Mumpsz és sprint

<p>Túl vagyunk ezen a hideg őszi hétvégén. Szörnyű volt, s a magyar foci körül sem sokkal jobb a hangulat, mint amilyen arcát az időjárás mutatta nekünk.</p>

KISS TIBOR NOÉ

„Nem vagyok most jó riportalany… Ilyen állapotban vagyunk közösen, mindanynyian.” „Elég sok gondom volt a meccs előtt, és van is még.” „Kínlódunk, azonban megpróbálunk talpon maradni.” A fenti mondatokat akár egy pszichiáter naplójából is kiollózhattuk volna. Fáradt, lemondó hangulatképek, kiábrándult sorok.

Ezek a szavak azonban nem öngyilkosjelöltektől származnak, hanem magyar futballedzőktől. Tóth Bálintot (Pápa), Garami Józsefet (MTK) és Prukner Lászlót (Kaposvár) idéztük a labdarúgó NB I 10. fordulójának mérkőzései után. A lehangoltság, persze, érthető: a Pápa a Győrtől, a Kaposvár pedig a Haladástól kapott ki 4:1-re. A tömérdek sérüléstől és mumpsztól sújtott MTK 2:2-t játszott a Kecskeméttel, Garami mester a gondok ellenére legalább egy pontnak örülhetett. A forduló legnagyobb vesztese egyébként a Mezőkövesd volt, amely a magyar sportlapok által egyszerűen csak „borsodi rangadónak” titulált összecsapáson 5:0-ra kikapott a Diósgyőrtől. „A továbbiakban sokszoros erővel kell küzdenünk” – mondta Véber György. A többiekkel ellentétben legalább ő, a mezőkövesdi edző nem merült el a depresszió mocsarában.

Ami még depressziót okozhat a nézők számára, az a mérkőzések nézőszámának átlaga. Két héttel ezelőtt a Fradi–Újpest rangadónak köszönhetően negyvenezer fölé ugrott a 8. forduló össznézőszáma. Egy hete azonban már átlagosan kétezer drukker sem volt jelen a stadionokban (8 meccs, 13 773 néző, 1721 szurkoló/mérkőzés) – ráadásul a „hivatalos” adatok sok esetben eleve túloznak… S a helyzet tovább romolhat. A Bajtársak Diósgyőr ultracsoport tagjai bejelentették, hogy a szurkolói regisztráció elleni tiltakozásul nem fognak kijárnak a DVTK felnőtteinek NB I-es mérkőzéseire – ehelyett minden hétvégén a klub valamely utánpótláscsapatát buzdítják majd. Két „szurkolót” az FTC is elveszített a héten: a vezetőség örökre kitiltotta a stadionból azt a két személyt, akik az Újpest elleni mérkőzésen horogkeresztet ábrázoló zászlót emeltek magasba. Ők azért nem nagyon fognak hiányozni.

A rossz hírek sorába illeszkedik az is, hogy a magyar csapatok gyenge nyári nemzetközi kupaszereplése miatt Magyarországnak nem sikerült előrelépnie az UEFA koefficiens-táblázatában. Sőt, elénk került – Azerbajdzsán. A vaskezű MLSZ-vezetés gyorsabb fejlődést szeretne, s egyelőre, úgy tűnik, a testület ezt fenyegetőzéssel kívánja elérni. Ha jövőre is megismétlődik az idei blamázssorozat, akkor „annak nagyon súlyos következményei lesznek” – nyilatkozta a témáról Vági Márton az Inforádiónak. Elképzelni sem tudjuk, az MLSZ hogyan tudná bármiért is szankcionálni a tőle elvileg független, önálló futballklubokat.

A hét meglepetése: a Diósgyőr edzőjét Magyarországon újabban Szivics Tomiszlávként emlegetik. Akárcsak egykor May Károlyt (Karl May) vagy éppen Engels Frigyest (Friedrich Engels). Persze, nincs ezzel semmi baj, az identitás szabadon választható. Az már meghökkentőbb, ahogyan a szerb származású tréner kommentálta Gohér 92. percben bemutatott „hetvenméteres” sprintjét. „Ilyet még nem láttam” – hüledezett Szivics Tomiszláv. Nekünk pedig az jutott eszünkbe, hogy mi ilyet bizony nap mint nap látunk. Mi tagadás, sok futballmeccset nézünk meg egy héten, s azokon viszonylag gyakran előfordul egy-egy sprint. A 92. percben is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?