Retúrjeggyel a II. fociligába

Éppen egy éve némi szomorúság uralkodott a pomléi pályán, mert az ŠTK 1914 Šamorín kiesett a II. fociligából.

Éppen egy éve némi szomorúság uralkodott a pomléi pályán, mert az ŠTK 1914 Šamorín kiesett a II. fociligából. Tizenkét hónappal később viszont pezsgős palackok durrogásától és a nézőtéri vastapstól vissz-hangzott a stadion: a kék-fehérek ugyanis menettérti jeggyel, utcahosszal nyerték a kiváló csapatokkal teletűzdelt nyugat-szlovákiai III. osztályt, és visszatérnek a második vonalba.

A Fluminense érkezése

„Tavaly nem estünk pánikba, a játékosok többsége maradt, ráadásul eléggé váratlanul brazilok is érkeztek hozzánk“ – tekint vissza a göröngyös útra Csutora Norbert, a klub társtulajdonosa és sikerkovácsa. Hét éve lépett be a vezetőségbe, amikor a felnőttek a IV. liga kiesőzónájában pironkodtak, a klub pedig azért nem ment csődbe, mert a lelkes vezetők saját pénzükkel segítették a fennmaradását, és akkor sem fordított hátat a csapatnak a városi önkormányzat. Ma az egyesület olyan részvénytársaságként működik, amelyben helyi vállalkozók és más közismert személyek nem a hozamok reményében, hanem a jó működést megalapozó gesztussal jegyeztek értékpapírokat. Alighanem erre a nyilvánosan is átlátható, konszolidált viszonyokra hívta fel a patinás Fluminense Rio de Janeiro vezetőinek figyelmét egy prágai nemzetközi tornán Kovács Roland somorjai származású játékosügynök és sportmenedzser.

A brazilok már évek óta szerették volna fociakadémiájuk végzőseit Közép-Európában, a felnőttek között acélosítani. Budapesten a Vasas, morva vidéken pedig a Slovácko szakmai munkájával elégedetlenek voltak, a somorjai körülményekről viszont csupa jót mondtak a tavaly ősszel érkezett vendégjátékosok. Ugyanígy vélekedett Marco Manso, a brazilok európai képviselője is. Ezek a dicsérő szavak felkeltették Peter Siemsen elnök és társtulajdonos érdeklődését is, aki eredetileg a BL-döntőt akarta megtekinteni Milánóban, előtte pedig bécsi átszállással rövid somorjai kiruccanást tervezett. Végül három napot töltött a kisvárosban, Nyékvárkonyban a DAC B–ŠTK régiórangadón szurkolt, a Real–Atletico meccset pedig csak a képernyőn követte nyomon.

Tavasszal megtáltosodtak

„Ősszel Jozef Kontír edzőnek is köszönhetően elég jók voltunk, hiszen csak rosszabb gólaránnyal teleltünk a nagymegyeriek mögött a második helyen. Tavasztól aztán valósággal megtáltosodtunk. Csallóközi vetélytársunk, végül a nagyszombati fiatalok csapata is leszakadt rólunk” – tekint vissza a bajnoki szereplésre Sánka László csapatvezető. A brazilok elismeréssel adóztak a szlovák szakemberről, mégis ragaszkodtak ahhoz, hogy tavasztól saját edzőjük vegye át az irányítást, aki a Fluminense játékfilozófiáját honosítja meg. Így került Finnországból Somorjára a legmagasabb UEFA Pro-képesítéssel rendelkező, amerikai Mike Keeney, aki szakvezetőként Óceániában is megfordult már, és a Chelsea egyik játékosmegfigyelője is. Nagy erősítést jelentett a lengyel élvonalból hazaigazolt Horváth Csaba, aki nemcsak a csapat védekező fázisát vezényelte mesterien, hanem fontos gólokat is szerzett. Ágh Zoltánnal is tovább szilárdult a védelem. A tavaszi idény második felére beérett a világjáró edző munkája, amelynek köszönhetően Luboš Mezovský a másodvirágzását éli, Andrej Špánik alapember lett. A tengeren túliak közül főleg a gazellalábú Kassiano és a szélvészgyors labdazsonglőr argentin Leonel Auban vált közönségkedvenccé. Velük együtt pedig az egységes társaságot alkotó csapat.

Nagy változások várhatók

Rövidesen nagy változások várhatók a klub háza táján. Ezer férőhelyesre bővítik a fedett lelátót, korszerűsítik az öltözőket. A bajnoki címmel és a körülményekkel elégedett brazilok valószínűleg nemcsak szponzorként, hanem társtulajdonosként lépnek be a részvénytársaságba, vagyis a klubba, amelynek a költségvetése jelenleg a városi önkormányzat támogatásának is köszönhetően, évi 250 ezer euró. „Ebből az összegből tíz korosztályos és két felnőttcsapatot működtetünk, Horváth Csaba ifjúsági menedzser újabban tíz óvodában tart játékos foglalkozásokat az emberpalántáknak, akik közül a legtehetségesebbek a kezdők közé, onnan az U8-as csapatba kerülnek. Naponta 150–200 fiatallal foglalkozunk az edzőpályáinkon. Felnőttjátékosaink kivétel nélkül munkaviszonyban vannak, szabadidejükben edzenek, szerény ellenszolgáltatás fejében, amit mindig időben megkapnak – tájékoztat Csutora Norbert, aki a brazilok nagyra törő terveit ismerve derűlátó. – Ősztől nem veszünk újabb retúrjegyet, nem tartunk a kieséstől, a hazai játékosok többsége marad, további erősítések érkeznek Rio de Janeiróból, ezért határozott célunk az első hat között végezni a II. ligában.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?