Otthon van Szlovákiában

„Úgy érzem, mintha sohasem mentem volna el innen. Itteni feleségem révén fél rokonságom szlovákiai, remek barátaim vannak az országban. Évente legalább egyszer mindig eljövök látogatóba” – állítja Jan Železný, aki hosszú évekig élt és versenyzett Besztercebányán.

„Úgy érzem, mintha sohasem mentem volna el innen. Itteni feleségem révén fél rokonságom szlovákiai, remek barátaim vannak az országban. Évente legalább egyszer mindig eljövök látogatóba” – állítja Jan Železný, aki hosszú évekig élt és versenyzett Besztercebányán. A Mladá Boleslav mellett letelepedett cseh gerelyhajító világsztár múlt évben lecsúszott ugyan a vb-dobogóról, de korábban már háromszor állt az olimpiai érmesek élén, s a szám világcsúcsát is ő tartja.

Díjátadó volt a pozsonyi Év sportolója ankét eredményhirdetésén. „Nem zavar, ha a csapatsportok tagjai betörnek az egyéni sportolók éves ranglistáira. Hazámban is Nedvěd, a Juventus labdarúgója orozta el a többiek elől a győztesnek járó trófeát. És teljesen megérdemelten. Pavel olyan hírnevet szerez Csehországnak külföldön, mint amilyenre egyikünk sem képes. Még én sem, az összes sikeremmel együtt. Hiába, a labdarúgás a legnagyobb tömegeket mozgató fenomén. Három cseh labdarúgót azért mégsem rangsoroltam volna az ország tíz legjobb egyéni sportolója közé. Azt már soknak tartom, még akkor is, ha remekül játszott és kijutott a válogatott a portugáliai Eb-re. Csak ott mutatkozik meg igazán, mi van a csapatban” – vélekedik Železný, aki nyitott a mindinkább hódító extrémsportok felé is.

Abban reménykedik, hogy törékeny egészsége nem fosztja meg az olimpiai címvédéstől. „Számomra még nagyon messze van Athén, de pillanatnyilag ez az egyetlen célom. Remélem, lesz esélyem megpróbálni a negyedik elsőség megszerzését. Alig várom, hogy megkezdődjön a versenyidény. Harmincnyolc évesen sem foglalkoztat, hogy meddig maradok az élsportban. Örülök, hogy szabadságra és önállóságra tanított, megismerhettem általa a világot. Ameddig élvezni fogom, nem hagyom abba. Hogy meddig folytatom, az teljesítményemtől és egészségi állapotomtól függ majd elsősorban.”

Persze az sem kizárt, sőt könnyen bekövetkezhet, hogy Jan Železný másodszor is visszatér a Nemzetközi Olimpai Bizottságba. Úgy néz ki, hogy önkéntes távozását már megbánta. „Értelmet látok abban a munkában is. Ha bejutok a testületbe, komolyan foglalkoznék az ötkarikás teendőkkel” – ígéri a cseh atlétasztár, aki korábban azért mondott le NOB-tagságáról, mert a sportdiplomatai kötelességek akadályozták az élsportolói tevékenységében. Versenyzői pályafutása alkonyának közeledtével újra visszavágyik a sportvilág legbefolyásosabb gépezetébe. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?