Nyáry és Pék a világelitbe tempózott

Burghausen/Dunaszerdahely/Fél /Felbár. A 2017-es esztendőt rangos megmérettetéssel kezdték, a jeges úszók január 5–8.

Burghausen/Dunaszerdahely/Fél /Felbár. A 2017-es esztendőt rangos megmérettetéssel kezdték, a jeges úszók január 5–8. között a németországi Burghausenben rendezett világbajnokságán remekül tempóztak, a világelitben vetették meg a lábukat a Dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás pingvinjei.

Az International Ice Swimming Association (IISA) második világbajnokságán a szervező bizottság a jelentkezők eredményei alapján az extrém sportág százhúsz versenyzőjének, köztük a felbári Pék Dezsőnek és a féli Nyáry Richárdnak, rajtját engedélyezte. „A viadal résztvevői a burghauseni tó 2,9 C fokos vizében, amikor a levegő hőmérséklete -8 fok volt, egykilométeres távot teljesítettek, s az úszás ideje nem haladhatta meg a huszonkét percet. Azokat a versenyzőket, akik nem tudták teljesíteni a limitet, huszonkét perc elteltével kiemelték a vízből. Ami pedig a felszerelést illeti, csupán a fürdőnadrág, nők esetében a bikini viseletét engedélyezték. A hivatalos úszásnem a gyorsúszás volt. Mindenki a saját felelősségére vett részt a jeges világbajnokságon” – nyilatkozta lapunknak a viadal nehézségi fokáról Hideghéty Tibor, a Sportfanatic projektmenedzsere.

A bajorországi városka tavát borító körülbelül félméteres jégrétegben a szervezők motorfűrésszel léket vágtak, s huszonöt méteres medencét alakítottak ki. Január 5-én előbb kötelező orvosi vizsgálaton estek át a résztvevők, majd a regisztrációt követően edzésen vettek részt. A tréning során főleg a fordulókat gyakorolták. A nyitónap a burghauseni várban az ünnepi megnyitóval zárult. Háromkirályok napjának délelőttjén előbb a nők, majd a férfiak következtek a Vöhrsee-tóban.

A féli Nyáry Richárd 16:11, a felbári Pék Dezső pedig 16:40 perc alatt teljesítette az egykilométeres távot. A halálcsoportban (40–45 éves korig) versenyző kettős közül Nyáry a 7., Pék pedig a 10. helyen zárta a megmérettetést, ami kimagasló sikernek számít. „A helyezéssel elégedett vagyok, de ami az elért időeredményemet illeti, jobbra számítottam. Negyvenszer fordultunk, ezzel értékes másodperceket vesztettem. Nem kifogásként mondom, de a medence szélén található létrába is bevertem a bal kezem, megsérült a csuklóm, ami versenyzés közben fájdalmat okozott. Nem vagyok csalódott, hiszen csupán profi úszók, egykori olimpikonok, világversenyek résztvevői előztek meg. Ők még napjainkban is úszásból élnek, én viszont kertész vagyok, kedvtelésből hódolok az úszásnak. Az egész úgy tűnt, hogy falusi gyerekek versenyeztek a profikkal. Két percet vertek ránk. Megtapasztaltuk, hogy miben kell javulnunk azért, hogy a jövőben megszoríthassuk őket” – fogalmazott Nyáry Richárd.

„Kollégám észrevételeit azzal egészíteném ki, hogy a vízből rajtoltunk, a megszokottnál keskenyebb, mindössze kilencven centiméter széles úszófolyosók is gondot okoztak nekünk. Erőnlétileg topon voltunk, az időjárási viszonyok sem jelentettek akadályt. Tizenhét perc körüli eredményre számítottam, ennél jobbat úsztam, a legjobb tíz közé kerültem” – ecsetelte vb-szereplését a felbári Pék Dezső.

A dunaszerdahelyi pingvinek csapatának brünni tagjai még ennél is sikeresebbek voltak, ők ugyanis öt érmet nyertek a világbajnokságon. „A legfényesebbet Eliška Podmelová gyűjtötte be, Rostislav Vítek mérlege egy ezüst- és egy bronzérem, Magda Okurková és Radomír Suchopa pedig bronzéremmel tért haza Burghausenből. A brünniek a vb-n Csehország színeiben versenyeztek” – tájékoztatott Hideghéty Tibor.

Tegyük hozzá: a Cseh Kupában korosztályában s összetettben is nagy fölénnyel Nyáry Richárd áll az élen, aki jó eséllyel pályázik arra, hogy 2017-ben a tavalyi győztes, Pék Dezső helyébe lépjen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?