Világzenei ínyencségek a fővárosban a héten

kép

Tizenkét országból érkeznek zenészek a pozsonyi World Music fesztiválra, melynek holnaptól vasárnapig rendezik a kilencedik kiadását. A világzenei fesztivál felhozatala igencsak gazdag: lesz balkáni fúvószenekar, indiai táncos show, etnojazz-koncert gitárvirtuózzal, felcsendülnek észak-afrikai ritmusok, de magyar dalok is.

A teljesség igénye nélkül válogatunk a programból – íme néhány tipp a világzene kedvelőinek.

Ez a színes zenei kavalkád már a nyitónapon vár bennünket: Indiából érkezik a Dhoad Gypsies of Rajastan. Egy vérbeli indiai cigánymuzsikusokból álló bandáról van szó, a tagok felmenői generációkra visszamenőleg zenészek, akik a rádzsasztáni maharadzsáknak játszottak. Az együttest alapító Rahis Bharti fő hangszere a tabla, azaz egy hagyományos indiai ütőhangszer, amely mellé számos más zenei kultúra elemét is beemeli. Fellépéseik érdekessége, hogy a zenészek mellett táncosok, fakírok és akrobaták is színpadra lépnek, hogy egy látványos show-t varázsoljanak a közönség elé. A csoport szinte a világ minden táján fellépett már, Mick Jagger, François Holland és II. Erzsébet királynő is tapsolt már nekik. Mi ezt csütörtökön a Hviezdoslav téren tehetjük meg, ahol 17.30-tól láthatjuk őket.

 

Ha már a Hviezdoslav téren leszünk a nyitónapon, ne hagyjuk ki a folytatást sem (a téren megrendezett koncertek egyébként ingyenesek). A Dzsambo Agusevi Orchestra Észak-Macedóniából érkezik, mozgatórugója egy fiatal trombitás, Dzsambo Agusev. Agusev 19 évesen megnyert egy zenei megmérettetést, öt évvel később pedig már a térség zenei életének legjobbjai között versenyzett Balkán legnevesebb trombitafesztiválján a szerbiai Gučában, ahol be is zsebelte az első díjat. A Funky Tiger néven is emlegetett trombitás célja azóta is az, hogy a Balkán határain túl is megszerettesse a műfajt a közönséggel – ebben pedig, ahogy azt az elmúlt évek neves koncerthelyszínei tanúsítják, meglehetősen sikeres.

Pénteken Nguyên Lê-re érdemes odafigyelni. A vietnámi származású francia gitáros kompozíciói minden műfaji határon túllépnek: jazzkompozícióiban ázsiai, de afrikai, funk-, rock-, sőt trip-hop-elemeket is hallhatunk, miközben a nyugati gitárhangzást etnikai ütőhangszerekkel és fuvolával kombinálja. Csapatával, a Nguyên Lê Trióval pénteken találkozhatunk (Kácečko, 20.30).

A program különlegessége, hogy a világzenét nem csupán passzív hallgatóként élvezhetjük: aki szeretné, maga is kipróbálhatja a műfaj bizonyos elemeit. Tanulhatunk például cigány dalokat (a workshopot a jazz és a cigánymuzsika vizein evező Júlia Kozáková tartja), illetve kipróbálhatjuk, mi is az a „body percussions”, tehát az, amikor a fellépők a testüket használják, mint eszközt a ritmikai aláfestéshez. Az utóbbi rejtelmeibe az Alice in Wonderband nevű szerb duó vezet be minket, akik egyébként egy táncos-színházi fellépéssel is készülnek (szombat, a Városi Könyvtár kültéri olvasója a Mihály utcán).

Végezetül pedig hadd ajánljuk a figyelmükbe a Magyarországról érkező Ötödik Évszak fellépését (Kácečko, szombat 20.20). A zenekar a hagyományos magyar zenei dallamokat és hangszereket – például a brácsa, a hegedű, a tárogató és a cimbalom szólamait – ötvözi a francia sanzon elemeivel. Az izgalmas zenei-kulturális fúzió mögött egy félig magyar, félig francia énekesnő, Caussanel Izabella áll. A formáció repertoárjának alapját a magyar népzene képezi, melyből egy eklektikus, modern és játékos jellegű zenei világ jön létre. (hk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?