Sok kicsi sokra megy?

<p>Két sztárklub, az Internazionale és a Milan pénz nélkül próbál erősíteni, Angliában viszont még mindig van miből építkezni. Topkategóriás sztárok ezúttal nem váltottak klubot. Rövid átigazolási körkép a futballvilágból.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Az utóbbi évek legnagyobb mélyrepülését a két nagy milánói klub, az AC Milan és az Internazionale mutatta be. A két csapat a kétezres évek során összesen háromszor nyert Bajnokok Ligáját (2003, 2007: Milan; 2010: Inter), mostanában azonban már az is nagy dolog volna, ha valamelyiknek sikerülne elérnie a BL-indulást jelentő dobogót a Serie A-ban. Ezért aztán megpróbálnak erősíteni.

Az Inter két jó nevű szélsővel kötött szerződést, Lukas Podolski az Arsenaltól, Xherdan Shaqiri a Bayern Münchentől érkezett. A két játékos értéke a Transfermarkt becslése alapján közel 40 millió euró, azonban egyelőre ők sem tudtak segíteni a kék-feketéken, a csapat az utolsó három tétmérkőzését velük is elveszítette. Az AC Milan 2015-ös formája sem az igazi (7 meccsen 2 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség), pedig új játékosokban itt sincs hiány, Alessio Cerci és Mattia Destro neve nem csak az olasz futball kedvelői fülének csenghet jól. Fontos körülmény, hogy a fent említett játékosokért a két milánói gigaklub alig fizetett pénzt: Podolski kölcsönvétele hatszázezer euróba került az Internek, a többiek pedig ingyen és kölcsönben kerültek a városba.

Bezzeg Angliában! Az idei téli rekordot a Chelsea állította fel, a londoniak 33,4 millió eurót fizettek a Fiorentinának az elmúlt évek egyik legkeresettebb játékosáért, Juan Cuadradóért. A kolumbiai cselgépet legtöbben a tavaly nyári világbajnokságról ismerhetik, de már évekkel ezelőtt feltűnt a Leccében és az Udinesében. A Manchester City egy csatárt szerzett, méghozzá az egykor a prágai Spartában szereplő Wilfried Bonyt. Az elefántcsontparti focista utoljára a Swansea játékosa volt (mérlege 70 tétmérkőzésen 34 gól), és sokan féltik a Citytől, ahol azért mások lesznek vele szemben az elvárások. A 32,6 millió eurós átigazolási díjával ő lett minden idők harmadik legdrágább afrikai futballistája (Didier Drogba és Yaya Touré után). A Citynél hirtelen sok lett a támadó, így az angolok megtehetik, hogy – legalábbis brit sajtóértesülések szerint – a montenegrói Stevan Joveticet elpasszolják a Juventusnak.

Harmincmillió euró fölötti összeget költött a Wolfsburg is, amely kereken 32 milliót fizetett a Chelsea-nek Andre Schürrle játékjogáért. A 24 éves focista jó statisztikai adatokkal zárt Londonban (másfél idény alatt 44 bajnokin 11 gól), mégsem tudott gyökeret verni a kékeknél.

A listát böngészve érdekesség, hogy az élmezőnyben két olyan focistát is találunk, akiért a kínai Guangzhou Evergrande csapata fizetett jelentős összeget. A brazil Ricardo Goulart 15, honfitársa, a korábban a Salzburgban szereplő Alan 11 millió eurót is megért a kínai csapatnak (amelyet jelenleg Fabio Cannavaro irányít).

Megoldódott az Ödegaard-ügy is: a 16 éves norvég tinisztár (az új Messi?) a Real Madridot választotta, jelenleg a Castillánál készül (a madridiak 2,8 millió eurót adtak érte a Strömsgodsetnek), és Ancelotti nevezte a csapat tavaszi BL-keretébe is az ifjú tehetséget.

Körképünket zárjuk egy veteránnal: a Sampdoria nagy meglepetést okozott azzal, hogy a leszálló ágba került Samuel Eto’ónak ajánlott szerződést. A 33 éves kameruni azonban akár még robbanthat is, legutóbbi olasz kalandja jól sült el, az Internél két év alatt 101 mérkőzésen 53 gól mellett 22 asszisztot is jegyzett, s összesen hat trófeát emelhetett a magasba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?