Megszűnik a prágai Lev

<p>Tegnap gyakorlatilag biztossá vált, hogy három év alatt másodszor is megszűnik a Kontinentális Hokiligában idén döntős Lev csapata.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A prágai Lev hokiklub bizonytalan jövőjéről néhány hete felröppent hírek igaznak bizonyultak, az egyesület vezetése tegnap bejelentette, a megfelelő anyagi háttér hiányában megszűnik a klub. (Bár Rasid Habibulin sportmenedzser később újra azt állította, a döntés még nem végleges.) Hiába tárgyaltak a KHL egyik alapítójának és egyúttal legfőbb szponzorának – számító orosz Gazprom céggel, nem sikerült biztosítani a költségvetést, ami az előző idényben 750 millió cseh korona (kb. 27 millió euró) volt.

Alekszandr Medvegyev, a KHL elnöke ugyan mindig azt hangoztatta, hogy a klubok sorsa nem egyetlen cégtől függ („Nem a Gazpromnak köszönhetően létezik a KHL” – mondta nemrég az aktuálně.cz- nek), a Lev esete másról tanúskodik: az idnes.cz információi szerint ugyanis a pénzforrások elapadása azzal függ össze, hogy leállították a temelíni atomerőmű újabb két blokkjának építését. Ebben pedig érdekeltek lettek volna a prágai csapatot is birtokló cégek, amelyek tulajdonosi háttere sokban kötődik a Gazpromhoz.

Ez a lehetőség azért is adja magát, mert a Lev egyébként fantasztikus idényt tudhat maga mögött, ami a sportteljesítményt illeti: a KHL-ben egészen a nagydöntőig menetelt, ahol a sorsdöntő hetedik meccsen szerezte csak meg a bajnoki címet a Magnyitogorszk. Ráadásul a tradíció nélküli, két éve Prágában székelő klubot egyre inkább magukénak érezték a csehek, meccseiken háromszor is megdőlt a KHL nézőcsúcsa (amely most 17 073).

Most azonban megkezdődött a csapat kiárusítása, a baljós hírek ellenére eddig a klub mellett kitartó csapatkapitány, Jiří Novotný rövidesen aláír a Jaroszlavlhoz, a kanadai Justin Azevedo pedig a Barsz Kazannyal egyezett meg.

A Lev-projekt így három éven belül másodszor is hasonló véget érhet. 2011-ben, Poprádon egy szezon után szűnt meg a Lev. Igaz, akkor az anyagi gondok jóval gyorsabban, már a KHL-es szereplés harmadik hónapjában megkezdődtek, a játékosok és az alkalmazottak sem kaptak fizetést, s végül közel kétmilliós adósságot felhalmozva számolták fel a klubot, amely hivatalosan nem tekinthető a prágai egyesület jogelődjének. (idnes, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?