Pavelből Grande Paolo

EGY KARRIER KEZDETEI. Cheb városában született, átlagos cseh munkáscsaládban, és a helyi klubban kezdte el pályafutását. Még tizenévesen a Škoda Plzeňhez szerződött, tizennégy évesen már korosztályos cseh válogatott volt.

EGY KARRIER KEZDETEI. Cheb városában született, átlagos cseh munkáscsaládban, és a helyi klubban kezdte el pályafutását. Még tizenévesen a Škoda Plzeňhez szerződött, tizennégy évesen már korosztályos cseh válogatott volt. Az élvonalban azonban a Dukla Praha színeiben mutatkozott be, ahová katonaideje alatt került – itt az 1991/1992-es szezonban 19 bajnokin 3 gólt lőtt Egy évre rá már a Sparta Praha futballistája volt, és hamarosan itt is meghatározó ember lett, a drukkerek csak Rakétának becézték távoli lövései miatt.

MINDEN ÚT RÓMÁBA VEZET – KASSÁN KERESZTÜL. Huszonkét évesen debütált a válogatottban, 1994. június 5-én Dublinban ĺrország ellen; a nemzetközi közvélemény először az 1996-os Európa-bajnokságon figyelt fel rá: első gólját a nemzeti csapatban az olaszok elleni csoportmeccsen szerezte. Hívta a PSV Eindhoven is, de ő a Lazióba szerződött az Eb után – kassai kitérővel. 1996-ban ugyanis a Spartából úgy igazolt a rómaiakhoz, hogy közben „papíron” néhány napig az ugyancsak Rezeš-tulajdonú 1. FC Košice játékosa volt. A kitérő oka Nedvěd szerződése: amennyiben eladja őt a Sparta, a busás haszon egy része Nedvěd előző klubját illette volna. Az 1. FC így szinte ingyen hozzájutott, majd irány a Lazio, 138 millió cseh koronáért. Hamarosan Rómában is közönségkedvenc lett csupaszív játéka miatt. Előbb KEK-et, majd bajnokságot nyert a rómaiakkal – azon a bizonyos utolsó KEK-döntőn (1997) ő lőtte a Lazio győztes gólját a Mallorca ellen.

KÖSZÖNET A JUVENTUSNAK. Hívta az Atlético Madrid és a Manchester United is, végül azonban a Juventusban kötött ki, ahová 2001 nyarán írt alá. Pedig Zdeněk Nehodával, a menedzserével együtt akkoriban két napig Madridban tárgyaltak Jesus Gil y Gillel, az Atletico elnökével, aki mesés ajánlatokkal próbálta meg Spanyolországba csábítani Nedvědet, hiába. A cseh futballista jól döntött – az Atletico a szezon után búcsúzott a Primera Divisiontól. Eleinte nem ment neki a játék Torinóban, de miután beilleszkedett, a gárda vezéregyénisége és alapembere lett. Tavaly a BL-döntőbe vezette csapatát, de a Real elleni elődöntőben elég volt egyetlen rövidzárlat, egy teljesen felesleges szabálytalanság McManamannel szemben a kezdőkörben, hogy sárga lapot kapjon, ami azt jelentette, hogy a fináléban eltiltás miatt nem játszhat. A Juventus azonban mindent megtett, hogy elfeledtesse Nedvěddel ezt a csalódást, csakúgy, mint ahogy a torinói klub segített neki kilábalni pályafutása legnagyobb hullámvölgyéből is 2001-ben, a belgák elleni sikertelen vb-pótselejtezők után.

REAL MADRID? CHELSEA?

Nedvěddel kapcsolatban legújabban a Chelsea-t emlegetik, de szóba került már a Real Madrid is. Idén ősszel a Kanada elleni válogatott meccs előtt Sven Göran Eriksson, az angol válogatott svéd szövetségi kapitánya hívta fel őt azzal, hogy nyártól a Chelsea edzője lesz, és a cseh középpályást szeretné a csapatába. Nedvěd azonban egyelőre nemet mondott – a hírek szerint a Juvéval kötött szerződése sokkal előnyösebb, mint Del Pieróé, vagy mint Zidane-é a Realban. (h-k, o-o, jgj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?