Már nem fenyegeti a kiesés Šatanékat

<p>A szlovák jégkorong-válogatottnak még van esélye a negyeddöntőbe kerülésre a Fehéroroszországban zajló világbajnokságon, de már nincs a saját kezében a sorsa, s akár már ma eldőlhet, hogy Vladimír Vůjtek együttese számára véget ér a vb.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szlovák hokisok péntek este kikaptak a svédektől, szombaton pedig az elvárásoknak megfelelően legyőzték az újonc olaszokat. Az már szombaton kiderült, hogy a címvédő svédek és az olimpiai bajnok kanadaiak biztosan negyeddöntősök.

A vasárnapi meccsek előtt négy csapat is hét ponttal állt az A csoportban – Csehország, Franciaország, Norvégia és Szlovákia. Míg a szlovákokra már csak egy meccs vár (holnap délután Dánia ellen), a többiek előtt még két találkozó állt. A legjobb nyolc közé jutáshoz a cseheknek és a franciáknak 3–3, a norvégoknak 4 pontot kell szerezniük, s a szlovákok számára csak akkor lesz tétje az utolsó találkozónak, ha keddig ez legfeljebb egy gárdának sikerül a háromból. A cseh–norvég mérkőzést tegnap lapzárta után rendezték, a franciák ma 15.45-től a dánokkal játszanak.

Vereség a címvédőtől

A címvédő svédeket nem tudták megszorongatni Šatanék, annak ellenére sem, hogy a szlovák csapatkapitány egymaga több meccset játszott az NHL-ben, mint a teljes svéd válogatott. A „tre kronor” tagjai közül 12-nek vannak NHL-es tapasztalatai, ők összesen 908 mérkőzést játszottak a tengerentúli bajnokság alapszakaszában, míg Šatan egymaga 1050-et.

A mérkőzésre azonban az efféle statisztikáknál sokkal jobban rányomta bélyegét az a tény, hogy a szlovák csapatból vírusos megbetegedés miatt három támadó is hiányzott (Haščák, Hrivík és Marcinko), ráadásul az első húsz percben ismét háromszor játszottak emberhátrányban Šatanék. A svédek ezt ki is használták, és emberelőnyben lőtt gólokkal 2:0-s előnyre tettek szert.

A második játékrészben Ján Laco helyett már Jaroslav Janus állt a szlovák kapuban. A szlovákok teljesítménye sokat javult, Marinčin pedig a 30. percben szépített. Az Edmonton Oilers hátvédjének ez volt az első találata címeres mezben.

A harmadik harmad nagy csatát ígért, az első percben még úgy tűnt, a szlovákok megszorongathatják a címvédőt, azonban a svédek váratlanul újra gólt szereztek – a 42. percben Nygren távoli, nem túl erős lövését Janus nem tudta védeni. A svédek ezek után egyszer még a kapuvasat is eltalálták.

„Nehézkesen kezdtünk, és emberhátrányban két gólt kaptunk. A fiúk küzdöttek, de nem használták ki a helyzeteiket. Nemcsak hárman voltak betegek, Jano Laco szintén nem volt teljesen egészséges, ezért cseréltük le az első harmad után. Hasonló volt Ivan Švarný esete is, őt is inkább kíméltük” – nyilatkozta a 3:1-es svéd győzelem után a köztévének Vladimír Országh, a szlovák válogatott másodedzője.

Ajándék Vůjteknek

Az újonc olaszok ellen már nem engedhettek meg maguknak egy újabb megingást a szlovákok, ráadásul a meccset Vladimír Vůjtek 67. születésnapján rendezték, s ő is egy győzelmet kért ajándékba a fiúktól.

Az újonc ellen összeszedetten hokiztak Šatanék, Ďaloga révén megszerezték a vezetést, majd a második harmad elején Viedenský növelte az előnyt. Tatar góljával már 3:0 volt az állás, Egger csak szépíteni tudott. A harmadik játékrészben Michel Miklík állította be a 4:1-es végeredményt.

A szlovákok egyértelműen jobbak voltak ellenfelüknél, ezt a lövések aránya is mutatja: Šatanék 53-szor próbálkoztak lövéssel, míg az olaszok csak hússzor. „Felszabadultan akartunk játszani, és ez sikerült is – nyilatkozta a köztévének Michel Miklík, aki egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá Vůjtek születésnapi ajándékához. – Tudtuk, hogy mi korcsolyázunk jobban, és ezt ki is használtuk. Igyekeztünk tartani a korongot, és nem engedtük az olaszokat nagy helyzetekbe. Most az előttünk álló utolsó meccsre koncentrálunk, a táblázatot csak utána nézegetjük.”

A 4:1-es szlovák siker azt is jelenti, hogy a szlovákok már mindenképpen elkerülik az utolsó helyet a csoportban, vagyis megmenekültek a kieséstől. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?