Vettel nyert, de még nem világbajnok

<p>Sebastian Vettel ismét megállíthatatlan volt, és megnyerte a Forma–1-es Japán Nagydíjat, így a pilóták által nagyon kedvelt szuzukai futamon sem történt meglepetés: ez volt Vettel ötödik nagydíjgyőzelme zsinórban, idén már kilencnél tart, összesen harmincötnél. De még nem bajnok: tíz pont hiányzik a matekhoz, tehát egy ötödik hely. Négy futam van még hátra, valami azt súgja, meglesz.</p>

GYÖRGY NORBERT

A második helyen az első rajtkockából induló Mark Webber futott be, s akár nyerhetett is volna, ha a Red Bull nem taktikázza el a versenyét. De nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, mert Webber sem gyárt, s nyilván nincs is oka rá. A dobogó harmadik fokára az egyre markánsabb teljesítményeket felmutatni tudó francia Romain Grosjean állhatott fel, aki nem is olyan rég még az F1 első számú törőemberének számított (a szigorú tekintetű Pastor Maldonado mellett). És ami azt illeti, Grosjean is nyerhetett volna, de a Red Bullok egyszerűen gyorsabbak voltak.

Miért kell utálni?

A „miért kell Vettelt utálni” című szappanopera egyik fejezete éppen arról szól (többek között: mert övé a legjobb autó, mert gátlástalan, mert ott az a bizonyos mutatóujj, és az az idegesítő győzelmi „yes!” stb.), hogy azért, mert Vettel csak az első helyről indulva tud nyerni. Ami persze már így önmagában is elég abszurd gondolat, mert valahol azt feltételezi, hogy Vettelnek az első rajtkocka valamilyen oknál fogva jár, hogy ő erre predesztinálva van, hogy tombolasorsolás útján folyton ő nyeri, vagy az osztrák italgyártók egyenesen megveszik neki. Az, hogy netán ő és a Red Bull most a leggyorsabb a mezőnyben, az a Vettel-rajongókon kívül senkit nem érdekel (ill. őket sem érdekli, mert őket meg minek).

A második rajtkockából is nyert

Nos, Szuzukában azt láttuk, hogy Vettel csupán a második helyről indult, s a rajtnál még pozíciót is veszített, de a futam alatt aztán megint kiderült, mindegy, hogyan rakják ki a taktikai kártyát, valamiért mindig ez a tejfölösszájú német gyerek nyer. Nem is értem, hogy csinálja. Hogy háromszoros világbajnok? És két hét múlva Indiában már négyszeres bajnok lesz? Ugyan, bagatell…

Leírtam már korábban, de idemásolom újra: Ascari és a Ferrari, Clark és a Lotus (Sennát és a McLarent azért nem írom ide, mert ahhoz azért egy Prost is kellett, sőt), Schumacher és a Ferrari – és igen, Vettel és a Red Bull. Ez van, tessék belenyugodni. Elképesztő mennyiségű munka (alázat, tehetség) áll mögöttük. Ja, hogy van mit a tejbe aprítaniuk? Mért, a Ferrarinak nincs? És a McLarennek? Vagy a Mercedesnek? A Lotusnak pl. nincs. Kimi be is szólt (tegyük hozzá, nem túl elegánsan, persze, ő már csak ilyen), hogy elsősorban a pénz, ill. annak hiánya miatt távozik a csapattól (és itt nyilván nem a megkésett fizetésre gondolt, hanem a Lotus korlátolt fejlesztési potenciáljára, magyarán, hogy a csapat nem tud világbajnok versenygépet rakni a feneke alá).

Zsinórban az ötödik

„Először is szeretnék köszönetet mondani a japán szurkolóknak a támogatásukért és a tiszteletért, amit kaptunk tőlük – mondta Vettel a futam után, akit ezúttal nem fütyültek ki. – Borzalmas volt a rajtom, meg is sérült az első vezetőszárnyam kicsit, de türelmesek voltunk, és meg tudtuk előzni az egész hétvégén fantasztikusan versenyző Romaint és Markot a gumistratégiánkkal. Az első etapot elnyújtottuk, és ugyan nem volt könnyű végigmenni két kerékcserével, végül összejött. A vb-cím nem foglalkoztat, Indiában is nyomni fogjuk a gázt.”

Vettel a Japán Nagydíjon aratott győzelmével a Forma–1 történelmének hatodik olyan pilótája lett (Alberto Ascari, Jack Brabham, Jim Clark, Nigel Mansell és Michael Schumacher után), aki öt vagy több versenyt tudott zsinórban megnyerni. Ötnél több csak Ascarinak és Schumachernek sikerült. Két hét múlva Indiában többek között ez is összejöhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?