Meg nem adott spanyol gólok

Oszaka/Kvangdzsu. Szombaton eldőlt, hogy Brazília és Németország után melyik két csapat jut még az elődöntőbe. Harmadikként Dél-Korea került a négy közé, miután tizenegyes rúgásokkal bizonyult jobbnak a spanyoloknál, ám a meg nem adott spanyol gólok miatt a továbbjutásuk nem mondható igazságosnak. A törökök aranygóllal küldték haza a szenegáli Oroszlánokat.

De Pedro Park Ji Szung (balra) és Kim Tae Jung között kapura tör a Spanyolország–Dél-Korea negyeddöntőnReuters-felvételSpanyolország–Dél-Korea 0:0

(büntetőkkel 3:5)

Játékvezető: Gandur (egyiptomi); 42 000 néző. Sárga lap: De Pedro, Morientes, J- Szang Csul. A büntetőket értékesítette: Hvang Szun Hong, Park Dzsi Szung, Szeol Ki Hjeon, An Dzsung Hvan, Hong Mjung Bo, illetve Hierro, Baraja, Xavi. Hibázott: Joaquin. SPANYOLORSZÁG: Iker Casillas–Puyol, Hierro, Nadal, Romero–Helguera (94. Xavi), Baraja, Joaquin, Valeron (80. Luis Enrique), De Pedro (70. Mendieta)–Morientes. DÉL-KOREA: Li Vo Dzse–Szong Csong Gug, Csoj Dzsin Csul, Hong Mjung Bo, Kim Te Jung (90. Hvang Szun Hong)–Park Dzsi Szung, J- Szang Csul (61. Li Csun Szo), Kim Nam Il (32. Li Eul Jung), Li Jung Pjo–An Dzsung Hvan, Szeol Ki Hjeon.

Az első játékrész igazolta az előzetes várakozásokat. A házigazda Dél-Korea nem támadott neki a spanyoloknak, illetve ha meg is tette volna, a megerősített maszszív hátsó alakzat és a Helguera vezette középpályás sor útját állta volna ezeknek. A kissé defenzív csapatszerkezet jóvoltából Morientes maradt az egyetlen támadó, Valeron a középpályáról lépett fel, míg az eddigi mérkőzéseken kiválóan játszó balszélső De Pedro mellé a játékintelligenciában felnőtt „szélső párja” Joaquin is. A nagy taktikai csata nem is hozhatott mást, mint igazságos félidei döntetlent. A találkozó gyökeresen megváltozhatott volna Helguera találata után, de az egyiptomi Gandur játékvezető nem adta meg a gólt, valószínűleg csak ő tudja, miért. Dél-Korea magára talált, egyre veszélyesebb helyzeteket dolgozott ki, de nem panaszkodhattak a spanyolok sem, hiszen Morientes és Joaquin révén akadt még lehetőségük. A rendes játékidőben nem született döntés, a közönség pedig csak egy dologra volt kíváncsi: valóban sérült-e Raul, vagy esetleg a hosszabbításra megpróbálkozik a játékkal. A rájátszás úgy kezdődött, ahogy a második félidő, Joaquin és Morientes remek gólt hozott össze, ám a játékvezető immáron másodszor, és mindkétszer tévesen, annulálta a találatot. A századik percben centiméterek választották el a spanyolokat a továbbjutástól, de Morientes lövését a hazai kapufa blokkolta. ĺgy a döntés a büntetőkre maradt. Ebben Dél-Korea, köszönhetően Joaquin hibájának, jobban bírta idegekkel és 5:3-ra nyert. Győzelmével a házigazda első ázsiai országként jutott világbajnoki elődöntőbe, ám a játék összképe alapján megállapítható, ha nem is tudatosan, de az egyiptomi, ugandai, trinidadi játékvezető-hármas döntően befolyásolta az összecsapás végkimenetelét. Dél-Korea az elődöntőben Németországgal találkozik.Szenegál–Törökország 1:0 (0:0, 0:0)

Góllövő: Ilhan Mansiz (94.). Játékvezető: Ruiz (kolumbiai); 44 000 néző. Sárga lap: Daf, Cissé, Emre, Ilhan Mansiz. SZENEGÁL: Dylva–Daf, P.M. Diop, Diatta, Coly–Fadiga, Diao, P.B. Diop, Cisse, Camara–Diouf. TÖRÖKORSZÁG: Rüstü–Fatih, Bülent, Alpay, Ergün–Ümit Davala, Tugay, Bastürk, Emre, Belözogl- (91. Arif), Hasan Sas–Hakan Sükür (67. Ilhan). A vb negyeddöntőinek utolsó párosításában ősbemutatóra került sor, hiszen korábban még sohasem játszott egymással Szenegál és Törökország válogatottja. Az első 45 perc talán a negyeddöntők legjobb félidejét hozta. A két együttes nyílt sisakkal egymásnak rontott, az iramra nem lehetett panasz, de sokáig balgaság volt gólra várni. A játékosok inkább belehaltak a szépségbe, újabb és újabb cselekbe bonyolódtak, elügyetlenkedve az összes kínálkozó lehetőséget. Meglepetésre ebben nemcsak a szenegáliak, de a törökök is „lókötők” voltak, Hakan Sükür úgy botladozott, mintha életében nem futballozott volna, Bastürk pedig néha „elhagyta a lábát” a cselsorozat közepén. Az ellenfél azt a játékstílust erőltette, amely évekkel ezelőtt még milliókat vonzott a tévéképernyők elé. Az afrikai látványos dribli, a közönségszórakoztató játék a futball egyszerűsödése és az európai stílusjegyek felvételével szinte eltűnt, ezt csábos cselektől hemzsegő, percről percre élvezhető látványt csempészte vissza a Metsu-gárda. Diouf gyakorlatilag egymaga lepókhálózta a török lábakat, az utolsó utáni pillanatban is tolt a labdán, így a mérkőzésen mindössze egyszer került lövőhelyzetbe. A középpályán Fadiga és Diao remekelt, míg Diatta a védelem tengelyében megszelídítette a „Boszporusz Bikáját”, Hakan Sükürt. A szépség eredményeként a félidő gól nélkül végződött. A második játékrészre ellaposodott a játék, a törökök többet birtokolták a labdát, de meddő mezőnyfölényüket nem tudták gólra váltani. Úgy tűnt, mindkét együttes a hosszabbítástól, netalántán a tizenegyesektől várta a megoldást. A ráadás eleje azonban mindent eldöntött: Arif remek labdát kapott a jobb szélen, Daf még szerelte, de a lendületből érkező Ümit Davala középre tudott kanyarítani, s az érkező cserecsatár, Ilhan Mansiz tíz méterről jobbal a jobb sarokba pörgetett. Káprázatos akció volt. Törökország ellenfele az elődöntőben Brazília lesz, visszavághat neki a csoportmeccsen elszenvedett vereségért.

EZ KÖVETKEZIK

A labdarúgó-világbajnokság elődöntőjének párosítása és programja – KEDD, 13.30 (Szöul): Németország–Koreai Köztársaság (játékvezető: Urs Meier – svájci). Szerda, 13.30 (Szaitama): Brazília–Törökország (Kim Milton Nielsen – dán, az egyik partjelző a szlovák Igor Šramka lesz).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?