Sagan néha még mosolygott is

Sagan
Dunaszerdahely |

Szerda este Dunaszerdahelyen rajtolt el a szlovák kerékpáros-körverseny 68. évfolyama, amely egyúttal Peter Sagan búcsúja is az országúti viadaloktól.

Nem tudni, milyen kapcsolatban állnak a szlovák kör szervezői az égiekkel, mindenesetre a csodával volt határos, hogy a szerdai csapatidőfutam során alig pár csepp eső hullott csak a versenyzőkre. Míg országszerte hatalmas viharok tomboltak – hogy mást ne mondjunk, útközben több felhőszakadásban és jégesőben volt részünk –, addig a MOL Aréna felett összegyűlt egyre sötétebb fellegek még komolyabb szelet sem hoztak magukkal. Persze, ettől még messze nem volt matiné jellege a késő délutánnak, amelyen az sem tett hozzá a részvételhez, hogy a tervezett rajt előtt tíz perccel kezdődött a szlovák fociválogatott továbbjutásról döntő meccse a foci-Eb-n. Sétálgatók, nézelődők azért akadtak, úgy kéttucatnyian pedig a közeli téren felállított színpadon zajló aktivitásokban is részt vettek, de a körben felállított szponzori vagy épp árus, büfés sátraknál általában nagy becsben tartottak egy-egy hozzájuk lépő érdeklődőt.

A szervezők szerencséjére a keddi sorsoláson épp az egyik hazai gárda, a Peter Sagant is soraiban tudó Pierre Baguette Cycling kapta az egyes sorszámot (a csapatidőfutamban egy-egy istálló hét bringása egyszerre rajtol el, háromperces intervallumokban). Így aztán a rajt előttre azért szépen megtelt a kisszínpad előtti rövid egyenes mindkét oldala. Tülekedni a jó helyekért nem kellett a kordonoknál, de aki odaállt, az valóban bíztatta is a bringásokat. A legnagyobb ovációt persze Saganék kapták. A háromszoros világbajnok a start előtt nem sokkal az újságíróknál is megállt – pontosabban a verseny menedzsere odaterelte –, s a 34 éves sztár pályafutása utolsó országúti viadala előtt sem hazudtolta meg önmagát: a rá annyira jellemző, saganos flegmasággal válaszolgatott a kérdésekre. 

„Hogyan?… Meglátjuk, fog-e esni. Az útvonal most vizes, nem tudom, ki mehet majd a legjobb feltételek mellett, de ezek nem lesznek egyformák” – felelte utánozhatatlan hanglejtéssel az időjárást firtató felvetésre. „Voltam már autóval versenypályákon, más, mint kerékpárral” – vetette oda azzal kapcsolatban, hogy az időfutamon a Dióspatony határában levő Slovakiaringen is tesznek egy kört.

De hogy ne legyünk vele igazságtalanok, miután bő fél óra alatt teljesítette csapattársaival a csallóközi „kört”, kis idő elteltével kijött a „csapatlakókocsiból” a rajongóihoz, és türelmesen, közel tíz percen át osztott autogramokat és pózolt szelfikhez, míg el nem fogytak az érdeklődők. Sőt, amikor egy anyuka kért tőle aláírást, karján félévesforma babájával, az addig teljesen érzelemmentes Sagan még el is mosolyodott.

A MOL Aréna másik oldalán felállított célnál is összejött ekkorra egy kisebb tömeg. „Hát, mondták, hogy közel 60 km/h-val fognak elsuhanni” – magyarázta egy apuka a kisfiának, aki nem értette, miért csak pár másodpercig láthatta a kerekeseket. A nézők minden beérkezőt megtapsoltak, és sportszerűen a csapatok le-leszakadó, nagy hátránnyal célba érő tagjainak is szóltak a kerepelők. 

Nem sokkal nyolc óra után az utolsó kerékpárosok is befutottak, a leggyorsabbnak az ausztrál Jayco bringásai bizonyultak, Saganék a 18. helyen zártak a 21-es mezőnyben. A mezőny csütörtökön Nyitráról Galgócra tekert, pénteken a Pöstyén–Vágtölgyes szakaszt teszik meg. A szlovák kör vasárnap a Csorba-tónál zárul. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?