„Nem kell új csapatot építenem”

Mennyire körvonalazódott már a fejében az Eb-keret, van-e még Kleinheislerhez hasonló jolly jokere, és mit vár a franciaországi szerepléstől?

Mennyire körvonalazódott már a fejében az Eb-keret, van-e még Kleinheislerhez hasonló jolly jokere, és mit vár a franciaországi szerepléstől? Bernd Storckkal, a magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitányával beszélgettünk.

Négy hónap múlva a magyar válogatott 44 év után újra Európa-bajnoki meccsen lép pályára. Mik a tervei addig, hogyan és mikor tud együtt dolgozni a nemzeti csapattal?

Az egész csapat csak a FIFA által megszabott időpontokban jöhet össze, tehát március végén és május végén. De van egy olyan megegyezésem a szövetség elnökével, a klubtulajdonosokkal és a klubedzőkkel, hogy a hazai ligában játszó játékosok minden hónapban találkozni fognak. Februárban kezdünk, aztán márciusban a hivatalos időpontban folytatjuk. Áprilisban ismét együtt leszünk pár napot. Májusban ér véget a bajnokság, az utolsó fordulót áthelyezzük áprilisra, így ott is lesz egy szabad hét, ez pedig nagyszerű lehetőség, hogy úgy készítsük fel a csapatot, ahogy én szeretném.

Már a pótselejtező előtt is bevetette, hogy elhalasztották az aktuális ligafordulót, így a válogatott együtt készülhetett. Mekkora szerepe volt ennek a továbbjutásban?

Ez volt a siker kulcsa. Enélkül nem lehettem volna sikeres. Abban az időszakban sok edzés és állapotfelmérés is volt, így tudtuk, hányadán állunk, és hogyan kell kezelnünk például a regenerációt a két meccs között, milyen fizikális szinten vannak a játékosok. Ez nagyon nagy segítség volt.

Mennyire körvonalazódott már a fejében az Eb-re utazó csapat? Hány játékosnak van már biztos helye a keretben?

Soknak. Nem kell új csapatot építenem, nemzetközi szintű játékosaink vannak, de természetesen sok múlik azon is, milyen teljesítményt nyújtanak a következő néhány hónapban. Reméljük, senki nem sérül meg. 90%-ra megvan a csapat, de lehet, hogy lesz egy vagy két meglepetésnév.

Van még egy hasonló jolly jokere talonban, mint Kleinheisler László?

Sok tehetséges játékos van az országban, de nem tudom, találunk-e még egy olyat, mint Kleinheisler. Ilyen ezerből vagy kétezerből egy akad, nem lehet mindig előhúzni egy ilyen játékost. Kleinheislert régóta ismertem, március óta láttam, milyen színvonalat képvisel. Felelősségteljesen állt hozzá az edzésekhez, esélyt adtam neki, ő pedig élt vele.

Az Eb előtt megpróbálja felvenni a kapcsolatot azokkal a játékosokkal is, például Husztival vagy Otigbával, akik a múltban így vagy úgy lemondták a válogatottságot?

Otigba küldött egy hivatalos levelet, hogy nem akar magyar válogatott lenni, a nigériai válogatottat választotta. Husztival szintén kapcsolatban vagyunk, Dárdai Pál többször beszélt vele, de azt mondta, nem kíván a magyar válogatottban játszani. Az ügynöke velem is közölte ezt. Én megpróbáltam, de ha ő nem akar, akkor mi nem erőltethetjük. Vannak más játékosok is, akiknek német és magyar útlevelük is van, de ez mindig a futballista döntése. Neki kell jeleznie, hogy szeretne a magyar válogatottban játszani, s akkor kaphat esélyt. Ha nem akar magyar színekben játszani, akkor azt el kell fogadnunk. Mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik válogatottat akarja képviselni.

Gondolkodnak esetleg határon túli, magyar nemzetiségű játékosokban? Például az utánpótlás szintjén?

Azt gondolom, mindegyiküket ismerjük. De most nem akarok kísérletezni. Nincs szükség arra, hogy új csapatot építsek, nagyon jó csapatunk van, azt kell minél jobban felkészítenünk az Eb-re.

Változott az élete, mióta kijutott a magyar válogatott az Eb-re?

Nem. Továbbra is végeznem kell a munkámat, továbbra is sportigazgató is vagyok, a szövetséggel együttműködve az utánpótlás fejlesztésén is dolgozunk. Van egy új megyei rendszerünk, amelyet átalakítottunk, fel kell készítenem a felnőtt válogatottat, szóval sok a munkám. Nagyon boldog vagyok, hogy a szakmai stábommal 44 év után kijuttattuk a magyar válogatottat az Eb-re, de az életem nem változott.

Közvetlenül a kinevezése után viszont sok kritikát is kapott, sokan kételkedtek abban, hogy Dárdai Pál távozása után el tudja érni a célt.

Ilyen az élet. Mit lehet tenni? Dolgoznod kell a saját fejed szerint, hinned kell abban, amit csinálsz, és lehetőleg nem olvasni az újságokat, nem nézni a tévét. Ha hiszel az utadban, csak menj, és csináld, anélkül, hogy figyelnél ezekre a negatív dolgokra, és akkor sikeres leszel. Azt hiszem, lépésről lépésre az emberek is megértették, mi volt a szándékom, amikor változtatásokat hajtottam végre a szakmai stábban. Korábban nem nagyon ismertek, ezért eleinte szkeptikusak voltak. Ez egy tipikus probléma lehet az országban, eleinte sok a negatív vélemény, de szerintem nyitottnak és pozitívnak kell lenni. Ebben példát akarok mutatni, pozitívnak lenni, felelősséget vállalni, nem gondolkozni azon, hogy mások mit gondolnak. Persze, nem kellemes butaságokat olvasni, de mit lehet tenni?! Az embernek végeznie kell a munkáját, sikeresnek kell lennie, és akkor meg tudja változtatni az emberek véleményét. Tudom, hogy én is megváltoztattam.

Ha már a példamutatásról beszél – abban is példát akar mutatni, hogy bátran beveti a fiatal játékosokat a nemzeti csapatban?

Nem az a lényeg, hogy ki hány éves. Jó játékosokat akarok a csapatba rakni, nem számít a koruk. Nincsenek fiatal és öreg játékosok. Jó játékosok vannak, és nekünk a legjobbakat kell kiválasztani közülük. Ha ezek éppen fiatalok, akkor őket kell meghívni. Ez a filozófiám. Nem hunyhatjuk be a szemünket egy tehetség láttán, hogy inkább egy idősebb játékost hívjunk be. Én mindenkinek esélyt adok, aki jó.

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy amikor átvette a válogatott irányítását, az elején még nem akart sokat változtatni, és csak a pótselejtezőkre alakult ki a saját csapata.

Nem mondhatom, hogy az a gárda, amely az első meccseken játszott, nem az én csapatom volt, hiszen változtattam néhány helyen, de kompromisszumokat is kellett kötnöm. Egy nagyon sikeres együttest vettem át, amely Pállal az utolsó mérkőzésén győzött Finnországban. Nekem pedig meg kellett próbálnom folytatni a sikereket. Sokkal nehezebb egy eredményes csapat irányítását átvenni, mint egy olyanét, amely korábban nem volt annyira sikeres. Meg kellett találnom a megoldást, hogy ne romboljam le, ne változtassak meg túl sok dolgot egyszerre. Lépésről lépésre, edzésről edzésre egyre több mindenen változtattam, a pótselejtezők előtt pedig azt mondtam a szövetség elnökének: „Szeretném a saját belátásom szerint csinálni. Kell néhány változtatás, anélkül nem lehetünk eredményesek.” Ő pedig mindenben támogatott, nélküle nem tudtam volna ezt megvalósítani.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke minden javaslatát azonnal elfogadta, vagy voltak önök között konfliktusok?

Ha konfliktusaim lennének az elnökkel, el is hagyhatnám az országot. Soha nem volt semmilyen problémánk. Voltak esetek, amikor meg volt kicsit lepődve, de azt mondta: „Bernd, ez a te dolgod, ez a te módszered.”

A románok elleni mérkőzésen a lelátóról úgy tűnhetett, túl óvatos volt, túlságosan védekező taktikát választott. A pótselejtezőkben viszont mindenkit meglepett a két merész húzásával: előbb Kleinheislerrel, majd Priskinnel.

Nem volt egyszerű dolgom. Az első meccs rögtön a szurkolók számára is roppant fontos Románia elleni mérkőzés volt. Számomra az volt az elsődleges, hogy ne kapjunk ki. Tudtam, hogy ha veszítünk, már pakolhatok is. A románoknak pedig jó csapatuk van. Új edzőként túlságosan nagy rizikó lett volna sok mindenen változtatni. Igyekeztem a lehető legjobban felkészíteni a csapatot, és nem is kaptunk ki. Jól védekeztünk, és egy kis szerencsével még gólt is rúghattunk volna, de ez rendben van, az ellenfél is így volt ezzel. Azután jött az észak-írországi meccs, ahol pechesek voltunk, a hosszabbításban kaptunk gólt.

Jobb, hogy a magyar válogatott a pótselejtezőkön vívta ki a továbbjutást, mint ha legjobb harmadikként lehetne ott az Eb-n?

Az országnak ez a legjobb. A drukkerek most biztosan tudhatják, hogy nem Törökországnak és Kazahsztánnak köszönhetjük az Eb-részvételt, hanem azért vagyunk ott, mert a csapat megérdemelte. Nagyszerűek voltak a pótselejtezőben, megmutatták, mire képesek.

Mire számíthatunk Franciaországban Ausztria, Izland és Portugália ellen?

Arra, hogy egy jó csapat lesz a pályán, és mindig minden meccset meg akarunk nyerni. Az a célom, hogy magabiztosak legyünk, félelem nélkül játsszunk. Természetesen szeretnénk továbbjutni. Kemény csoportba kerültünk, Ausztria és Portugália a favorit, Izland ellen pedig meglátjuk, a továbbjutáshoz meg kellene nyernünk azt a meccset. De minden mérkőzés nyílt, a foci az foci. Nagyon jól felkészültek leszünk, a csapat fizikai állapotával nem lesz gond.

A magyar válogatott márciusban Horvátországgal, júniusban Németországgal játszik felkészülési meccset. Ez utóbbi bizonyára specifikus lesz önnek.

Igen, persze, de mindenképpen erős ellenfelet szerettem volna. Úgy lehet fejlődni, ha a legjobbakkal játszunk. Nyilván számomra, Andy Möller számára, és a kapusedzőnk, Holger Gehrke számára különlegesebb lesz ez a meccs, de nem ez a lényeg. Látni akarjuk, milyen szinten áll a csapat, mégpedig a világ legjobb válogatottja ellen. Ez a legjobb felkészülés az Eb-re, az osztrákok elleni meccsre úgy mehetünk, hogy a legjobbakkal már játszottunk.

Vagyis a drukkereknek akkor sem kell csüggedniük, ha a magyar válogatott vereséget szenved Németországtól?

Fontos, hogy jól értelmezzük az eredményt. Elsősorban azt akarom látni, hogy ki milyen színvonalat képvisel. Össze akarom hasonlítani a játékosokat, és látnom kell, mit kell tennünk még az Eb-ig. Természetesen szeretnénk jó eredményt elérni, de számomra még fontosabb, hogy a játékosok tapasztalatot szerezzenek a világbajnok ellen.

Amikor egy játékos egy nemzetközileg nem annyira elismert bajnokságba igazol, a szurkolók sokszor értetlenül állnak ezelőtt. Mit gondol Németh Krisztián klubváltásáról, aki a Kansas Cityből a katari Al-Gharafa együtteséhez igazolt?

Katarban is vannak kiváló játékosok, nagyon profi az infrastruktúra. Szerintem ez egy jó lehetőség számára. Az is előny, hogy a szezon április végén befejeződik, így ő utána megkezdheti az Eb-felkészülést velünk. Szerintem jól választott. Ha az Egyesült Államokban marad, nem valószínű, hogy haza tudott volna jönni az edzőtáborokra. Katarban pedig jó csapatban játszik, jó edző irányítja, és gólokat is rúg.

Ön szerint mi kell ahhoz, hogy Magyarország rendszeres résztvevője legyen a nagy tornáknak?

Én most már a vb-selejtezőre is építem a csapatot, ez is egy fontos cél. Az Eb után ugyanis kezdődik a selejtezősorozat, és a válogatottnak arra is készen kell állnia. Klubszinten is emelkednie kell a színvonalnak, hogy a klubcsapataink folyamatosan nemzetközi szinten játsszanak. Mi most a válogatottról beszélgetünk, de igazából a klubokkal kellene kezdeni, hiszen ha ott megfelelő színvonalon vannak a játékosok, akkor aztán mindezt a válogatottban is kamatoztatják. Mi most a második lépéssel kezdtünk. Általában az a jellemző, hogy ha a klubfutball fejlődik, akkor a válogatott is fejlődik. Jó példa erre Ausztria, ott fejlődtek a klubok, és lett egy ütőképes válogatottjuk. De ez hosszú folyamat, Ausztriában 10–12 évig tartott. Én remélem, hogy a szövetség továbbra is támogatni fogja az ötleteimet, és a válogatott az Európa-bajnokság után a vb-selejtezőkön is folytatni tudja, amit elkezdtünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?