Utazz

Nem csak tavaszi török csemege: Kappadókia

Tavaly október végén sikerült a Selyemút üzbegisztáni részét, a legcsodálatosabb, ékszerszépségű városait megcsodálnom, most pedig a török útvonalán csavaroghattam kicsit. Kappadókiaigazi csemege. Ha valaki különleges helyre vágyik, és nem szeretne túl messzire utazni miatta, ajánlom felfedezésre a világnak ezen érdekes részét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 26. 13:35

- A szerző felvételei

Megismerheti a szinte elvont szépségű tájakat, misztikus föld alatti városokat, a tündérkémények mesés világát, karavánszerájokat és az iszlám művészet kincseit. 

Kalandra fel!
Antalya repterére érkeztünk meg nem egészen háromórás repülőút után. Egy éjszakát itt töltöttünk, hogy mindjárt két lábbal belehuppanjunk a kalandba, élvezzük a török vendéglátást és a magas szintű szolgáltatásokat. Mindenhol barátságos fogadtatásban volt részünk. Másnap korán reggel elfoglaltuk a helyünket a buszban, és nekilódultunk az egész napos utazásnak. Útközben a Taurus-hegység havas tájait és háromezres csúcsait nézegettük a busz ablakából, s megálltunk a mai Törökország egyik legnagyobb városában, Konyában. A középkorban a Szeldzsuk Birodalom fővárosa volt, és a mai napig a hívők szent zarándokhelye, mert itt található Mevlana mester sírja. A mester eredeti neve Dzsalál ad-Dín Rúmí, ő volt a legnagyobb perzsa szúfi misztikus filozófus, aki ismerte az iszlám jogot, hagyományokat, magyarázta a Koránt, ismerte a perzsa, indiai és arab irodalmat, de a görög irodalmat és filozófiát is.  1273 decemberében hunyt el. Meglátogattuk a Mevlana-kolostort, itt alapították meg közvetlenül a halála után a táncoló, kerengő dervisek rendjét. A kolostor és mauzóleum része az Iszlám Művészet Múzeumának, ahol iparművészeti kincsek, ereklyék és relikviák is megtekinthetőek. 

Tündértornyok születése
Ahogy közeledtünk Kappadókiához, érdekesnél érdekesebb táj mutatta meg magát. Egy vulkán 25 millió évvel ezelőtt többszöri kitörésével alakította ilyen izgalmassá a tájat. A sok hamu rétegekben rakódott le, az időjárás viszontagságainak köszönhetően, a szél, a nagy szárazságok és esők váltakozásának hatására az egyes rétegek szétváltak, fura barázdákat produkálva. Így születtek meg a  tündértornyok, a fotogén formájú  sziklaképződmények tufából, bazaltkőből és más vulkanikus, de eltérő keménységű kőzetből. 
Kappadókiában találhatóak titokzatos föld alatti városok is – például Cardak, ahova az első keresztények bújtak el ellenségeik elől a 7. század elején, az első arab inváziók során. A hétszintes föld alatti városok három hónapra biztosították nagyobb gondok nélkül megélhetésüket. Egy emeleten csak az állataik éltek, egy külön emelet volt az éléskamra, itt készítettek a szőlőből bort taposással és a must felfogásával. A szellőzés meg volt oldva, így állandóan áramlott be a friss levegő. Föld alatti vízforrásaik elegendő vizet biztosítottak egy egész falunak, sőt, a kilenc kilométerre levő faluval alagút kötötte őket össze!  A Göreme-völgyben a keresztények kis közösségei – ma Göreme, Uchisar, Avanos városok – által épített templomok szemet gyönyörködtetnek, és csak ezen a nem túl nagy területen 365 van belőlük. A sziklatemplomok belső termei egyszerű helyiségek, de a könnyen vájható sziklákba igyekeztek íveket, barlangokat, kis cellákat, hosszú folyosókat is kialakítani. Ha mégis bejutott az ellenség, az egyes folyosók végében nagy malomkerék formájú kövek voltak elkészítve az azonnali eltorlaszolásra, sőt, a lándzsáikkal felülről az ellenséget le is tudták döfni az erre külön kivájt keskeny lyukakon át. A Szerelem Völgye nem éppen szívecske alakú tornyai a megnevezés ellenére gyorsan mosolyra kapcsolják az agyat, és egymás után születnek az érdekes fotók. 

Ókeresztény freskók
A Göreme Nemzeti Park az UNESCO védelme alatt áll 1985 óta. A sziklatemplomok falait ókeresztény freskók díszítik, több korból is maradtak ránk a nagyon egyszerűtől kezdve az élénk színekkel gazdagon bánó, pompás bibliai pillanatokat megjelenítő képekig. Gazdagsága nagy időszakot ölel fel, a templomok, freskók az 5–13. század között épültek, készültek. Nagy becsben tartják őket a helyiek, külön felelősök ügyelnek arra, hogy a turisták ne fotózzák, ne érintsék meg a felbecsülhetetlen értékű festményeket. Ez a rész, az ókori Anatólia tartomány a hettita, a perzsa, a szeldzsuk, a római és a bizánci birodalom része is volt. A történelem nem kímélte, civilizációk, kultúrák keveredtek itt. 
Kappadókia a 20. század közepe óta különlegesen gyönyörű tájai, érdekes történelmi vonatkozásai, szakrális építményei miatt lett érdekes az utazók számára. Nagyon magas szintű szolgáltatásai miatt idegenforgalmi központtá épült ki. Nagy élmény volt Kappadókia csodás táját megcsodálni a magasból. Lehetőség van ugyanis befizetni nagyon jól megszervezett hőlégballonos kalandra. 
Az egyórás lebegés a táj felett nem olcsó mulatság (175 euró), de a legkisebb részletig át van gondolva. Hajnali 5-kor jöttek értünk a hotelba, a kis reggelit követte a gyors oktatás a landolás esetleges veszélyeiről és a leszállási pózról. Némi gyakorlás után bemásztunk a hőlégballon kosarába, és egyórás csodálkozás következett. Fantasztikus látvány, ahogy a magasból jól belátható terület felett egyszerre 100 színes, lassan, komótosan ereszkedő vagy éppen lustán a magasba szálló ballon „úszik” a levegőben. A csendet csak az égők sziszegően erős hangja töri meg rövid időre. Az egyórás lebegés után sima volt a landolás, s a kapitány pezsgőnyitás és koccintás után mosolyogva adta át a résztvevőknek a névre szóló igazolást, hogy a hőlégballonos kaland után ne csak érzelmi nyom maradjon életünkben.

  
Színpompás szőnyegek
A szépen induló nap után érdekes bemutatón vettünk részt, szőnyeg- és gobelinkészítő műhelyben jártunk. A selyemhernyótól eljutottunk a selyemszállal szőtt 50 ezer eurós, egy négyzetcentiméteren 1350 csomós, Amerikában versenyt nyert szőnyegig egy információkban gazdag és érdekes bő egy óra alatt. Teljesen ledöbbentett a díjazott, csodálatos kékes színekben pompázó szőnyeg és a fiatal hölgy, aki az említett művet szőtte. A tulajdonos büszkén mondta, hogy a hölgy fizetése eléri a 700 eurót is havonta. – kétszer annyi, mint azoké a hölgyeké, akik pamutszállal dolgoznak naphosszat, és négyzetcentinként „csak” 500–570 csomót kötnek. Hihetetlen gyorsasággal kötötte a fiatal nő a dupla csomókat a finom selyemszállal, szinte gond volt a kezeit, finom, sovány ujjait követni. Az ilyen tehetséges, türelmes emberekre felnézek és őszintén csodálom őket. Megfizethetetlen a munkájuk.  
Három nagyon aktív és gazdag nap után újra Antalya felé vesszük az irányt. Itt is gazdag a program, szíves és gourmet a vendéglátás (istenem, az a gránátalmás szósz a salátákon!), szép a táj, és vadvizes evezés is belefér a nagy eső utáni Köprülü Canyonban. 
Hazaérkezés után az emberrel ott maradnak a felejthetetlen emlékek. Kappadókia elvette az eszem, Antalya megszédített. Szép a világ, szép az élet!


Szeles Pál Ildikó

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?