Megjárta az Eb-t a felvidéki fociválogatott

Egyre népszerűbb az őshonos európai kisebbségek labdarúgó-bajnoksága.Felvidéki magyar focisták a magyarországi szlovákok ellen? Szerbiai horvátok a balkáni labdarúgó-válogatott ellen?

Egyre népszerűbb az őshonos európai kisebbségek labdarúgó-bajnoksága.

Felvidéki magyar focisták a magyarországi szlovákok ellen? Szerbiai horvátok a balkáni labdarúgó-válogatott ellen? Kevésbé pikáns párosításban, de többek között az említett csapatok részvételével zajlott le nyár elején az őshonos európai kisebbségek foci-Eb-je. Míg a 2008-as kezdetkor 17 csapat jött össze a különleges labdarúgótornán, addig az idei, harmadik „Europeadán” már 24 gárda vett részt a címvédő dél-tiroliak otthonában. S hogy miért egyre népszerűbb a „rendes” Európa-bajnokság felvezetőjének számító esemény? „A tornán sok új tapasztalattal, élménnyel gazdagodtunk. Több más futballkultúrát, más játékstílust képviselő csapattal mértük össze a tudásunkat. S nem utolsósorban azt is jelentette a részvétel, hogy mivel akcióban voltam, nem kellett az elejétől kezdenem az új idényre való felkészülést” – mondta lapunknak Rengel Péter, a bősiek kapusa, a felvidéki csapat tagja.

A 18-as keretet ezúttal is Ladislav Molnár edző irányította, aki a 3–5. ligában szereplő játékosokat csak a torna előtt pár nappal ismerte meg. „Olyan focistákat szeretek, akik jellemesek, van bennük akarat és szívből játszanak” – nyilatkozta Molnár, aki végül a negyedik helyet szerezte meg csapatával, a tornát a házigazda nyerte.

„Hat meccset játszottunk, rendes játékidőben egy párharcot sem buktunk el. A résztvevők arra összpontosítottak, hogy tudásuk legjavát nyújtsák, ennek köszönhetően látványos, színvonalas párharcokat láttak a nézők. A részrehajló játékvezetés azonban beárnyékolta a nemzetközi erőpróbát. A bírók ugyanis a német ajkú csapatok találkozóin botrányos ítéletekkel hergelték az ellenfél futballistáit” – mesélte Rengel. „Fizikálisan megterhelő volt a torna, hét nap leforgása alatt hat meccset játszottunk” – tette hozzá ifj. Renczés Gábor, az alsószeliek csatára.

Az ellenfelek nagyjából hasonló játékerőt képviseltek, mint a tornán debütáló Felvidéki Labdarúgó-egyesület, a görögországi, németországi vagy épp dániai őshonos kisebbségek is a helyi harmadik-negyedik vonalból merítettek (egyedül a balkáni Armanamea vette „öregfiúsra” a figurát). A legegzotikusabbnak a manx nyelvet beszélő, ír-tengeri Man-sziget csapata hatott, de a krími tatárok vagy a dél-tiroli autonómia közösségeinek egyike, a ladinok is megmutatták magukat.

A 17 országból érkezett csapatok között az erdélyiek is ott voltak a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) tornáján, s a Romániai Magyar Demokrata Szövetség égisze alatt szereplő gárda a hetedik helyen végzett. A romániai magyarság így egyszerre két válogatottnak is szoríthatott: a székelyföldiek ugyanis eközben a szintén júniusban rendezett ConIFA vb-n, a mikronemzetek, kisebbségek, hontalan népek vagy a világ által el nem ismert államok tornáján szerepeltek. (ái, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?