Zidane: ez a harc lesz a végső?

Megnyerték az 1998-as vb-t, két évre rá az Eb-t is – Franciaország volt az abszolút futballnagyhatalom. Egészen a 2002-es vb-ig.

Zidane és társai címvédőként indulnak az Eb-n. Egybehangzó vélemény a francia táborból: ha nem ők, akkor a csehek nyerik a viadaltReuters-felvételMegnyerték az 1998-as vb-t, két évre rá az Eb-t is – Franciaország volt az abszolút futballnagyhatalom. Egészen a 2002-es vb-ig. A látványos bukás – egyetlen győzelem és egyetlen rúgott gól nélkül estek ki – azonban felrázhatta az elkényelmesedett sztárokat, és az biztosra vehető, hogy ezúttal egy fegyelmezett Les Bleus–re számíthatunk. Egy olyan csapatra, amely valószínűleg a legjobb játékosállománnyal rendelkezik, amely soraiban tudhatja a Premier League gólkirályát, Thierry Henryt, s amelynek tagjai közül többen is utolsó nagy fellépésükre készülnek: Jacques Santini keretéből Barthez, Desailly, Thuram, Makelele, Zidane és Pires is elmúlt már harminc, a kapitány ráadásul az Eb után a Tottenham irányítását veszi át, és arany-nyal szeretne búcsúzni a szurkolóktól. A francia futball idén már két döntőt vesztett el (a Marseille az UEFA Kupa, a Monaco a BL fináléjában maradt alul), és a harmadik – immár győztes – döntőt a lisszaboni Estadio da Luzba tervezik.

Az előjelek több mint kedvezők: a franciák, amióta tavaly februárban a Stade de France-ban 2:0-ra kikaptak a csehektől, régen látott elánnal hajtanak, pontveszteség nélkül abszolválták a selejtezőket, és immáron egy éve nem kaptak gólt – pontosan 1032 perce, ami 11 mérkőzést jelent. Ennek ellenére a gallok leggyengébb pontja a kapusposzt: Fabien Barthez nem illik Zidane-ék közé. Az angolok elsősorban botrányaikkal hívták fel magukra a figyelmet: a középhátvéd Rio Ferdinand doppingvétsége miatt hiányzik majd, a Beckham-affér hetekig bulvárlapok címlapsztorija volt, és aligha tett jót a háromoroszlánosoknak, amikor kiderült, hogy Sven-Göran Eriksson a Chelsea-vel egyezkedett. A visszavonult Seaman pedig bakijai ellenére is biztosabb kapusnak tűnt, mint a jelenlegi egyes számú portás, David James, aki a Manchester Cityben 54 gólt kapott ebben az idényben.

A horvátok 1996-ban Eb-negyeddöntősök, 1998-ban vb-bronzérmesek voltak, de abból a Prosinecki-féle nemzedékből mára csak Mornar és Rapaic maradt hírmondónak. A jelenlegi sztár, Dado Prso inkább az olasz Schillacira hasonlít: néhány jó meccs, aztán semmi. A csoport egyértelmű outsidere a svájci válogatott, de vigyázat: az 1996-os Eb előtt is leírták őket, aztán a nyitómeccsen döntetlent játszottak az angolokkal...

Csoportmeccsek – 6. 13.: Svájc–Horvátország, Franciaország–Anglia; 6. 17.: Anglia–Svájc, Horvátország–Franciaország; 6. 21.: Svájc–Franciaország, Horvátország–Anglia.

Az Új Szó tippje: 1. Franciaország, 2. Anglia, 3. Horvátország, 4. Svájc. (gazdag)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?