Túl nagy a nyomás, ezért van sok hiba

<p>Sok kritika éri a világbajnokságon szereplő bírókat, akik műesésekért ítéltek tizenegyeseket, szabályos gólokat pedig nem adtak meg. A játékvezetésről a peredi Barczi Szilárddal, egykori élvonalbeli játékvezetővel beszélgettünk.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Mi a véleménye a vb-n szereplő játékvezetőkről?

Meglepett, hogy mindössze kilenc európai bíró kapott helyet a vb-keretben, amelyben több, nemzetközi porondon ismeretlen afrikai, ázsiai és amerikai játékvezető szerepel. Nagy hiba volt a FIFA-tól a japán Nisimurára bízni a nyitómérkőzést, mert hibái után még nagyobb lett a nyomás a bírókon. Meggyőződésem, hogy például a portugál Proenca vagy a német Brych simán, baki nélkül levezényelte volna a brazil–horvát meccset.

Tehát ön szerint is jogtalan volt a brazil büntető a nyitányon?

Természetesen. Nisimura egyszerűen megette Fred műesését, nem tizenegyest, hanem sárga lapot kellett volna adnia a brazil csatárnak. Egy vb-n mindig az első meccs adja meg az alaphangot, a nyitómérkőzés után szinte mindenki a bírói hibákra figyel. Én az m1-en nézem a találkozókat, és a magyar kommentátorok is túl sokat foglalkoznak a játékvezetőkkel, de lehet, ez annak is tulajdonítható, hogy Kassai Viktor nem jutott ki a vb-re. Pedig ott lenne a helye.

A vb első négy tizenegyese közül három erősen vitatható volt.

Így igaz. A spanyol–hollandon Diego Costával szemben szerintem nem szabálytalankodtak, és a német–portugálon Götze is alaposan rájátszott a mezhúzásra. De nem csak a büntetők megítélésében volt gond. Például Van Persie második góljánál Casillas ugyan aláfutott a labdának, de utána a holland csatár egyértelműen akadályozta a kapust, amit le kellett volna fújni.

Minek tulajdoníható a sok játékvezetői hiba?

Rendkívül nagy nyomás alatt vannak a bírók, akik meg akarnak felelni a FIFA elvárásainak. A BL- és EL-meccseket zsinórban vezető európai játékvezetők a rázós találkozókon már megszokták a lelki terhet, de egy afrikai vagy ázsiai játékvezető számára ez újdonság. És mindegyikük máshogy reagál. Óriási a konkurenciaharc is, mert a csoportmeccsek után redukálják a sípmesterek létszámát, és mindenki maradni akar. Egyébként nekem tetszik a temperamentumos dél-amerikai játékvezetői stílus, de az már nem, hogy teljesen kiszámíthatatlanul bíráskodnak. Meggyőződésem, ha a vb-n szereplő sípmesterek nagy része az öreg kontinensről érkezett volna, negyedannyi baki sem lenne.

És mivel elégedett?

Tetszik, hogy a bírók engedik a test-test elleni harcot, nem tördelik szét a meccseket. Ebben a játékosokban is partnerekre találtak, a többségük nem szimulál, hanem gyorsan felpattan és rohan tovább.

Mit szól az újításokhoz?

Egyértelműen beváltak. Annyira felgyorsult a játék, hogy szabad szemmel a gólbíró sem tudja eldönteni, hogy a labda teljes terjedelmével bent volt-e. A gólvonal-technológia viszont ezt egyértelműen megállapítja. Zseniális dolognak tartom a szabadrúgásoknál használt spray-t, ezzel megoldódtak a sorfal állításánál szokásos lökdösődések és a további sportszerűtlenségek.

Ön szerint kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy a döntőt vezesse?

Ez attól függ, mely csapatok jutnak el a fináléig. Valamelyik európai sípmestert tartom esélyesnek, a portugál Proenca vagy az olasz Rizzoli kaphatja ezt a megtisztelő feladatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?