nagy többséggel elfogadta a tervezetet, hogy a legújabb nevén Covid-19-igazolvány (volt már vakcinaútlevél, zöld útlevél, egészségügyi igazolás, talán most már sikerült nevet adni az új dokumentumnak) mikor léphet életbe, milyen adatok szerepelnek rajta, és azt is, hogy milyen oltásokkal lehet teljesen szabadon utazni az EU tagállamaiban, később pedig a világ többi országába. Brüsszeli hírek szerint ugyanis már intenzív tárgyalásokat folytatnak több országgal, hogy nyárra, legkésőbb őszre valóban megnyíljanak az EU-n kívüli országok határai az uniós polgárok előtt.

Az elfogadott szabály szerint (amelyet még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, de most ez szinte csak formalitás) az EU polgárai a júniusi bevezetéstől szinte szabadon utazhatnak a 27 tagországban, függetlenül attól, hogy kaptak-e már oltást, vagy sem. A dokumentum ugyanis egy gyűjtő adatbázis lesz, amelyen szerepel, ha valaki már átesett a betegségen, a PCR-teszteket is itt tartják nyilván, és az oltások idejét és típusát is erről tudják leolvasni az utazás, repülőre szállás előtt. Most még nagy sietve létre kell hozni a technikai hátteret, de az okostelefonok, az applikációk világában a digitális és papír alapú Covid-19-igazolás minden bizonnyal legkésőbb május végére, június elejére elkészül.

Mindenki szabadon utazhat – ez a célja a Covid-19-igazolásnak – ám ez nem teljesen igaz. Hiszen akit másodszor is beoltanak, utána még két hetet kell várnia és valóban nagy szabadságot kap – teszt és karantén nélkül utazhat. Akik nem szeretnék beoltatni magukat, vagy még nem kerültek sorra, azokra továbbra is tesztelések várnak, igaz, a tervezet felszólítja a kormányokat, hogy a teszteket ingyen biztosítsák az unió polgárainak (vannak országok, ahol most is 50–100 euró egy koronavírusteszt).

De van egy csoport, amely hiába kapta meg a vakcinát, mégsem élvezheti a teljes szabadságot. Azok, akik orosz vagy kínai vakcinát kaptak (ez főleg a magyar állampolgárokat érinti az EU-ban, de akár majd minket is, ha nálunk is valóban elkezdenek oltani a Szputnyikkal), tehát olyat, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (még) nem hagyott jóvá, csak akkor indulhatnak útnak, ha előtte elvégeztetik a tesztet, vagyis rájuk úgy tekintenek, mintha nem lennének beoltva. A szabály azonban lehetőséget ad az egyes országoknak, hogy kivételt tegyenek, és elfogadják a keleti vakcinával beoltottak Covid-19-igazolását is.

Görögország máris jelezte, oda mehet bárki, mindegy, milyen vakcinával oltották, ők a keletieket is elfogadják. Nem is csoda, hiszen a főként a turizmusból élő uniós országok nemcsak megmenteni szeretnék az idei nyári szezont, hanem a maximumot kihozni belőle. Ahogy nyitnak az országok, enyhülnek a szabályok, egyre szabadabbak leszünk. A nyári szezon végén pedig már csak néhány biztonsági szabály emlékeztet bennünket a szörnyű járványra. És egy szó, amivel bővül az ellenőrzőlistánk: telefon, pénztárca, útlevél, bankkártya, Covid-19-igazolvány... Indulhatunk!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?