„Mocskos olimpia”

Salt Lake City. A német sífutóváltó nyerte a 4x5 kilométeres versenyt, a sokkal esélyesebb norvég négyest előzte meg. Az aranyérem sorsa csak a hajrában dőlt el, Sachenbacher a célvonal előtt 50 méterrel húzott el Moen mellett.

Az aranyérmes német sífutóváltó (balról): Viola Bauer, Manuela Henkel, Evi Sachenbacher, Claudia KünzelTASR/AP-felvételAz oroszoknak közvetlenül a viadal előtt vissza kellett lépniük, mivel a 15 kilométeren és az üldözőversenyen egyaránt ezüstérmes Larissza Lazutyina haematokritszintje (vörösvértestek aránya a vérben) magasabb volt a megengedettnél, ezért nem állhatott rajthoz és helyettesítését nem sikerült megoldani. Ezek után az orosz küldöttség óvást nyújtott be. – A vizsgálati eredménnyel nem vitatkozunk, de úgy érezzük, hogy lehetőséget kellett volna kapnunk Lazutyina helyettesítésére – mondta Vitalij Szmirnov, a NOB orosz alelnöke. – Ennek a számnak mi voltunk a toronymagas esélyesei, megfosztottak bennünket az aranyéremtől.

Az orosz küldöttség vezetői a kirobbant botrány után azt fontolgatták, hogy visszaléptetik versenyzőiket a játékoktól. – Ez minden idők legmocskosabb olimpiája – jelentette ki Leonyid Cagacsev, a delegáció vezetője. – A NOB vezetői és a szervezők csak az észak-amerikai üzleti érdekeket tartják szem előtt, számukra csupán a showbusiness a fontos, az olimpia szelleme nem érdekli őket.

Az oroszok korábban is sérelmezték, hogy sportolóikat hátrányos megkülönböztetés éri a játékokon, és ez már a parlamentben is téma volt. Szerintük a síakrobata Olga Koroljovát és az Irina Lobacseva, Ilja Aberbuh jégtáncpárost lepontozták. Szintén rosszallással emlegetik, hogy a biatlonista Pavel Rosztovcevtől közvetlenül a rajt előtt vettek doppingellenőrzésre nagy mennyiségű vért, amely döntően befolyásolta teljesítményét.

Leonyid Cagacsev az orosz delegáció vezetője a botrány után ultimátumot intézett a NOB elnökéhez: Jacques Rogge egy nap haladékot kapott, ha ezalatt nem orvosolja az őket ért sérelmeket, visszalépnek a játékok további küzdelmeitől.

– Ha nincs ránk szükség a világ egyik legnagyobb sporteseményén, akkor elhagyjuk az olimpiai falut – fenyegetőzött Cagacsev. – Bojkottáljuk a hátralévő versenyszámokat és nem veszünk részt a záróünnepségen sem. Nem vagyunk marionettbábuk, akiket a bírók mások érdekei szerint össze-vissza rángathatnak.

Az orosz küldöttség vezetőinek fenyegetése után Jacques Rogge levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A NOB első embere arra kérte az államfőt, hogy beszélje le a visszalépésről és a záróünnepség bojkottálásáról a játékokon szereplő csapatot. Rogge a következőket írta: „Remélem, minden rendbe jön és a józan ész végül felülkerekedik az indulatokon. Higgadt emberként a békés megoldás híve vagyok. Igyekszem lecsillapítani a kedélyeket.”

Jacques Rogge levele után minden megváltozott. Az orosz küldöttség sajtószóvivője szerint a csapat a téli olimpia végéig mindenképpen marad Salt Lake Cityben. Azt is közölte, hogy erről Vlagyimir Putyin államfő döntött.

Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ha nem bírálja felül egyes vitás lépéseit az orosz sportolókkal szemben és nem kér bocsánatot, az orosz küldöttség nem vesz részt az olimpia záróünnepélyén. ĺgy döntött az orosz parlament, méghozzá 359 szavazattal három ellenében, egy képviselő tartózkodott.

Az orosz sportolókat ért állítólagos sérelmekkel kapcsolatban nyilvánosan kifejtette véleményét Vlagyimir Putyin orosz elnök is: „Az orosz sportolóknak nemcsak az ellenfelekkel, hanem az elfogult játékvezetőkkel is meg kell vívniuk a harcukat, ami annak tudható be, hogy a játékok teljesen elanyagiasodtak, s hogy a NOB élén váltás történt.” Putyin kijelentette, nem érzi magát szakembernek minden sportban, de néhány dolog csodálatra készteti. Az elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a hokitornán csak NHL-bírók működnek közre, akik észak-amerikaiak. Putyin elnököt az is aggasztja, hogy az orosz olimpikonok vezetői passzívan viszonyulnak a dolgokhoz, a NOB orosz képviselője későn állt ki a sportolók mellett, későn kezdte védeni azok jogait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?