RÖVIDEN

Túl sok a halálos közúti baleset
Brüsszel. Az EB felszólította az unió 25 tagországát, tegyenek további erőfeszítéseket a közúti halálesetek számának csökkentése érdekében.

Túl sok a halálos közúti baleset

Brüsszel. Az EB felszólította az unió 25 tagországát, tegyenek további erőfeszítéseket a közúti halálesetek számának csökkentése érdekében. Jacques Barrot, a közlekedésért felelős bizottsági alelnök közleménye szerint „jóllehet a szigorúbb ellenőrzések számos országban jelentősen javították a közúti közlekedés biztonságát, további intézkedésekre van szükség a kitűzött cél eléréséhez: 2010-ig a felére csökkenteni a halálesetek számát az utakon”. Brüsszeli adatok szerint 2001 és 2004 között az EU-n belül a halottak száma átlagosan 13 százalékkal – 50 396-ról 43 731-re – csökkent. Míg a tizenöt régi tagállamban mindenütt haladás mutatkozott az említett időszakban, több új tagországban súlyosbodott a helyzet. (MTI)

Sok állás vész el a bürokrácia miatt

Brüsszel. Csupán a bürokratikus akadályok leépítése révén másfél millió munkahely jönne létre Európában – véli Christian Weinberger, az Európai Bizottság vállalkozásfejlesztésért felelős főigazgatóságának szakértője. Állítását egy Eurobarometer-felmérésre alapozza, amelyben 4000 egyéni vállalkozót kérdeztek meg, milyen körülmények között venne fel legalább egy alkalmazottat. A válaszadók 11 százaléka a foglalkoztatáshoz kapcsolódó túlzott bürokráciát nevezte meg az első munkatárs felvétele legnagyobb akadályának. Ezt az adatot extrapolálva az EU egészének vállalkozói társadalmára kapta meg eredményként Weinberger, hogy másfél millió új állást jelenthetne a bürokratikus nyűg megszüntetése. (vg.hu)

Kína lassan az unió sarkára tapos

Brüsszel. Kína a kutatás-fejlesztést tekintve egyre jobban megközelíti az uniót, amely még mindig az USA és Japán mögött kullog. Janez Potocnik, az EB kutatásért felelős biztosa szerint az EU a hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre 2003-ban, az USA 2,6, Japán 3,2 százalékát. Kínában ez az arány 1,3 százalék volt, de a kutatásra költött összeg erőteljesen növekszik, miközben az unióban stagnál. Hozzátette: a tagországok korábban arra tettek ígéretet, hogy a K+F kiadásokat a GDP 3 százalékára növelik, hogy az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb gazdasága legyen. Potocnik szerint az EU veszített vonzerejéből a magánbefektetők körében a K+F beruházásokat tekintve, a technológiai cégek nem tudnak kockázati tőkét bevonni. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?