Pulai Imre nem indulhat Szocsiban

<p>Minden idők legnagyobb amerikai küldöttsége, egy mexikói herceg korrekordja, japán nőuralom – ha semmi váratlan nem történik, ilyen és hasonló szalagcímekkel jelenhetnek meg tudósítások a február 9-én</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A feltételes mód elsősorban a biztonsági helyzet miatt indokolt: az NHL vezetése már kilátásba helyezte, ha az ötkarikás játékok kezdetéig „valami komoly dolog” történne Szocsiban, akár meg is tilthatják a hokisoknak az olimpiai részvételt.

Višňovský még

nem gyors

A tengerentúli profi jégkorongliga vezetői leszögezték, hogy ez csak egy vészforgatókönyv, és bíznak az orosz szervezőkben. „Nincs kétségünk afelől, hogy az orosz rendezők mindent megtesznek a sportolók biztonságának szavatolása érdekében” – nyilatkozta Bill Daly ligaigazgató szóvivője.

A szlovák hokirajongókat viszont az esetleges terrorveszélynél sokkal inkább a játékosok egészségi állapota érdekli – e tekintetben pedig tegnap hajnalban pozitív hírek érkeztek New Yorkból. Az Islanders színeiben ugyanis október 19. után ismét jégre lépett Ľubomír Višňovský. A 37 éves védő 46 meccset hagyott ki tavaly elszenvedett agyrázkódása miatt. „Még gyakran éreztem, hogy lassú vagyok, de három hónapja nem játszottam” – értékelt röviden Višňovský a Boston ellen 6:3-ra elvesztett mérkőzés után.

Pulai: nincs indoklás

Az egykori olimpiai bajnok kenus Pulai Imre esetében (vélhetően) nem a gyorsaság és az időeredmények játszottak főszerepet: az évek óta szánkósként is bizonyító sportoló sorrendben harmadik téli olimpiájáról marad le – hogy ezúttal miért, nem tudni.

„A Nemzetközi Szánkószövetség ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy Imre nem kapott kvótát, vagyis nem indulhat Szocsiban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szabó István, a Magyar Versenyszánkó-szövetség elnöke. – Indoklás nincs. Hiába kértem a 40 fős hivatalos listát, nem küldték el. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy kik kapták meg a kvótákat, és milyen rangsor alapján döntöttek, ezért az elkövetkezendő néhány napban mindenképpen megpróbáljuk megszerezni az olimpiai indulók listáját. Ha másképp nem megy, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon vagy a szocsi rendezőkön keresztül. Mert egyelőre el sem tudom képzelni, hogy kit tettek be Imre elé.”

Pulai Imre lassan tíz éve foglalkozik profiként a szánkózással, a 2006-os és a 2010-es téli olimpiára nem sikerült kijutnia, ám a mostani kvalifikációs időszakban a Vk-versenyeken már összegyűjtötte a részvételhez szükséges pontszámot.

Az énekes rekorder

A mexikói alpesi síző, Hubertus Rudolph von Fürstenberg-von-Hohenlohe-Langenburg szocsi részvétele viszont nincs veszélyben. A német arisztokrata családból származó sportember, aki a megnyitó előtt öt nappal ünnepli 55. születésnapját, először 1984-ben indult ötkarikás játékokon, így rekordnak számító 30 év különbséggel is olimpikon lesz. (Az eddigi csúcs 26 év, amelyet a Costa Rica-i síelő, Arturo Kinch tart, ő az 1980-as és 2006-os olimpián is szerepelt.)

A popzenei életben is feltűnt mexikói herceg minden idők negyedik legidősebb téli olimpikonja lesz – és Szocsiban hazája egyetlen sportolója.

USA: 230 sportoló

A másik véglet az amerikai küldöttségé: a 230 fős csapat minden idők legnépesebbje. Az amerikai sportolók mind a 15 sportágban rajthoz állnak majd, a küldöttség 125 férfi- és 105 női versenyzőből áll.

Az északi összetettben érdekelt – Vancouverben csapatban ezüstérmes – Todd Lodwick lesz az első amerikai sportoló, aki hat téli olimpián szerepel, míg az atléta Lolo Jones és Lauryn Williams a kilencedik és tizedik egyesült államokbeli versenyző, aki nyári és téli játékokon is indul. Ők ketten Szocsiban női bobban állnak rajthoz.

A japánok is sporttörténelmet írnak az oroszországi ötkarikás játékokon: ez az első alkalom, hogy több indulót delegálnak a gyengébb nem képviselői közül. A küldöttség – amely még sosem volt ekkora téli olimpián – száztizenhárom tagjából hatvanöt nő. Ehhez az is hozzájárul, hogy Nagano után először a japán női jégkorong-válogatott is ott lesz Szocsiban.

Ammann lesz

a svájci zászlóvivő

Rekordlétszámú, 163 fős csapat képviseli Svájcot is, 92 férfi és 71 női versenyző áll rajthoz Szocsiban. A svájci zászlót az ötödik olimpiáján résztvevő, négyszeres ötkarikás aranyérmes síugró, Simon Ammann viszi a nyitóünnepségen. A 32 esztendős sportoló 1998 óta mindegyik téli játékokon ott volt, 2002-ben Salt Lake Cityben és négy évvel ezelőtt Vancouverben normál- és nagysáncon is az övé volt az aranyérem az egyéni versenyben. (MTI, TASR, SITA, mno.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?