Moravcová ezüstérmes

Berlin. Martina Moravcová ezüstérmet szerzett a német fővárosban zajló „vizes” Eb 100 m-es gyorsúszásában. Kovács Ágnes viszont elmaradt a várakozástól, csak 4. lett 100 mellen. Kerékjártó Tamás 200 vegyesen szintén a 4., Batházi István pedig az 5. helyen végzett; Zubor Attlia 100 gyorson a 6. helyen ért célba.

ĺgy hajrázik 100 gyorson a hollandok sztárja, Pieter van den HoogenbandReuters-felvételKilencedik (nagymedencés) Eb-érmét harcolta ki az Amerikában élő Martina Moravcová: ugyanúgy, mint 2000-ben Helsinkiben, most is a második helyen végzett a 100 m-es gyorsúszás fináléjában. Az aranyérmet a remek formában lévő német Franziska van Almsick szerezte meg.

Kovács Ágnes csak a negyedik helyen végzett 100 mellen, a győzelmet a svéd Európa-csúcstartó Emma Igelström szerezte meg nagy fölénnyel. Az olimpiai, kétszeres világ- és hétszeres kontinensbajnok magyar klasszis nem rajtolt jól, és féltávnál csak ötödikként fordult. Erős második ötvennel jelentősen előre léphetett volna, ezúttal azonban elmaradt a szokásos nagy hajrá, így végül csak egy helyet tudott előrelépni. Kovács, aki az elmúlt három Eb-n megnyerte ezt a számot, a berlini viadal előtt úgy nyilatkozott: dobogós helyezéssel lenne elégedett. A 23 éves Kerékjártó a legjobb idővel, 2:00,38 perccel került a fináléba, ahol azonban nem tudta megismételni keddi teljesítményét: három századdal lemaradt a dobogóról. Szereplése azonban így is dicséretes. A győzelmet a rendkívül meggyőzően úszó, világcsúcstartó Jani Sievinen szerezte meg. A finn versenyző egy sikertelenebb periódus után bizonyította újra klasszisát. Eb-n ebben a számban 1993-ban és 1995-ben győzött.

A férfiak klasszikus számában, 100 m gyorson az esélyeknek megfelelően a világcsúcstartó holland Pieter van den Hoogenband győzött, szenzációs, 47,86-os idővel. Ezzel mindössze két századdal maradt el rekordjától. Zubor Attila, a legutóbbi Eb hetedik, a tavalyi, fukuokai vb ötödik helyezettje 49,79-cel hatodik lett.

A 400 vegyesen ezüstérmes Risztov Éva 800 gyorson országos csúccsal, a legjobb idővel jutott be a mai döntőbe. Miroslav Machovič és Ľuboš Križko 50 háton az elődöntőig jutott, Jana Korbašová viszont már az előfutamok után búcsúzott.

EREDMÉNYEK (a döntők eredményei) – FÉRFIAK, 100 gyors: 1. Pieter van den Hoogenband (holland) 47,86; 2. Alekszandr Popov (orosz) 48,94; 3. Duje Draganja (horvát) 49,31; ... 6. Zubor Attila (magyar) 49,79; 200 vegyes: 1. Jani Sievinen (finn) 1:59,30; 2. Alessio Boggiato (olasz) 1:59,83; 3. Markus Rogan (osztrák) 2:00,50; 4. Kerékjártó Tamás 2:00,53; 5. Batházi István (magyarok) 2:00,92.

NŐK – 100 mell: 1. Emma Igelström (svéd) 1:07,87; 2. Szvetlana Bondarenko (ukrán) 1:09,28; 3. Jelena Bogomazova (orosz) 1:09,53; 4. Kovács Ágnes (magyar) 1:09,63; 100 gyors: 1. Franziska van Almsick (német) 54,39; 2. Martina Moravcová (szlovák) 54,61; 3. Alena Popcsanka (fehérorosz) 54,62.

u Az olasz Nicola Marconi nyerte a férfi műugrók 1 méteres versenyét a berlini vizes Európa-bajnokságon. Lengyel Imre a selejtezőben elért 334,95 ponttal a kilencedik helyen végzett. Az Eb-n a világbajnokságtól eltérően a selejtezőből csak hatan jutnak tovább, így a magyar versenyző szerdán már nem ugrott. A nőknél a német Heike Fischer diadalmaskodott; a hazaiak 19 éves sportolója a címvédő orosz Vera Iljina előtt szerezte meg az aranyérmet. Barta Nóra a selejtezőben a kilencedik helyen végzett, így nem jutott be a hatos döntőbe.

u A Német Úszó Szövetség pályázik a vizes sportok 2007-es világbajnokságának megrendezésére. Ezt Christa Thiel, a DSV elnöke jelentette be a jelenleg zajló berlini Európa-bajnokságon, bár a lehetséges helyszínekről egyelőre még nem árult el semmit. Jövőre Barcelonában, 2005-ben pedig Montrealban bonyolítják le a vb-t, amelynek programján úszás, vízilabda, műugrás, műúszás és hosszútávúszás szerepel. (TASR, MTI, sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?