Utazz

Egyre több ország nyit Európában

Végre a nyitásról szólnak a hírek, mint több ország jelenti be, mikor enyhít a korlátozásokon, nyitja a határokat. Összefoglaljuk, az elmúlt héten milyen jó hírek érkeztek az európai turizmus világából.
Szabó Laci

2021. május 20. 12:00

*
- Shutterstock-felvétel
Végre a nyitásról szólnak a hírek, mint több ország jelenti be, mikor enyhít a korlátozásokon, nyitja a határokat. Összefoglaljuk, az elmúlt héten milyen jó hírek érkeztek az európai turizmus világából.

Ausztria

Május 19-től karantén nélkül, turisztikai célból is utazhatunk Ausztriába. A szövetségi egészség­ügyi minisztérium május 18. éjfél­től hatályos friss rendelete szerint Ausztria az alacsony koronavírus-fertőzöttségi mutatókkal rendelkező országokból érkezőkkel szemben eltörli a karanténkötelezettséget. Így valamennyi, Ausztriával szomszédos országból, tehát Szlovákiából is ka­rantén nélkül lehet beutazni – írja Kovács Balázs Bécsben élő turisz­tikai szakértő a blogján. A határon az ellenőrzéskor amennyiben nem vagyunk beoltva, vagy hitelt érdem­lően – angol vagy német nyelvű dokumentummal – nem tudjuk bi­zonyítani, hogy az elmúlt 6 hónap­ban átestünk a betegségen, akkor negatív koronavírusteszt-eredményt kell bemutatni. Oltási igazolásként szintén angol vagy német nyelvű, az oltás tényét és típusát tartalmazó igazolást, vagy a nemzetközi „sárga oltásigazolást” kell felmutatni. Ezt a későbbiekben az elektronikus zöld útlevél felválthatja majd. Május 31- ig a belépés előtt még szükséges az online felületen is regisztrálni.

Görögország

 

Görögországba utazók angol vagy görög nyelven kiállított oltási iga­zolással, vagy 72 óránál nem ré­gebbi PCR-teszttel karantén nélkül léphetnek be. Május 14-től az EU, a schengeni térség és bizonyos ne­vesített országok állampolgárai, va­lamint az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek karantén nélkül utazhatnak be Görögországba, amennyiben ok­mánnyal igazolják beoltottságukat, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak be. Fontos, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazá­sig, hogy elfogadják az oltási iga­zolványt. Ezenkívül az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és időpontja. Ezen kritériumok miatt a magyar védettségi igazolványt – amely nem tartalmazza sem a vakcina nevét, sem a második dózis beadásának idejét – jelenleg nem fogadják el. Oltási igazolás hiá­nyában a beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyel­vű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a tesztelt személy nevét, a személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. Öt év alatti gyermekektől nem kérnek PCR-tesztet. A teszt vagy az oltási igazolás felmutatása mellett min­den beutazónak regisztrálnia kell az utazás megkezdése előtt mini­mum 24 órával. Ezt az angol nyel­vű, Passenger Locator Form (PLF) nyomtatvány kitöltésével tehetjük meg. Az utasok a kitöltés után au­tomatikusan generált QR-kóddal tudják igazolni regisztrációjukat a határellenőrzés során, ezt akár okostelefonon, akár kinyomtatva bemutathatjuk. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR-kód meglétét. Lefkada, Salamina és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon be­lülről is, mind légi úton mind hajó­val, csak oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR-, vagy 24 órán belüli gyorsteszt), be­mutatásával lehet belépni.

Portugália

Portugáliába beengedik a turistákat azokból az európai uniós országok­ból, ahol már alacsony a fertőzött­ségi ráta, de a beutazóknak negatív koronavírustesztet kell majd fel­mutatni – jelentette be a portugál belügyminisztérium. A portugál hatóságok alacsony rátának tekin­tik azt, ha a 100 ezer főre eső koro­navírus-fertőzöttek száma 500 alatt van. Pénteken a portugál hatóságok már közölték, hogy hétfőtől fogad­nak turistákat Nagy-Britanniából. Ezen kívül a kritériumnak megfele­lő uniós országok mellett a Liech­tensteinből, Norvégiából, Izlandról és Svájcból érkező légi járatokat is fogadják már Portugáliában. A légi­társaságok 500 és 2000 euró közötti pénzbírságra számíthatnak minden egyes olyan utas után, akit 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt hiányában engednek felszállni a járataikra. Portugália eddig csak olyan légi járatokat engedett be, amelyeken üzleti, tanulmányi, csa­ládi, egészségügyi vagy humanitári­us okokból utaztak.

Montenegró

Montenegró minden határát meg- nyitotta a turisták előtt. Ingyene­sen végzik el csütörtöktől a PCR-tesztet Montenegróban azon turis-ták számára, akiknek negatív koro-navírustesztre van szükségük a ha­zatéréshez – közölte az Adria-parti ország egészségügyi minisztériu­ma. Az Adria-parti ország a lépés­től a turizmus újraéledését reméli, az ország idegenforgalma ugyanis tavaly óriási csapást szenvedett el a koronavírus-pandémiával kapcso­latos utazási korlátozások miatt. Az illetékesek azt remélik, hogy idén már a szálláshelyek telített­sége megközelíti a járvány előtti időszakét.

Törökország

Törökország hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd az április vége óta érvényben lévő „teljes zárlaton”, amelyet a SARS-CoV-2 korona­vírus okozta járvány romló muta­tói miatt vezettek be. A rendelke­zések értelmében a tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétközna­ponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijá­rási tilalom és reggel öt óráig tart. A hétvégékre vonatkozó eddigi kijárási tilalom azonban érvény­ben marad, ami azt jelenti, hogy a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel. A bevásárlóközpontok kinyit­nak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, utóbbi­ak azonban elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól. Ezen rendel­kezés a kezdetek óta sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki.

Málta

Június 1-jétől újraindulnak a nyelviskolák Máltán. Mivel az ország egyik hivatalos nyelve az angol, sokan választják nyelvta­nulás céljából. A nyitási stratégia részeként Málta most 10 eurós zsebpénzt ad a két hétnél hosszabb angol tanfolyamra érkező nyelv­tanulóknak. A támogatás napi 10 euró, utalvány formájában, amit a diákok a nyelviskolákon keresz­tül igényelhetnek. A támogatás abban az esetben jár, ha a diákok június 1-jén vagy az után érkez­nek, és legalább 15, legfeljebb 30 napot tartózkodnak a szigeteken (Máltán, illetve Gozón) és ezalatt nyelviskolába járnak.

(Szabó Laci, MTI, GD Consulting, Turizmus)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Citroën C3

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Antóci Dorottya

Didier Deschamps

Deschamps azt állítja, jobban örül a döntetlennek a győzelemnél

rendőrség

Medve sétálgatott Garamszentkereszt utcáin

olimpia

Tiltakoznak a női olimpiai játékosok – nem akarnak transzneművel versenyezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.