Érdekességek a szőlőoltványok kapcsán

szolo

Manapság rengeteget lehet olvasni arról, hogy milyen fontos a növényvédelem. A sorsukra hagyott szőlőket és más gyümölcsöket, zöldségeket rengeteg kártevő veszélyezteti, akár az egész termés kárba veszhet odafigyelés nélkül. A szőlő esetében már a fajtaválasztás és az ültetés módja is befolyásolja azt, hogy fogunk-e tudni az adott tőről termést szüretelni a későbbiek során vagy sem.

Jellemzően azért szokták oltani a növényeket, hogy két növény részeinek összenövesztése segítségével új növényt lehessen nyerni. Ennek a folyamatnak az eredményeként jön létre az oltvány.

Alanynak nevezik azt, amire történik az oltás, azaz a gyökeret és a törzs egy részét tartalmazó növényt. Az alanyra ráoltott vagy pedig szemzett növényrészt nemesnek nevezzük. A művelet célja általában az, hogy egy ellenállóbb, életerősebb típust kapjunk, olyanokat, amelyeket a Csodakertész Barna Faiskola szőlői között is találunk.

 

Ez a valódi oka annak, hogy oltani kell a szőlőt

Hazánkban 1875-ben ütötte fel a fejét egy borzalmas szőlőbetegség, amit a tengerentúlról hoztak be Magyarországra. Nem másról, mint a filoxériáról van szó. Ha azt szeretnénk, hogy szőlőnk ellenálljon a kártevőknek, akkor oltani kell a szőlőtöveinket.

Az említett betegség, a filoxéria, azaz a szőlőgyökértetű ellen több védekezési módszer is létezik. Ezek közül a leghatásosabb az, ha a nemes szőlőt ellenálló amerikai alanyokra oltjuk. Azt mutatják a tapasztalatok, hogy sokkal ellenállóbbnak bizonyul a vad alanyba oltott nemes szőlő, ami a terméshozamban is megmutatkozik.

 

Tudnivalók a szőlő oltása kapcsán

Azt már tisztáztuk, hogy mi az alany és a mi a nemes rész közötti különbség. Arról eddig még nem esett szó, hogy mi az az oltócsap. Nos, az oltócsap a nemes szőlő egy hajtásrésze, több rüggyel. A legjobban ezt kell óvni, máskülönben ha véletlenül eltörik, akkor az oltvány menthetetlenné válik.

Gyümölcsoltványok esetében még arra kell figyelni, hogy csak egyetlen rügyet, azaz szemet lehet az alanyba helyezni. Az ettől eltérő megoldások általában nem vezetnek eredményre.

 

Az oltvány ültetési mélysége

Rendkívül fontos, hogy amikor az oltványt ültetjük, akkor kizárólag a nemes résznek szabad a földből kilátszania. Amennyiben az alany is bekerül a földbe, akkor minden esély megvan arra, hogy kigyökeresedik az is, így pedig növekszik a gyökérfelülete a szőlőnek.

 

Ezért alkalmaznak más módszert a faiskolákban

A kertészektől megvásárolt szőlőtövek esetében észre lehet venni, hogy nem ültetik túlságosan mélyre az oltványt. Ennek azonban nem az az oka, hogy nem elég tájékozottak, csupán arról van szó, hogy olyan nagy konténert kellene használniuk, ami már-már kezelhetetlen méreteket ölt.

Aggódni azonban nem kell, a kisebb konténerben is szépen be tud gyökeresedni az oltvány. Hoz hajtást és lombot is növeszt, ezáltal biztosított, hogy amikor kiültetjük a végleges helyére, akkor biztonságosan meg fog tudni eredni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?