Horváth Attila, a somorjai STK kapusa: Kialakul, mi lehet a reális célunk

Somorja

Vasárnap 10.30-kor a liptószentmiklósiak elleni hazai meccsel kezdték meg bajnoki szereplésüket a tovább fiatalodó somorjaiak a II. labdarúgóligában. Az STK nyári felkészüléséről és az őszi célokról Horváth Attila kapus nyilatkozott lapunknak.

A somorjai csapat tavaly a 11. helyen zárta a másodosztályt, a rosszul sikerült őszi szezon után az észt Vladimir Vassiljev érkezett vezetőedzőnek, aki korábban hazájában a válogatott másodedzőjeként dolgozott, bajnokságot nyert a Levadiával, majd a II. ligás Nomme csapatával kupadöntőbe jutott és feljutott az élvonalba. Vele az STK is javuló formát mutatott, bár tavasszal csak pár helyet tudott javítani a tabellán a nagy hátrány miatt. 

Nyári vereségek

A nyári felkészülés az eredmények alapján nem sikerült a tavaly 11. helyen zárt somorjaiaknak, vereséget szenvedtek a ViOntól, a Vasastól, a Győrtől, a Soroksártól és a román II. ligás Unirea Unghenitől, míg a ligetfaluiakkal döntetleneztek. „A felkészülés során kiderült, hol vannak hiányosságaink. A keret változott, több új játékosunk és próbajátékosunk volt, még a főpróbán is csak kevesen játszottak 90 percet. Az edző igyekszik megtanítani nekünk a játékstílust, amit ő képvisel. Új erőnléti edzővel dolgozunk, ez más jelleget adott a felkészülésnek. Az eredményeink a felkészülés során nem voltak pozitívak, de remélem, pont az ellenkezője lesz a bajnokságbanˮ – foglalta össze lapunknak az elmúlt heteket Horváth Attila, a somorjaiak kapusa.

Az STK továbbra is a DAC farmcsapataként működik, azaz egy II. ligás bajnokira akár öt játékos is érkezhet segíteni a dunaszerdahelyi keretből. Horváth két posztriválisa például pont két DAC-kapus, Németh Attila és Filipe. Az együttműködés „bájaˮ, hogy soha senki nem tudhatja, lehetőséget kap-e somorjai mezben az adott mérkőzésen. „Nekem is tanulnom kell mentálisan kezelni azt, hogy van ez az együttműködés. Nemcsak egy rossz, hanem egy jó meccs után is a cserepadon találhatom magam. A pozitív impulzusokat kell megragadnom. Igyekszem szenvedélyes lenni és természetesen nem örülök, amikor nem védek, de így is próbálom segíteni a csapatot.ˮ

Horváth Attila egyetlen somorjai születésű játékosként úgy gondolja, különleges pozíciója és egyfajta közvetítő szerepe is van a csapatban. „Mivel én vagyok az egyetlen somorjai, úgymond van már nevem. A fiatalok hozzám jönnek, ha valami nem oké, és az idősebbek is jönnek üzenetekkel a fiatalok felé.ˮ

A távozók

AZ STK egyik legjobbja, Lukas Leginus a Niké Ligából kapott ajánlatot és Szakolcára igazolt, Michal Trnovský kapus pedig kölcsön után végleg a besztercebányai Dukláé lett. A klubhonlap közlése szerint szintén távozott a brazil középhátvéd, Nathan, akinek jövőjéről nem tudott megegyezni az STK és brazil klubja, az Ituano. További távozónak számít Csóka Bálint – a tavalyi szezont öt góllal záró szélső a győriekkel készül.

Maradtak és jöttek

Hagyományosan kevés tapasztalt játékost találni az STK keretében. Egyikük, Juraj Pančík az előző szezon végén visszavonult, de a másik kettővel a nyáron szerződést hosszabbított a klub vezetősége: a veterán Aldo Baéz egy, míg Drasko Marič-Bjekič további két évre írt alá.

A klubhonlapon a múlt héten jelentettek be négy érkezőt, ők kivétel nélkül a fiatalok sorába tartoznak. A 20 éves ukrán támadó középpályás, Roman Plius legutóbb a spanyol alacsonyabb osztályú bajnokságban szerepelt, de a Sahtar Donyeckben nevelkedett és négy UEFA Ifjúsági Liga-meccsel is rendelkezik.

A szintén 20 éves szélső bekk, Guilherme Varjao Brazíliából, a Juventude csapatától érkezik, míg a védelem közepére egy másik brazil, Rhyan Modesto jött, aki egy brazil harmadosztályú csapat utánpótlásában szerepelt eddig.

A negyedik játékos a vezetőedző hazájából érkezett. A mindössze 20 éves Nikita Vassiljev többszörös észt utánpótlás-válogatott, az ígéretes középpályás a Levadia Tallinn színeiben idén 6, tavaly pedig 34 mérkőzésen kapott lehetőséget az észt élvonalban.

„Olyan futballisták érkeznek a csapathoz, akikben megvan a tehetség, hogy feljebb jussanak. Szükség volt néhány poszt megerősítésére a középpályán és a védelemben, ami az érkezésükkel sikerült is. Az átigazolási időszak még csak az elején jár, továbbra is dolgozunk a támadó szellemű játékosok érkezésén” – összegezte a játékosmozgást a klubhonlapnak Horváth Csaba klubelnök.

A célok

Somorján jellemzően nem egy konkrét helyezés elérését tartják a legfontosabbnak a szezon elején, Horváth Csaba mindig a fiatalok felépítésének fontosságát hangsúlyozza. Amikor viszont a csapatnak nem megy a játék és nem jönnek az eredmények (mint tavaly ősszel Ančic irányítása alatt), akkor az STK is határozottan lép, tehát egy bizonyos nyomás Vladimir Vassiljev vezetőedzőre is nehezedik, csikócsapat ide vagy oda.

Horváth Attila szerint idén sem a konkrét helyezésen lesz a hangsúly. „Mindig  a következő mérkőzésre fókuszálunk a legjobban. Meccsről meccsre haladunk, és kialakul, hogy milyen reális célt tűzünk ki magunk eléˮ – zárta a kapus.

A 2024/2025-ös idényben csak 14 tagú lesz a II. liga mezőnye, mivel a Myjava csak a harmadosztályba jelentkezett, a tőketerebesi klubban pedig megszűnt a felnőttcsapat. A két újonc a Zvolen és a Stará Ľubovňa. Az utolsó két csapat kiesik, a bajnok feljut a Niké Ligába, a második helyezett pedig osztályozót játszhat érte.

Érdekes

Somorjai játékosmozgás

Érkezett: Plius (Majadahonda), Varjao (Juventude), Modesto (Ferroviara), N. Vassiljev (Levadia Tallinn)

Távozott: Pančík (visszavonult), Csóka (Győr), Nathan (Ituano), Leginus (Skalica), Trnovský (B. Bystrica)

Vezetőedző: Vladimir Vassiljev (észt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?