Sok múlhat a Mandzukic–Ochoa párharcon

<p>Az A csoportból Brazília, Mexikó és Horvátország is bejuthat még a nyolcaddöntőbe a mai záróforduló előtt, a B csoport holland–chilei meccsén viszont már „csak” a csoportelsőség a tét.</p>

ELŐZETES

Ma két csoportban befejeződnek a küzdelmek a vb-n.

Elkerülni a brazilokat

Az A csoport rangadóján, az eddig egyaránt százszázalékos Hollandia és Chile találkozóján „csak” a csoportelsőség a tét, de – ha nem borul a papírforma – ez egyúttal Brazília elkerülését is jelenti a nyolcaddöntőben. „Szívesen játszanék a házigazda ellen, de inkább a torna egy későbbi szakaszában – jegyezte meg a már háromgólos holland csatár, Robin van Persie, aki két sárga lapja miatt hiányozni fog a meccsről. – Láttam a chileieket a spanyolok ellen, és nagyszerűen játszottak. Nehéz feladat vár ránk, a döntetlen kiharcolása sem lesz egyszerű.” Remi esetén ugyanis jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a hollandok végeznének a csoport élén.

Louis van Gaalnak, az Oranje szakvezetőjének Van Persie mellett az ausztrálok elleni összecsapáson agyrázkódást szenvedett Bruno Martins Indit is pótolnia kell, de lesz hiányzó a chileieknél is: Jorge Sampaoli szövetségi kapitány vélhetően pihenteti a térdoperációja után még nem teljesen fitt Arturo Vidalt, aki ráadásul a spanyolok ellen rúgást kapott az Achillesére is. „A hollandok biztos védelemből indulva letámadnak a középpályán, és gyors kontrákat vezetnek” – jellemezte az ellenfelet Carlos Carmona, a chileiek középpályása, Francisco Silva pedig Robbenre hívta fel a figyelmet: „Ő különlegesen gyors, de társainak sem szabad hagyni, hogy elmenjenek a széleken.”

A kvartett másik meccsét a már kiesett címvédő spanyolok és az ausztrálok játsszák, s mindkét gárda szépen akar búcsúzni a vb-től. „Ez az utolsó lehetőségünk, hogy bebizonyítsuk, a focira Spanyolországban fényes jövő vár” – mondta Fernando Torres, az ibériaiak csatára. „A teljesítményünkkel kiérdemeltük a világ tiszteletét. Büszke vagyok a csapatra, amely az egyik legjobb, amelyben valaha is pályára léptem” – nyilatkozta a 34 éves Tim Cahill, aki eltiltás miatt nem lehet ott az ausztrál csapatban a mai meccsen.

Kamerunnak nincs mit vesztenie

Bár papíron a házigazda brazilok még nem jutottak tovább az A csoportból, a várakozások szerint mégis ki-ki meccsnek ígérkezik a horvát és mexikói válogatott összecsapása.

A brazilok továbbjutását azért veszik biztosra a szakértők, mert az utolsó csoportmeccsükön (22.00) a döntetlen is elég nekik az ellen a Kamerun ellen, amely gólt sem szerzett a tornán, márpedig a hazaiak csak akkor eshetnének ki, ha kikapnának (ráadásul a brazilok búcsújához a kudarc mellett az kellene, hogy vagy döntetlen szülessen a másik összecsapáson, vagy két góllal nagyobb különbséggel kapjon ki Brazília Kameruntól, mint Mexikó Horvátországtól).

A brazilok ugyanakkor attól tartanak, hogy az eddig két vereséget begyűjtő afrikaiak épp amiatt lehetnek veszélyesek, mert nincs mit veszteniük. „Rajtuk nincs semmilyen nyomás, és igyekezni fognak meggyőzni mindenkit arról, hogy többre hivatottak. Ha megvernék a házigazdát, az vb-győzelemmel érne fel számukra” – vélte David Luiz, a brazilok hátvédje.

A kameruniak a meccsen nem számíthatnak az eltiltott Alex Songra, emellett a csapatkapitány Samuel Eto´o szereplése is kérdéses. Az afrikai gárdánál nem a legjobb a hangulat, mert Assou-Ekotto és Moukandjo tettlegességig fajuló vitába keveredett egymással a horvátok elleni meccsen, és büntetésre számíthatnak hazájuk szövetségétől.

A Brazíliához hasonlóan szintén négypontos Mexikó és a három ponttal álló Horvátország meccsét Mario Mandzukic és Guillermo Ochoa párharca miatt is nagy érdeklődéssel várják. A horvátok támadójátéka az első meccsen eltiltott csatár visszatérésével nagyot javult a második, Kamerun ellen 4:0-ra megnyert találkozóra, míg Mexikó jelentős részben kapusának köszönhetően játszott gól nélküli döntetlent Brazíliával az előző fordulóban.

„Mexikó egy gyors és képzett játékosokból álló gárda, Ochoa pedig kiváló formában védett legutóbb, de ha megismételjük a Kamerun ellen nyújtott teljesítményünket, jó esélyünk lesz a győzelemre” – jelentette ki Ivan Perisic, a horvátok sztárja.

A közép-amerikaiak eddig csak egy gólt szereztek, a mai meccsen pedig akár egy 0:0-val is továbbjuthatnak. „Nem fogunk döntetlenre játszani, mert akkor nagyon könnyen előfordulhatna, hogy kikapunk” – jegyezte meg Miguel Herrera, a mexikóiak szövetségi kapitánya. (MTI, SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?