Szlovák siker a bronzcsatában

Helsinki. Szlovákia bronzérmes lett a 67. jégkorong-világbajnokságon. A 3. helyért vívott találkozón nagy csatában 4:2-re legyőzte Csehországot, s a két válogatott nyolcadik párharcában szerezte meg első sikerét. A drámai fináléban Kanada diadalmaskodott Svédország ellen.

Miroslav Šatan (balról) ütötte a szlovák válogatott első gólját a Csehország elleni bronzmérkőzésenTASR-felvételDÖNTŐ

Hatalmas csatában, hosszabbításban szerzett góllal Kanada győzött a döntőben, és ezzel 22. világbajnoki címét szerezte. Nem úgy indult a találkozó, hogy a juharlevelesek viszik el a pálmát. A svédek fölényben játszottak, s az első harmadban jobbára uralták a játékot, miközben két gólt szereztek. A játékrész hajrájában szépített a tengerentúli csapat. A második harmad kiegyensúlyozott játékot hozott, s ebben a szakaszban gól nem született, pedig mindkét oldalon adódtak helyzetek. Már-már úgy tűnt, hogy a skandinávok győzelmével ér véget a döntő, amikor Doan a záró harmadban egyenlített. Az utolsó tíz percben öldöklő csatát vívott a két csapat a győzelemért, rendkívül színvonalas játákot nyújtott A svédek megpróbálták a rendes játékidőben maguk javára fordítani a mérkőzést, ám ez a kínálkozó helyzetek ellenére nem sikerült nekik. Következett a hosszabbítás, amelyben kevés lehetőség adódott. A hetvennegyedik percében Carter beütötte a kanadaiak aranyérmét jelentő győztes gólját. Utána öt percig tartott a vita, hogy a korong túljutott-e a gólvonalon.

A 3. HELYÉRT

Szlovákia a középdöntőbeli összecsapás (3:3) után ezúttal a bronzcsatában találkozott Csehországgal. František Hossa csapatában jégre lépett Pálffy is, aki a svédek elleni elődöntőben bordasérülést szenvedett. A szlovákok kezdtek jobban, először Kapuš került helyzetbe, majd a Stümpellel szembeni szabálytalanság után került zavarba a cseh védelem, de gól nem született. A gyengébb tíz perc után Lener edző védencei is magukra találtak: Jaroslav Hlinka kitöréseit Pálffy és Višňovský állította meg. A túloldalon Kolařík hibája után Sejna egyedül tört kapura, ám lövését Vokoun hárította. Švehla lövése után született meg a szlovákok vezető gólja: Zedník átadását Šatan az üres kapuba lőtte. Nem sokkal később Zedník növelhette volna a szlovák előnyt, ám Vokoun ismét a helyén volt. Emberelőnybe került a csapat, Kaberle lövését Lašák kiütötte, de a szemfüles Hlaváč kiegyenlített. A játékrész utolsó percében Štrbák Stümpel elé tálalt és újra a szlovákok vezettek. Emberelőnnyel kezdődött a második harmad, s a csehek Reichel révén újra egyenlítettek. Magára talált a Lener-legénység, de két ziccert is hibázott, Lašák akrobata módra mentett. Látványos szlovák akció végén Višňovský átadását Demitra Bondra elé tálalta, s a szélső a felső sarokba bombázott. Több alkalommal is növelhette volna előnyét a szlovák csapat, de erre csak a mérkőzés hajrájában került sor. Az egyenlítésért küzdő csehek védelmében egyre több űr támadt, s az ellentámadások egyikét Demitra fejezte be góllal.

A VB ÁLOMCSAPATA

Sean Burke (Kanada)–Ľubomír Višňovský (Szlovákia), Jay Bouwmeestes (Kanada)–Mats Sundin, Peter Forsberg (mindketten Svédország), Dany Heatley (Kanada). A legjobb kapus: Sean Burke; a legjobb hátvéd Jay Bouwmeester; a legjobb támadó: Mats Sundin. A torna legjobb játékosa: Mats Sundin.

A VB VÉGEREDMÉNYE

1. Kanada, 2. Svédország, 3. Szlovákia, 4. Csehország, 5. Finnország, 6. Németország, 7. Oroszország, 8. Svájc, 9. Lettország, 10. Ausztria, 11. Dánia, 12. Ukrajna, 13. USA, 14. Fehéroroszország, 15. Szlovénia, 16. Japán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?