Szokoly Alajos méltó követői

Ipolyság. Bensőséges, múltidéző ünnepségre került sor szombaton a honti városkában: a 760 éves Ipolyság szervezett sportéletének századik születésnapját tartották.

Ipolyság. Bensőséges, múltidéző ünnepségre került sor szombaton a honti városkában: a 760 éves Ipolyság szervezett sportéletének századik születésnapját tartották. Zsolnay Ernő polgármester üdvözlő szavaiban kiemelte, hogy Szlovákiában kevés olyan hasonló lélekszámú település létezik, ahol ilyen hosszú múltra tekint vissza a sportélet, ugyanakkor kéréssel fordult az iskolák jelenlevő tanáraihoz: a jövőben is vegyék ki részüket az ifjúság sportra neveléséből, a szép hagyomány méltó folytatásából.

Vladimír Černušák, a NOB tiszteletbeli tagja Coubertin báró sportról megfogalmazott gondolatainak időszerűségét húzta alá. Örömmel vette tudomásul, hogy a teremben egykori növendékeit is látja, majd közölte a hallgatósággal: a SOV január 25-i ünnepi ülésén ipolysági kitüntetettek is lesznek.

Az ünnepi akadémián 150 emlékérmet osztottak ki egykori és jelenlegi sportolóknak. Schmitt Pál, a NOB tagja, a MOB elnöke üdvözlő levelében kiemelte Szokoly Alajos, Halmay Zoltán, Prokopp Sándor és Kóczán Mór szerepét az egyetemes magyar sportban. Mint tudjuk, mindannyian a mai Szlovákia területéről indulva szereztek sok-sok boldogságot Magyarországnak a sportpályákon. Lőwy János leendő polgármester és Révész Ferenc az ünnepség megálmodója a százéves krónikában lapozott. Ipolyságon 1902-ben a Honti Sport Club megalakulása jelentette a szervezett sportélet nyitányát. E szerveződés markáns egyénisége volt Szokoly Alajos, aki 1896-ban bronzérmet szerzett az athéni olimpia 100 m-es síkfutásában. Hároméves korában került Ipolyságra. 1920-ban született a helyi futballklub, az IFC, amelynek első országos hírű tizenegyéből a megjelentek között volt a 90 esztendős Gyurász Lajos, a csapat egyedüli élő tagja.

Ugyancsak eljött az ünnepségre Budapestről dr. Bényi Károly, aki a harmincas évek többszörös gerelyhajító bajnokaként szerzett dicsőséget Ipolyságnak. Dr. Hornok Károly a 800 m-es síkfutásban, id. Révész Ferenc asztaliteniszben tűnt ki a harmincas években társai közül. Hornyák Odiló tornatanár a sportélet szervezésében hagyott maradandót az utókor számára. Ő alakította 1929-ben a gimnázium Szokoly Alajos sportegyesületét is. A második világégés után újra a futball lett a meghatározó sportág a városban, az akkori csapat is országos hírnévre tett szert. Később a skála további sportágakkal gazdagodott, amiről az ipolysági zsinagógában megnyílt értékes dokumentumokat és emléktárgyakat bemutató kiállítás árulkodik a legékesebben.

A tárlat február végéig tekinthető meg, de ezután is kár lenne felszámolni. Múzeumba való, állandó múltidézésre szolgáló gyűjtemény! (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?