Újabb kettős Mercedes-siker, ezúttal Rosberg nyert

<p>Nico Rosberg végig vezetve nyerte a Forma–1-es Monacói Nagydíjat, ezzel megszerezve idei második győzelmét. A Mercedes német pilótája győzelmével a vb-pontversenyben átvette a vezetést. A dobogó második fokára csapattársa, a brit Lewis Hamilton állhatott fel, a harmadik helyen az ausztrál Daniel Ricciardo végzett.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzésen az első rajtkockáért a két Mercedes harcára lehetett számítani, ami be is igazolódott. A kvalifikáció utolsó percében Nico Rosberg az ötös kanyar előtt elfékezte magát, autóját kivezette a bukótérbe, emiatt a szektorban sárga zászlót lengettek, így mindenkinek, az őt 10–15 másodperccel követő, gyors körön levő Hamiltonnak is lassítania kellett.

Mint anno Schumacher

A médiában az incidens nagy vitát váltott ki, felmerült a szándékosság gyanúja is. Hamilton megorrolt csapattársára, ironikusnak nevezte az esetet, felidézve Michael Schumacher 2006-os manőverét, amikor a német pilóta a Rascasse-ban állt keresztbe, megakadályozva Fernando Alonsót a jobb idő elérésében (Schumachert akkor meg is büntették, ellenben Rosberg esetét vezetői hibának minősítették). Monte-Carlo utcáin végül Nico Rosberg futotta a legjobb köridőt, a második pozícióból csapattársa, Lewis Hamilton, míg a harmadik helyről Daniel Ricciardo (Red Bull) vághatott neki a 78 körös versenynek.

Vettel a nyolcadik körig bírta

A rajtról jól jött el a két Mercedes. Vettel és Ricciardo pozíciót cserélt, a német a harmadik helyre lépett előre, és az ausztrált a ferraris Kimi Räikkönen is megelőzte. Az ötös kanyar után Pérezt hátulról eltalálta Button, emiatt bejött a biztonsági autó, a Force India versenyzője számára véget ért a futam.

A négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel a harmadik körben lelassult, rádión közölte csapatával, hogy nincs erő az autójában, öt körrel később pedig kénytelen volt feladni a versenyt. A 12. körben az orosz Daniel Kvjat is kiállt.

A középmezőnyben a Sauber német versenyzője, Adrian Sutil tette színesebbé előzéseivel a kissé unalmas futamot. A 22. körben Nico Rosberg elfékezte magát, Lewis Hamilton egy másodpercen belülre került, de egy körrel később ismét egy másodperc fölé tornázta előnyét. A harmadik helyezett Kimi Räikkönen már tizenkét másodperces hátránnyal autózott mögöttük.

Marussiás bravúr

A 25. körben Adrian Sutil az alagút után keresztbe állt, a szalagkorlátnak ütközött, ezért ismét a pályára küldték a biztonsági autót. A safety car-fázis alatt mindkét Mercedes kereket cserélt. Még ebben a körben Vergne-t engedték ki veszélyesen Magnussen elé a boxutcában. Az esetért a Toro Rosso francia pilótáját a versenyfelügyelőség áthajtásos büntetéssel sújtotta. Az 52. körben Jean-Eric Vergne autója füstölt el. Rosberg továbbra is egy másodperccel előzte meg Hamiltont, s további tizenöttel Ricciardót. Az 57. körben Valtteri Bottas motorja adta meg magát a hatos kanyar kijáratában.

A 61. körben Esteban Gutiérrez a Rascasse-kanyar bejáratánál a szalagkorlátnak ütközött, ezzel számára is befejeződött a verseny. Kiesésével a huszonegyedik pozícióból rajtoló marussiás Jules Bianchi pontszerző helyre lépett előre, azonban öt másodperces stop/go büntetést kapott, amiért előző büntetését a biztonsági autós fázis alatt töltötte le.

Rosberg nyugodt maradt

A 66. körben Hamilton rádión arra panaszkodott, hogy nem lát a bal szemére, csapattársa négy másodpercre növelte előnyét. Öt körrel a vége előtt a britet egy másodpercen belülre közelítette meg Ricciardo. A 74. körben Räikkönen és Magnussen akadt össze a Grand Hotel kanyarban, de mindketten folytatni tudták.

Nico Rosberg rajt–cél győzelmet aratott. „Nagyon különleges nap ez számomra, hiszen Lewis eléggé megszorongatott, végig nagy nyomást helyezett rám, de sikerült megőriznem nyugalmamat, és a végén sikerült elhúznom előle” – nyilatkozta Rosberg szezonbeli második diadala után.

A második helyen Hamilton megőrizte pozícióját Ricciardóval szemben. Pontot szerzett még: Alonso, Hülkenberg, Button, Massa, Grosjean, Bianchi (a 8. helyen ért célba, de öt másodperces büntetést kapott) és Magnussen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?