Nyerő napot fogtak ki

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján.Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen.

Aranyérmet nyert a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren a riói olimpia keddi versenynapján.

Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket pár centivel megelőzve végzett az élen. Magyar egység 2004 és 2008 után harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon.

A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét.

A rajttól a német Franziska Weber, Tina Dietze kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá a mellettük lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is „képbe kerültek.” A végére öldöklő küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezésükkor nem is tudták, hogy elsők lettek.

„Biztos?” – kérdezte Szabó Gabriella, miután kiszálltak a hajóból, Kozák Danuta pedig a stégre ülve próbálta kifújni magát. Majd összeölelkeztek és fogadták a riválisok gratulációt. „Nem tudtuk, hogy győztünk-e, olyan kicsi volt a különbség. Sejtettük, hogy ez lesz, két napja az utolsó húsz méterről beszélünk – jegyezte meg Szabó Gabriella. – Nem ehhez vagyunk hozzászokva, kicsit elkényeztettük magunkat a korábbi versenyeken.”

Kozák Danuta, aki az elmúlt napokban betegséggel küszködött, azt mondta, a tegnapelőtti „kemény éjszaka” volt: „Az előfutam után Gabi hozott vissza a stégre, annyira nem voltam jól. De sikerült kialudnom magam, az orvos sokat segített, ugyan nem voltam még százszázalékos állapotban, de közel voltam hozzá.” Társa szerint minden körülmények megbíznak egymásban. „Tudom, hogy ha Dana beteg, akkor is szívét-lelkét kiteszi. Másrészt, ha úgy van megírva, hogy betegen kell versenyeznünk, s esetleg úgy nem sikerül, akkor sajnos ez a sorsunk. Bíztam abban, hogy rendbe leszünk, s rengeteget segített Dana párja, aki nyugtatott, hogy Dana rendben lesz. Reggel látszott, hogy mindketten nyerő napot fogtunk ki, mindkettőnkön látszott, hogy nem bízzuk a véletlenre. Igaz, kevésen múlott, de ez így kerek” – tette hozzá Szabó Gabriella, aki második olimpiai elsőségét szerezte.

Az immár háromszoros ötkarikás bajnok Kozák nagyon örült, hogy túl vannak a versenyen: „Ma azért ki tudtam aludni magam, s lejött rólam az a teher, hogy nem vagyok olyan állapotban, mint szoktam lenni. De annyit edzettünk, hogy meg tudtuk oldani így is.” (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?