Maze és Küng nyerte a királyi számot

<p>A férfiaknál a svájci Patrick Küng, a nőknél a szlovén Tina Maze nyerte a lesiklást a Vailben és Beaver Creekben zajló alpesisí-világbajnokságon. A magyar Miklós Edit a 13. helyen végzett.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A csíkszeredai születésű Miklós Edit – aki január 24-én a magyar alpesi sízés történetének legjobb helyezését elérve harmadik lett St. Moritzban, Világkupa-versenyen – a 39 fős mezőnyben ötödikként rajtolt.

Ennyi fért bele

A pálya elején viszonylag gyorsan siklott, de később egyszer-kétszer nagyot kellett fékeznie, amitől kissé lelassult. A célba érkezéskor nem volt elégedett. Idejével akkor a harmadik helyen állt, később, az esélyesek lesiklását követően a 13. helyre csúszott vissza.

„A célok azért vannak hogy küzdjünk értük! Ma nem sikerült a célkitűzés, 13. lettem, de azért ez se kutya... Kemény a mezőny, és a pálya se volt könnyű! Ma ennyi fért bele!” – kommentálta teljesítményét Miklós Edit a Facebookon.

Az arany a szlovén Tina Mazéé lett, két századmásodperccel előzte meg az ezüstérmes osztrák Anna Fenningert, akitől három századdal kapott ki három nappal korábban. A harmadik helyen a svájci Lara Gut végzett, Lindsey Vonn csak 5. lett.

Miklós Edit a 13. hellyel is eddigi legjobb vb-helyezését érte el, hiszen eddig a két évvel ezelőtti kombinációs 19. pozíciója volt a legjobb. Ez egyébként a magyar alpesisísport eddigi legjobb vb-helyezése is.

Maze 12. érme

Tina Maze pályafutása 12. érmét nyerte világversenyen, ebből az ötödik aranyat, ezzel a jelenleg is aktív versenyzők közül ő a legsikeresebb. Az egyetlen szám, amelyben még nem állhatott világbajnoki vagy olimpiai dobogóra, ez pedig a műlesiklás, de ebben a szakágban jelenleg a harmadik helyen áll a Világkupában, s az idei vb-n szeretne ebben a számban is eredményes lenni.

„Tudtam, hogy Fenninger kiváló időt ment, és hogy szoros verseny lesz. Ezúttal nekem volt szerencsém. Most egy kicsit pihenek, aztán körülnézek, mit lehetne még itt ezen a vb-n elérni” – nyilatkozta a 31 éves síző.

Küng kockáztatott és nyert

A férfiak lesiklóversenyét a svájci Patrick Küng nyerte, 24 századmásodperccel előzte meg az amerikai Travis Ganongot a 2740 méter hosszú pályán. A harmadik helyen egy másik svájci, Beat Feuz végzett.

A győztes Küng sokszor kockázatosan versenyzett, de a kaszkadőrmutatványa sikerre vitte. „Nagyon jól felkészültem erre a napra. Ebben a kemény mezőnyben nem egyszerű helytállni, apróságok döntenek, és persze egy kis szerencse is kell. A királyi számban Svájc mindig nagy nyomás alatt van, ezért is olyan ez az aranyérem, mint egy álom” – mondta a 31 éves Küng. Svájci versenyző ezt megelőzően 1997-ben diadalmaskodott lesiklásban, amikor Sestriere-ben meglepetésre Bruno Kernen nyert.

A szlovák Andreas Žampa is rajthoz állt, de csak azért, hogy így készüljön a tegnap lapzárta után véget ért szuperkombinációra. Végül a 41. helyen végzett. Adam Žampa, aki Szocsiban egy 5. és egy 6. hellyel robbant be a világ élvonalába, kihagyta a lesiklást.

Osztrák és norvég kudarc

A címvédő norvég Aksel Lund Svindal a vb-n tért vissza októberi Achilles-ín-szakadása után, s a hatodik helyen végzett, a szakági világkupa-sorozatban élen álló, szintén norvég Kjetil Jansrud pedig csak 15. lett.

A sportág egyik nagyhatalma, Ausztria nagyon lebőgött, legjobb versenyzőjük, az olimpiai bajnok Matthias Mayer csak a 12. helyen végzett. Ez az osztrákok legrosszabb eredménye lesiklásban, 1937-ben Chamonix-ben egy kilencedik hely volt a legjobb eredményük.

„Minden rossz. Hiába voltam én a legjobb a honfitársaim közül, a nevemhez mégis negatív rekord tapad” – nyilatkozta Mayer. (MTI, SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?