Szalon

Plonicky Tamás: Mások élete

Tárca a Szalonban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. július 18. 15:53

Plonicky Tamás: Mások élete
- Fotó: shutterstock.com

Márai Sándor 1936-tól 1943-ig közölt publicisztikai írásait lapozgatom; az elmúlt hetekben-hónapokban azonban meglehetősen szerény olvasási teljesítményt tudok felmutatni: szinte alig fogtam könyvet a kezembe. Egy-egy skandináv krimi, hébe-hóba egy-egy kortárs költő verseskötete, a svéd futballista, Zlatan Ibrahimović életrajza és az ínyenceknek való akciós áron megvásárolt, nagyjából a második világháború időszakában írt és közölt Márai-tárcák; csupán ennyi a produktumom. Fogalmam sincs arról, mások miképpen éreznek ezzel kapcsolatban, de én a kánikulában szinte képtelen vagyok szövegekkel foglalkozni; egyszerűen nem megy. Nyugodtabb időkben olvasásfüggőnek mondanám magam; most viszont az összes sorért és mondatért meg kell küzdenem. Olyan ez, mintha a szellemi tevékenységek a maguk természetéből adódóan téli vagy őszi dolgok lennének: ül az ember a behúzott függöny mellett egy befűtött szobában és teázik, olvas és ír.
A jelen pillanatban komoly szellemi megpróbáltatásokat igénylő, mai napig is aktuális és kiváló Márai-szövegek egyikén azonban megakad a szemem; a cikk 1939. január 8-án jelent meg a Pesti Hírlap Vasárnapi krónika rovatában: az írás címe pedig annyi csak, hogy „A nagyító”. „Az esztendő első napjainak világraszóló híradásai között is feltűnést keltett a távirat, mely értesítette a tudósokat és laikusokat, hogy dr. Vladimir Zworykin, az orosz származású amerikai tudós feltalált egy mikroszkópot, mely milliószoros nagyításban mutatja a szerves élet eddig láthatatlan elemeit…” – kezdi Márai. A magyar író ezután hosszasan elmélkedik arról, hogy míg mindenhol óriási feszültséget lehet tapasztalni és a nagyhatalmak komoly erőfitogtatásokba kezdenek – mustárgázokat és ágyúkat gyártanak –, addig vannak olyan tudósok, mint az említett Zworykin, akik a forrongások ellenére is le szeretnének ásni a dolgok mélyére; ők azok, akik kíváncsiak az élet legapróbb részletére, és kőkemény munkával létrehoznak valamit, ami nem az országok közötti konfliktushoz köthető, hanem egyszerűen csak jobbá teheti a mindennapjainkat; külön érdekesség, hogy a kutatók mindezt a káosz kellős közepén teszik, néhány hónappal a második világháború kitörése előtt. „Ugyanabban az órában, amikor a világ egyik leghatalmasabb államának elnöke beláthatatlan mennyiségű fegyverkezésre, eszeveszett repülőgépgyártásra szólítja fel az amerikai kongresszust – így Márai –, ugyanaz a kábel jelenti Amerikából, hogy egy tudós nem nyugszik bele az emberek szűkülő, zavart és értelmetlen, pusztító és pusztulásra hajlamos szándékaiba, hanem rövidlátó és aprólékos makacssággal hajol a létezés titkai fölé, s mikor a gyűlölet és rosszindulat elhomályosítja az emberek nagy tömegeinek látását, egyetlen ember élesebben akar látni, biztosabban akar érzékelni. Ez a megrendítő az amerikai hírben” – folytatja a magyar író.

Ha jobban belegondolunk, Márai szövegében van valami valóban aktuális és különleges, és bár napjainkban szerencsére nincs globális méretű háború, mégis azt érzem, hogy körülöttünk is komoly feszültség tapasztalható; minket is, noha teljesen másként, mint nagyjából nyolcvan évvel ezelőtt, a fortélyos félelem igazgat. Ezekért a dolgokért elsősorban korunk médiáját vonnám felelősségre: a 21. század embere ugyanis szinte teljesen el van veszve a félinformációk, az álhírek és a kattintásvadász cikkek tömkelegében; szinte mindig csak pártok programját és álláspontját kommunikáló szövegeket olvasunk, olykor pedig ferdítésekkel, álproblémákkal, drámai semmitmondásokkal és felesleges hisztériakeltéssel találkozunk, amelyek nemcsak félrevezetnek, de borzasztó hatással vannak a tudattalanukra is. Ki szűri ki ezek közül azt, hogy mi a jogos, legitim információ, és mi az úgynevezett fake news? Nekem ez, bevallom őszintén, néha tényleg nagyon nehezen megy. Meggyőződésem, hogy a jövőben a 21. század első évtizedeit „a tudattalan manipulálásának legkegyetlenebb korszakaként” fogják emlegetni; ez az időszak, azt gondolom, ezzel a megnevezéssel fog bekerülni a történelemkönyvekbe.

Az általam említett feszültség többi komponensét talán nem is kell megmagyarázni, hiszen ha visszatekintünk az elmúlt évekre, könnyen megfigyelhetjük azokat a fontos eseményeket, amelyek körülöttünk zajlottak: nagyhatalmak ijesztő erőfitogtatásai, menekültválság, vállalhatatlan, provokatív és kiszámíthatatlan politikusok regnálása és megjelenése, terrorcselekmények, belső konfliktusok, újságíró-gyilkosságok, és amíg a világ és Európa a maga 21. századi módján forrongott, továbbá amíg mindannyian küzdöttünk a koronavírus-járvánnyal, illetve a pandémia okozta magánnyal és bezártsággal, addig az orvosok csoportjai – pontosan ugyanúgy, mint Márai fentebb említett tárcájában – kifejlesztették a vírus elleni vakcinát, és ezzel, eddig nagyon úgy tűnik, hogy emberek millióinak életét mentették meg. Felhozhatnánk ellenérvként, hogy az orvostudomány is biznisz. Valóban az. Felhozhatnánk ellenérvként, hogy a vakcinákból nagyon sok ember fog meggazdagodni, és ez is igaz. Felhozhatnánk ellenérvként azt, hogy vannak emberek, akiknek a szervezete rosszul reagál az oltóanyagra. Ez is előfordul, és bár én személy szerint nem tenném kötelezővé az oltást, mert mindenkinek szíve joga eldönteni, mit visz be a szervezetébe, vagy milyen gyógyszert adat be magának, mégis azt gondolom, hogy a koronavírus-járvány elleni oltás az elmúlt évek-évtizedek egyik legfontosabb találmánya lehet. Számomra teljesen megdöbbentő a vakcinaszkepticizmus és az a tény, hogy az ország egy része sokkal jobban fél magától az oltástól, mint a betegségtől; attól a betegségtől, amely miatt szinte egész Európa több mint egy évre vesztegzár alá került. Ezzel nem azt mondom, hogy ne legyen bennünk szkepszis, sokkal inkább gondolom azt, hogy az a védőoltással szembeni félelem és távolságtartás annak az eredménye, hogy a végtelenségig manipulált és bizonytalan 21. századi ember már annyi sok álinformációt hallott és olvasott el, annyi sok téves és felesleges adatot nyomtak le a torkán, annyi sokszor manipulálták a tudattalanját, és annyi sok kattintásvadász és hazug cikkel találkozott, hogy akkor is eltolja magától a segítő kezet, ha találkozik vele; márpedig jelen esetben a saját életünk mellett mások élete miatt is felelősséget kellene vállalnunk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
k

A helyzet nem változik, minden járás továbbra is zöld besorolású

koronavírus nyaralás
Frissítve

Koronavírus: mindössze hat új esetet mutattak ki a PCR-tesztek

Vasárnap

Nosztalgiamozi a VASÁRNAPBAN: Farkas Antallal

Tokió 2020

Tokió 2020 - Negyeddöntőt ért a svédek legyőzése a női kézilabda-válogatottnak

sd

Új filmfeldolgozás készül a Pacsirtából

avas

Ficsku Pál: Tündöklő avasi gyopár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.