Szenzáció: Costa Rica lefocizta Uruguayt

<p>Bombameglepetésre a teljesen esélytelennek tartott Costa Rica 3:1-re legyőzte a négy éve a negyedik helyen végzett Uruguayt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság D jelű halálcsoportjában.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A meccs előtt mindenki arról beszélt, hogy három vagy négy góllal nyernek-e a legnagyobb sztárjukat, Luis Suárezt sérülés miatt pihentető uruguayiak. Nem csoda, hiszen a vb-n részt vevő Costa Rica-i futballisták összértéke 29,5 millió euró, míg a legutóbbi vb elődöntősének 217,5 millió euró. A mértékadó Transfermarkt.de szerint Luis Suárez egymaga kétszer annyit ér, mint szombati ellenfelüknek a teljes kerete…

A meccsen egyáltalán nem látszott meg a különbség, sőt a kiegyenlített első játékrész után Campbellék egyszerűen lefocizták Forlánékat.

Langyosan kezdett a favorit, a lelkesen játszó közép-amerikaiak már a meccs elején is zavarba hozták a nehézkes védőket. Az első félidő közepén mégis Uruguay szerzett vezetést: egy beadás után Díaz feleslegesen szabálytalankodott Luganóval, és Cavani magabiztosan értékesítette a büntetőt.

A gól rövid ideig megfogta a közép-amerikaiakat, de aztán a remekül játszó Joel Campbell kétszer is veszélyeztetett, Gonzáles pedig az oldalhálót találta el. Röviddel a szünet előtt Forlán megpattant lövését Navas óriási bravúrral tornázta ki a felső sarokból.

A fordulást követően nagyobb sebességre kapcsoltak a Costa Rica-iak, és az 54. percben formás támadás végén Campbell a kapuba bombázott. Az Arsenaltól az Olimpiakosznak kölcsönadott csatár lövésére Muslera mozdulni sem tudott. Még fel sem ocsúdtak Cavaniék, amikor újabb gólt kaptak: Bolanos ívelt szabadrúgása után Duarte fejelt a hálóba. De ezzel még nem volt vége, mert a mérkőzés hajrájában Campbell kiugratását követően a csereként beállt Urena első labdaérintéséből beállította a 3:1-es végeredményt.

Egyértelműen Joel Campbell volt a meccs embere, a 21 éves csatárt egyszerűen nem tudták tartani, és röviddel a lefújás előtt Maxi Pereira csúnyán fel is rúgta, amiért kiállították. Costa Rica először szerzett három gólt vb-mérkőzésen.

„Történelmi siker ez Costa Rica számára – értékelt Jorge Luis Pinto, a Costa Rica-iak kolumbiai szövetségi kapitánya. – Természetesen örülünk a diadalnak, amit a szurkolóknak ajánlunk. A földön kell azonban maradnunk, még nem jutottunk tovább. Egy nagyszerű csapatot legyőztünk, ennyi történt, semmi több.”

„Eddig arról álmodoztunk, hogy megnyerjük az első meccset, most már a továbbjutásról fogunk. Ha úgy focizunk, mint szombaton, akkor ott lehetünk a nyolcaddöntőben” – nyilatkozta boldogan Júnior Díaz, a közép-amerikaiak balhátvédje.

„Olyan megengedhetetlen hibákat követtünk el, amiket évek óta nem tapasztaltam a csapattól. Nincs olyan együttes, amely azt hinné, bizonyos dolgok egyszerűen nem történhetnek meg. Gondoljunk csak arra, mi történt Spanyolországgal Hollandia ellen – mondta csalódottan Óscar Tabárez, az uruguayiak szakvezetője. – Costa Rica szervezetten védekezett, uralta a játékot. Voltak hibáink, de nem csak a pályán, ezekért én vagyok a felelős. Azonban nem szabad sokáig keseregnünk. Nem pusztán az ellenfél kapusának védései miatt nem nyertünk, de kétségkívül kulcsfontosságú bravúrjai voltak.”

Costa Rica negyedszer jutott ki a vb-re, eddigi legnagyobb sikerének az 1990-es nyolcaddöntőbe jutás számít. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?