Párosban várható a legszorosabb verseny

Három címvédő ott lesz Ostraván a ma kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-Eb-n, párosban azonban új bajnokot avatnak.A férfiaknál a spanyol Javier Fernández, a nőknél az orosz Jevgenyija Medvegyeva, jégtáncban pedig a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron diadalmaskodott a tavalyi pozsonyi Eur

Három címvédő ott lesz Ostraván a ma kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-Eb-n, párosban azonban új bajnokot avatnak.

A férfiaknál a spanyol Javier Fernández, a nőknél az orosz Jevgenyija Medvegyeva, jégtáncban pedig a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron diadalmaskodott a tavalyi pozsonyi Európa-bajnokságon. Most, 290 kilométerrel északabbra mindannyian esélyesként várhatják az ostravai viadalt.

A párosban győztes Tatjana Voloszozsar, Maxim Trankov duó kihagyja ezt a szezont, mivel a magánéletben is egy párt alkotó páros februárra gyermeket vár. Így éppen ebben a kategóriában lesz a legnyíltabb a verseny – és visszatérve a korábban megszokott gyakorlathoz, ezen az Eb-n ismét párosban osztanak először érmet. A fő favorit a GP-döntőt megnyerő orosz Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov duó, illetve a német Aljona Savchenko, Bruno Massot kettős. Savchenko korábbi partnerével, Robin Szolkowyval már négy Eb-címet nyert, a Franciaországból hosszas huzavona után elengedett Bruno Massot-val tavaly az Eb-n ezüstérmes, a vb-n pedig bronzérmes lett.

Nagy érdeklődés övezi a női mezőnyben a világ- és ötszörös Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Carolina Kostner visszatérését. Az egyik legelegánsabb, legérettebb műkorcsolyázónak tartott Kostnert a szocsi olimpia után tiltották el, azért, mert még korábban állítólag segítette exbarátját, a gyalogló Alex Schwarzert abban, hogy elkerülje a doppingellenőrzéseket. Kostner a kétéves kihagyás után a zágrábi Golden Spinen lépett először jégre, ahol meg is nyerte a versenyt, majd simán begyűjtötte nyolcadik országos bajnoki címét is. De kérdés, technikában fel tudja-e venni a versenyt az orosz lányokkal, Jevgenyija Medvegyevával, Anna Pogorilajával és Anna Szockovával. Medvegyeva a címvédő világ- és Európa-bajnok, így győzelme nem lenne meglepetés, ahogy az sem, ha zsinórban harmadszor csupa orosz versenyző állhatna a dobogón a nőknél.

A top 6 azonban elérhető a magyar Tóth Ivett és a szlovák Nicole Rajičová számára is, ha képesek lesznek két hibátlan programot futni.

A férfiaknál a spanyol Javier Fernández sorozatban ötödik Eb-címét szerezheti. Európában egyelőre, úgy tűnik, nincs vetélytársa, az oroszok – Mihail Koljada és Makszim Kovtun –, valamint az izraeliek – a tavalyi ezüstérmes Alexei Bychenko és a címvédő junior világbajnok Daniel Samohin – csak a dobogó második és harmadik fokáért küzdhetnek. Nagy kérdőjel Michal Březina – a csehek legjobbja eddig egyszer volt Eb-érmes, s bár többször csak egy hajszál választotta el a bronztól, arra is volt már példa néhányszor, hogy összeomlott a nyomás alatt. Tavaly Pozsonyban csak 10. lett, a decemberi országos bajnokságot pedig vállsérülés miatt fel kellett adnia.

A magyar Borovoj Alexander és a szlovák Michael Neuman számára a tisztes helytállás lehet a cél.

Jégtáncban Papadakis és Cizeron sorozatban harmadik Eb-címét szerezheti. Az elmúlt két szezonban a vb-t is ők nyerték, az biztos, hogy idén Helsinkiben már nehezebb dolguk lesz, mert visszatért a Vancouverben olimpiai bajnok, Szocsiban ezüstérmes kanadai Tessa Virtue, Scott Moir kettős. Ostraván azonban vélhetően nem lehet majd megszorítani őket, bár az olasz Anna Capellini, Luca Lanotte és az orosz Jekatyerina Bobrova, Dmitrij Szolovjev duó is volt már Európa-bajnok. Magyarországot a még junior korú Jakucs Hanna, Illés Dániel kettős képviseli, tőlük a kűrbe kerülés is bravúrnak számítana. A szlovák Lukáš Csölley korábbi partnere, Federica Testa váratlan visszavonulása után a cseh Lucie Myslivečkovával az oldalán folytatja – eddigi eredményeik alapján a bíróknak is szimpatikus az új pár, de konkrét helyezésekről nem akartak találgatásokba bocsátkozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?