Négy új arc a keretben

Negyedik bajnoki évadját kezdi szombaton a férfi kosárlabda Extraligában a komáromi MBK Rieker. Egy-egy hatodik, negyedik, majd újra hatodik helyezés után a 2003/2004-es pontvadászatban is elsősorban a legjobb hat közé akarnak kerülni Milan Černický védencei. A rajt előtt Paulik József klubmenedzsert kérdeztem.

A múlt idényben még Paulik József osztogatta a tanácsokat Kablárnak. Nyártól Černickýre maradt ez a feladat.Nyáron Milan Černický ült a csapat kispadjára. Mit várnak tőle?

Alapvető célunk az volt, hogy végre két ember végezze a menedzseri és az edzői teendőket, mert eddig egyre, vagyis rám túlságosan sok hárult. Új edzőnk fiatal ugyan, de viszonylag tapasztalt, hiszen évekig a volt bajnok Pezinok ismertebb mesterei közelében dolgozott, játékosként is megállta a helyét. Egyelőre edzésmódszereivel, csapatvezetésével is elégedett vagyunk.

Tavaly egyszer már ön megpróbálta átadni az edzői széket egyik játékosának, de néhány forduló után visszaült korábbi helyére. Mi a garancia arra, hogy ez az idén nem ismétlődik meg?

Semmi. Mert a sportban soha nem tudni, hogyan alakulnak a dolgok. De remélem, hogy erre nem kerül sor. A klubvezetés mindent megtesz azért, hogy Černický a bajnokság végéig maradjon a helyén. Személy szerint én sem szeretném, ha újra a kispadon kötnék ki, mert kisebb-nagyobb megszakításokkal negyven évig edzősködtem, s legtöbbször valamiért játszott a csapatom, sok-sok stresszben volt részem, ideje lenne már megpihenni.

Úgy hírlik, változások is voltak a játékoskeretben. Kiket küldtek el?

Azoktól váltunk meg, akikkel nem voltunk megelégedve, vagy a játéka, vagy a hozzáállása nem tetszett. Nincs már ukrán légiósunk: Stereb igényeit nem tudtuk kielégíteni, Szuprun meg megállt a fejlődésben. Lovíktól is elbúcsúztunk, Arpáš pedig visszament Pozsonyba.

Kik az új játékosok?

Négyen mentek, ugyanannyian jöttek helyettük. Kétségkívül a legnagyobb fogásunk a Zsolnáról igazolt Marek Jurík (193 cm), aki jelenleg Szlovákia legjobb bedobói közé tartozik. Tőle várjuk, hogy pótolja Lovíkot, új színt vihet a csapat játékába. Irányítónak Stereb helyére Jozef Suchoňt (Pezinok) hoztuk, technikásabb, mint elődje, meglátjuk, mire viszi. Két fiatal is dolgozik a keretben, mindkettejükre távlatilag számítunk. Ján Šimo (bedobó, 198 cm) a Petržalka, Martin Trčo (irányító, bedobó, 180 cm) a Partizánske csapatából érkezett.

Szupper (a labdával) lesz továbbra is a csapat egyik motorjaM. Nagy László felvételei Az edző azt nyilatkozta, hogy az alapszakasz után az első hatba várja védenceit. Érthetjük ezt úgy is, hogy többre vágynak, mint tavaly?

Nagyon mi sem ugrálhatunk. Nem akarunk úgy járni, mint a baziniak, akik teljesen eltűntek az élvonalból. Alapvető célunk az első hatban végezni. Ha ezt sikerül az alapszakasz után elérnünk, máris biztos résztvevői vagyunk a jövő évi Extraligának. Azt elárulhatom, hogy ha valóban a hatban leszünk, akkor a rájátszásban lesz mód az erősítésre. Megpróbálnánk ezt is, bár számunkra más az elsődleges: a folytonosság biztosítása. A pályán pedig azt szeretnénk elérni, hogy sorra megnyerjük a hazai meccseket, és idegenből is vigyünk haza pontokat. Mert anélkül kiszorulhatnánk a legjobb hat közül. Amúgy meg jó, attraktív kosárlabdát akarunk játszani, hogy minél több néző találjon utat a komáromi lelátóra.

Ezt milyen éves költségvetésből lehet megvalósítani?

Lehetne többől is, de nekünk 3-3,5 millió koronánk van rá. Viszonylag szolid pénzkeret, az extraligás csapatok közül a legkevesebb összegek egyike. Ebbe kell beleférni!

Hogyan ment a felkészülés? Sokat játszott a csapat?

Nyolc-kilenc meccs van mögöttünk, többnyire magyar ellenfelekkel, de találkoztunk hazai együttesekkel is. A kimondottan jó momentumok a borzasztóan rosszakkal váltakoztak. Legutóbb már tapasztaltam némi javulást, de alapjában véve a védekezés nem ment a fiúknak, túl sok kosarat kaptak. Persze a felkészülés nem mindig tükrözi a valóságot, a legfontosabb az lesz, mit nyújt a csapat a bajnokságban.

Szombaton a kassai ligaújonc ellen kezdik a pontvadászatot. Előre lefutott meccs lesz?

Az megtévesztő, hogy a kassaiak esetében újoncról beszélünk. Való igaz, hogy most kerültek vissza az élvonalba, de játékosállományuk másról árulkodik, soraikban tapasztalt kosarasok találhatók. Nyernünk kellene, de nagyon oda kell figyelniük a fiúknak, elejétől kezdve meg kell mutatniuk, hogy ki az úr a pályán. Nem szabad lebecsülni kassai ellenfelünket.

Kikből válogathat Černický

Milan Černický a következő 12 komáromi kosarasból küldhet pályára az Extraligában: Kablár, Kollár, Mikuláš Riecky, Vasas, Ridzoň, Iľko, Füri, Jurík, Trčo, Suchoň, Szupper és Šimo.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?