Smigun tévedés áldozata lett

Salt Lake City. Fokozódik a versenyláz a XIX. téli olimpia színhelyein, készülődnek a sportolók, hajráznak a szervezők, ülésezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és folynak a jégkorongcsapatok felkészülési mérkőzései.

Floridai lapvélemény szerint Róbert Švehla, a helyi Panters 33 éves szlovák hátvédje nem kerül Ján Filc keretébe az olimpiai jégkorongtorna első szakaszában. Mivel klubja csak a lettek elleni mérkőzésre engedte volna el, így a szakvezetés másoknak ad lehetőséget. Továbbjutás esetén már számolnának vele. Bajban van a lett tábor, mert a Minnesota a selejtezőtorna alatt is igényt tart Szergej Zsoltoks játékára, így a kiváló csatár nem ölthet címeres mezt magára. Még a lett miniszter közbenjárása sem változtatta meg a klub álláspontját. Közben sorra játszották sikeres felkészülési mérkőzéseiket Szlovákia csoportellenfelei: a lettek a franciákat (5:1), a németek az ukránokat (3:1), az osztrákok pedig a fehéroroszokat (4:3) győzték le.

Csúcseső várható a gyorskorcsolyaversenyeken: a Salt Lake City-i pályán készülő holland Gianni Romme hétfőn edzésen 3:40,02 perc alatt teljesítette a 3000 métert, és ez 2,73 mp-cel jobb saját világrekordjánál. A szám ugyan nem szerepel a játékok programján, de az eredmény a Utah Olympic Oval gyorsaságát igazolja. A csúcs nem hitelesíthető, hiszen a kétszeres olimpiai bajnok nem versenykörülmények között érte el. Romme 10 ezer méteren áll rajthoz.

Juraj Sanitra, a szlovák női sílövő-válogatott edzője nevezte versenyzőit az egyes számokra. Tizenöt kilométeren Murínová, Jašicová, Mihoková és Pavkovčeková, a 7,5 km-es spinttávon pedig Pavkovčeková helyett Kutlíková áll rajthoz. A váltó összetételét az utolsó pillanatig titokban tartja az edző. A verseny színhelyén napsütés és hideg uralkodik, a futópályák remek állapotban vannak. A hölgyek és Marek Matiaško naponta egyszer edzenek a formajavítás jegyében.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke nyilvánosan kért elnézést a doppinggyanúba keveredett Kristina Smiguntól. – Az észt sífutó tévedés áldozata lett – mondta a WADA vezetője. – Az olasz labor ugyanis a minta elemzésénél azt hitte, hogy egy férfiról van szó. A 24 éves versenyzőt a december 12-i, brussoni Világ Kupa-verseny után ellenőrizték, s szervezetében az anabolikák közé tartozó norandroszteront találtak. A B-próba azonban már a megengedett szint alatti értéket mutatott ki. – A vizsgálatnál sokkal körültekintőbben kellett volna eljárni – jelentette ki Pound. Smigun – aki az 1999-es ramsaui világbajnokságon egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett, a tavalyi VK-ban pedig második lett – indulhat a téli olimpián.

Az osztrákok számításai szerint akár 25 érmet is nyerhetnek Salt Lake Cityben. Ausztria számára az eddigi legsikeresebb téli olimpia az 1992-es albertville-i volt, ahol 21 dobogós helyezést – ebből hat elsőséget – szereztek havas-jeges sportolói. Mint akkor, ezúttal is az alpesi síelőktől várható a legjobb eredmény: a csapat két legnagyobb reménysége Stephan Eberharter és Renate Götschl. A 97 tagú válogatottból tizenhárman már álltak dobogón téli ötkarikás játékokon, közöttük azonban csak egy olimpiai bajnok található: Hunyady Emese. A magyar születésű gyorskorcsolyázó 1994-ben Lillehammerben 1500 méteren bizonyult a legjobbnak.

Bombariadó volt a curling és alpesi sí versenyeihez vezető autópályán. A biztonságiak egy elhagyott csomagot fedeztek fel az út szélén, és ezért közel másfél órára lezárták a forgalmat. Azt nem tudni, hogy tartalmazott-e ve-szélyes anyagot a táska.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség 12 munkatársa felügyeli a vizsgálatokat a téli olimpián. – Azt szeretnénk, ha minden szabályos körülmények között zajlana – mondta Dick Pound, a WADA elnöke. Az olimpiai falu január 29-i megnyitásától a február 24-i záróünnepélyig összesen 1600 ellenőrzésre kerül sor. A felkészülési időszakban 1000 mintát vettek, az eredményeket pénteken hozzák nyilvánosságra.

Négyezer négyzetméteres telket kapnak a Holdon a svéd érmesek – jelentette be a területet birtokló Moon Shop nevű amerikai cég stockholmi irodája. – Ráadásul még díszpolgárrá is avatjuk őket az égitest első svéd kolóniájában – tette hozzá lelkesen Göran Söderstedt igazgató. A jutalom inkább eszmei értékű, ugyanis a Hold-telkek mostani árfolyama 36 euró – legalábbis a skandináv országban.

Többen is ellenzik azt az április elsején életbe lépő szabályt, amely szerint jelenteni kell az olimpiai mozgalomban tevékenykedőknek, ha összeférhetetlenséget tapasztalnak. Egyedül az új-zélandi Tay Wilson vállalta a nyilvánosság előtt véleményét. „A NOB tagjai értelmes, felnőtt emberek. Mindenki tudja, hol a határ. Nem hiszem, hogy az etikai bizottságnak kell megmondania, mit szabad és mit nem.” A rendeletet Jacques Rogge NOB-elnök javaslatára fogadták el.

Dicséret és elmarasztalás

Salt Lake City. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 113. ülésszakán dicsérte a téli olimpia és a 2008-as pekingi nyári játékok szervezőit, ugyanakkor elmarasztalta a 2004-es athéni ötkarikás esemény rendezőit. – Rendkívül bizakodóak és hálásak vagyunk – mondta a pénteken kezdődő téli olimpiáról Jacques Rogge NOB-elnök. – De pontosan majd csak február 24-én ítélhetjük meg, hogy milyen volt a lebonyolítás. A kínai szervezők eddigi tevékenységét Hein Verbrüggen, a szemlebizottság vezetője értékelte. – A pekingiek lóversenytempóban haladnak a munkálatokkal – jelentette ki a holland sportdiplomata. A görög rendezőknek viszont ismét kijutott a bírálatokból. A NOB elsősorban azt kifogásolta, hogy a szálláskérdést még mindig nem oldották meg, néhány versenyhelyszín esetében pedig a közlekedés jelent gondot. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?