„Nagyszerű dolog motiválni az embereket”

<p>Limuzinnal érkezett, a Nemzeti Teniszközpont előtt kinyitotta a tetőablakot, és melbourne-i trófeáját is megmutatta a havazásban várakozó fotósoknak. Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon egészen a döntőig menetelő Dominika Cibulková arcáról egy pillanatra sem tűnt el a mosoly, hazaérkezése után remek hangulatban válaszolt az újságírók kérdéseire.</p>

BŐD TITANILLA

Melyik volt a torna legemlékezetesebb pillanata?

Olyan sok nagy pillanat volt, hogy nem tudnék egyet választani. Az viszont biztos, hogy olyan eufóriát korábban még soha nem éreztem, mint az Agnieszka Radwanska elleni elődöntő végén, amikor értékesítettem a meccslabdát. Ez volt a legjobb érzés, amit a teniszpályafutásom során átéltem. Hat kitűnő mérkőzést játszottam Melbourne-ben, három ellenfelet ráadásul elsöprő fölénnyel vertem meg. Tényleg nem tudok egy mozzanatot kiemelni.

S melyik volt a legnehezebb pillanata Melbourne-ben?

A legelső mérkőzés Francesca Schiavone ellen. Szerintem az volt a sorsdöntő meccs, iszonyú hőség volt, úgy éreztem, hogy nem bírom, hogy nem fog menni… A második szettben 4:4-es állásnál Francesca negyven–semmire vezetett, de akkor zsinórban nyolc labdamenetet én nyertem, s ezzel a mérkőzést is hoztam. Ha akkor valami másképp alakul, most nem ülünk itt.

Parádés menetelésével igazi teniszőrületet teremtett az országban, a kínai Li Na elleni döntőt a közszolgálati televízióban csaknem ötszázezren nézték.

Ez elképesztő. Ausztráliában nem figyeltem a szlovák sajtót, nem akartam kizökkenteni magam, tehát csak most szembesültem vele, milyen sok emberre hatással volt a sikerem. Nagyszerű dolog motiválni az embereket, ha a meccseimet látva csak egy gyerek is úgy dönt, hogy teniszezni szeretne, én már boldog vagyok.

A szezon előtt bizakodva nyilatkozott, de céljait nem akarta konkretizálni. Most már elárulja, milyen elvárásokkal vágott neki az Australian Opennek?

Ambiciózus vagyok, de a céljaimat nem szeretem hangosan kimondani. Jobb az, ha csak én és az edzőim tudnak róla. Ennél jobb szezonkezdetről viszont nem is álmodhattam volna!

Nem tart attól, hogy a nagy siker után túl nagy elvárások nehezednek majd önre?

Nem gondolkozhatok így. Ez az eredmény nem véletlenül jött, hanem kemény munka van mögötte. Ha továbbra is keményen fogok dolgozni, akkor a jövőben is lesznek jó eredményeim.

Közvetlenül a döntő után az erőnléti edzőjének is köszönetet mondott, aki komoly diétával „kínozta”. Elárulja a részleteket?

Nem volt egyszerű, mert a téli szabadság alatt felszedtem egy-két kilót, és ezt le kellett adnom. Az volt a cél, hogy gyorsabb legyek a pályán, és ez be is jött. Igyekszem az étkezési szokásaimban is profi hozzáállást követni, mert szemmel láthatóan van eredménye.

Most, hogy végre itthon van, milyen program vár önre?

Csütörtökig, vagy legfeljebb péntekig próbálok eleget tenni a kötelezettségeimnek, találkozni a sajtó képviselőivel, a rajongóimmal. Aztán ismét edzésbe állok, hiszen jövő hét végén a Fed-kupában a németeket fogadjuk. Nagyon várom már a meccset, bár ellenfelünk a végső győzelemre is esélyes.

Figyelte a német lányok teljesítményét Ausztráliában?

Természetesen, bár a németek olyan erősek, hogy két jó Fed-kupa-csapatot is fel tudnának állítani. Angelique Kerberrel Sydney-ben játszottam, ott legyőzött, s végig jó formát mutatott, Julia Görgeshez hasonlóan. Sabine Lisicki pedig teljesen kiszámíthatatlan játékos.

Edzője, Matej Lipták azt mondta, sikerének egyik titka, hogy sokkal erősebb lett mentálisan, mint korábban. Minek köszönhető ez a változás?

Nem voltam mindig ilyen, könnyen ki lehetett zökkenteni a ritmusból, vagy eluralkodtak rajtam az érzelmeim. A felkészülés során azonban most ezzel is sokat foglalkoztunk, és az edzőm megtanította, hogyan birkózzak meg a nehezebb helyzetekkel is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?