„Mindenki Szepesi akart lenni, de belőle csak egy volt“

Szepesi György halálával egy „hihetetlen nagy egyéniség-gel” lett szegényebb Magyar-ország – mondta a 96 évesen elhunyt pályatársról Novotny Zoltán.

Szepesi György halálával egy „hihetetlen nagy egyéniség-gel” lett szegényebb Magyar-ország – mondta a 96 évesen elhunyt pályatársról Novotny Zoltán. A legendás riportert egy nemzet gyászolja.

Ahogy a 78 éves Novotny fogalmazott: „Az ötvenes-hatvanas években mindenki Szepesi akart lenni, miután a magyar sportsikerekről leggyakrabban rajta keresztül szerzett tudomást az ország. De érkezhettünk utána akárhányan erre a pályára, Szepesi Györgyből csak egy volt. Örök szerelme volt a rádió és a sport, azon belül is elsősorban a labdarúgás.”

A közösen átélt és közvetített megszámlálhatatlan magyar sportsikerből mindenekelőtt Kulcsár Győző 1968-as, egyéni olimpiai címét emelte ki:

„A döntőben hármas holtverseny alakult ki, amelyben aztán Kulcsár mindkét riválisát legyőzte, így aranyérmes lett. Gyuri a már leközvetített nap után hiába volt rendkívül fáradt, erre a két asszóra valósággal újjászületett, olyan intenzitással, átéléssel kürtölte világgá Kulcsár győzelmét, a magyar sikert, hogy azt nem lehet elfelejteni” – mondta Novotny.

Novotny Zoltán hozzátette: 55–56 évet dolgoztak együtt Szepesivel, évtizedeken át kölcsönösen segítették egymást, és kollégáihoz hasonlóan rengeteget tanult és kapott az idősebb pályatárstól.

„A szakma és a munka iránti alázata példaértékű volt. Soha nem felejtette el felhívni a fiatalabb kollégák figyelmét arra, hogy naprakészek legyenek. És nemcsak a sporthírekből” – méltatta kollégáját Novotny. Szepesi György kiemelten figyelt arra, hogy a rádió közvetítései a határon túl élő magyarokhoz is eljussanak – éljenek bárhol a világban, akár a tengerentúlon –, és ennek érdekében mindent megtett a háttérben.

Novotny Zoltán emlékeztetett arra, hogy Szepesi György nevéhez sportvezetőként is fűződnek sporttörténeti mérföldkövek: „Puskás Ferenc elsősorban az ő közbenjárásnak köszönhetően tért vissza Magyarországra, és döntő érdemei vannak abban is, hogy az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének Puhl Sándor volt a játékvezetője.” (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?