Mit szól a birkózás külsőségeiben várható látványos változásokhoz?

A Nemzetközi Birkózó-szövetség (UWW) a korábbi szabályváltoztatások után az idén külsőségeiben is megújítja a sportágat, megváltozik a szőnyeg és a versenyzők mezének a színe, s a bírók nem öltönyben vezetik majd a mérkőzéseket.

A Nemzetközi Birkózó-szövetség (UWW) a korábbi szabályváltoztatások után az idén külsőségeiben is megújítja a sportágat, megváltozik a szőnyeg és a versenyzők mezének a színe, s a bírók nem öltönyben vezetik majd a mérkőzéseket. A UWW szerint a küzdőtér az 1972-es müncheni olimpia óta megszokott citromsárga, piros színek helyett sötétkék és narancsszínű lesz, a bírók rövid ujjúban dolgozhatnak, a birkózók hagyományosan kék és piros mezét pedig többszínűre változtatják. A ruhák végleges külleméről később határoz a szervezet. Mindez része a szövetség azon tervének, hogy megváltoztassa a birkózás megjelenését, s a fiatalok körében is népszerűbbé tegye. Alábbi összeállításunkban a dél-szlovákiai kluboknál arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a klubelnök, edző, versenyző és bíró számára mit jelentenek, miként befolyásolhatják tevékenységüket az újdonságok.

Hakszer Roland dunaszerdahelyi klubelnök

A szabályváltozások mellett természetesen a külcsínben is fel kell vennünk a versenyt a konkurenciával. Nagy pozitívumként értékelem az újdonságokat, melyek nem csak a szakág külsőségeire irányulnak. Azért, hogy ne kallódjanak el a fiatal tehetségek, s megkönnyítsék a felnőttek közé való zökkenőmentes átkerülésüket, létrehozták az U23-s kategóriát. Ebben a korosztályban idén Lengyelországban Európa-bajnokságot rendeznek. A bírók öltözékét és a versenyzők mezét illetően enyhítenek a korábbi kötöttségeken, a változtatások egyértelműen az érintettek kényelemérzetét, esztétikai érzékét javítják, sportágunkat látványosabbá teszik. A birkózás megújítása időigényes folyamat, nem történik egyik napról a másikra. Szerintem csak a 2016-os nyári olimpián lesznek markánsan megfigyelhetőek a beharangozott változtatások.

Čech Dávid somorjai válogatott versenyző

Még nem hallottam a külcsíni újításokról, egyébként jónak tartom. Szükség van az újdonságokra, hiszen általuk is beszédtéma lesz, népszerűbbé válik a birkózás. Ami engem illet, a piros mezt szürkével, a kéket fehérrel vagy szürkével kombinálnám.

Meton Krisztián bősi elnök-főedző

Én úgy tartom, illene megőrizni a hagyományokat. Manapság sok mindennel kísérleteznek a birkózás attraktivitásának növelése érdekében, de nem mindig veszik figyelembe az érintettek lehetőségeit. Elsősorban az anyagiakra gondolok. Az újítások egyébként tovább terhelnék a klubok amúgy is szűkös költségvetését. Remélem, nem máról holnapra léptetik életbe a felsoroltakat. Mi még nem kaptunk erre vonatkozó eligazítást a szakági szövetségtől, melynek elnöke arról biztosított, hogy az első időszakban csupán a világversenyeken változik a külcsín. Természetesen a jövőben ez nálunk is bekövetkezik, de addig még sok víz lefolyik a Dunán.

Gőgh Mihály gútai klubelnök, bíró

Ami a bírók öltözetében bekövetkező változásokat illeti, helyeslem a nemzetközi szövetség döntését. Engedélyezik a rövid ujjúban való bíráskodást, ami sokunk számára nem is jelent újdonságot. Az előző időszakban is gyakran megesett, hogy nem az előírt felszerelésben – klasszikus szabású sötét zakó, szürke nadrág, kék ing, sárga nyakkendő, fekete zokni, fekete cipő – vezettük a meccseket. A klubok által szervezett tornákon ugyanis – közös megegyezés alapján a főbíró engedélyével – ingujjban bíráskodtunk. A nyáron zajló versenyeken így is jól megizzadtunk. Télen, hideg tornatermekben, csarnokokban rövid ujjúban összecsapásokat irányítani hajmeresztő dolog lenne. Arra viszont kíváncsi leszek, milyen színű kézelőt visel majd a szőnyegen működő vezetőbíró, ha a birkózók hagyományosan kék és piros mezét több színűre változtatják. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?