Még távolabb a BL-főtáblától a magyar és a szlovák focicsapatok

Az UEFA ismertette a Bajno-kok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek új lebonyolítási rendszerét, amely a 2018/19-es szezontól lép életbe.

Az UEFA ismertette a Bajno-kok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek új lebonyolítási rendszerét, amely a 2018/19-es szezontól lép életbe. A szlo-vák és a magyar bajnoknak már négy párharcot kellene megnyernie ahhoz, hogy a csoportkörbe jusson.

Az UEFA-koefficiensek alapján négy legerősebb európai bajnokság (spanyol, német, angol, olasz) első négy helyezettje, vagyis 16 csapat automatikusan feljut a főtáblára. Hozzájuk csatlakozik a francia és az orosz élvonalban első két helyen végző együttes, a portugál, az ukrán, a belga és a török bajnok, valamint a BL és az EL győztese.

Ha a BL-t megnyerő együttes hazája bajnokságában kiharcolja a főtáblás szereplés jogát, akkor a cseh aranyérmes kerül automatikusan a csoportkörbe. Ha az EL-győztes végez a hazai porondon főtáblát érő helyen, akkor a francia bajnokság harmadikjára száll át az indulási jog.

BL-selejtezők

A selejtezőben továbbra is két ágról, a bajnoki és a nem bajnoki ágról lehet bejutni a csoportkörbe. A bajnoki ág előselejtezőjében Gibraltár, Andorra, San Marino és Koszovó bajnoka vesz részt, itt egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek – a továbbjutás egy mérkőzésen dől el –, és a győztes bejut az első selejtezőkörbe, ahol 33 csapat, köztük a magyar és a szlovák bajnok kapcsolódik be a versengésbe.

A 17 továbbjutóhoz a második selejtezőkörben három együttes, az osztrák, a horvát és a román bajnok csatlakozik, míg az innen továbbjutó 10 gárdához a harmadik fordulóban a holland és a görög liga győztese. A playoff-körbe a 12-ből 6 együttes jut be, és a sorozat ezen szakaszában lép be a cseh, valamint a svájci bajnok. Az ekkor még versenyben lévő 8 alakulatból 4 jut fel a főtáblára.

Fontos változás, hogy minden csapat, amely kiesik a BL selejtezőjéből, javítási lehetőséget kap az EL-ben. Akár az előselejtezők során esik ki, akár a harmadik körben.

A nem bajnokcsapatok ágán a török, a cseh, a svájci, a holland, a görög és az osztrák bajnokság második helyezettjével kezdődnek meg a küzdelmek. A három továbbjutóhoz öt csapat, a francia és az orosz harmadik, valamint a portugál, az ukrán és a belga ezüstérmes csatlakozik. A playoffba négy együttes jut be, innen pedig kettő kerülhet fel a főtáblára.

Európa Liga

Az EL 48 csapatos csoportkörébe automatikusan 17 együttes jut be: a spanyol, a német, az angol, az olasz és a francia bajnokságból két-két, míg az orosz, a portugál, az ukrán, a belga, a török, a cseh és a svájci ligából egy-egy alakulat. Ehhez a 17 együtteshez csatlakozik a BL nem bajnoki ágának harmadik fordulójában és playoff-körében kieső hat csapat, valamint a bajnoki ág playoff-körében elvérző négy együttes. A fennmaradó 21 helyre az EL selejtezőjében indulók pályáznak.

(MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?