Magyar tarolás, hamisítatlan olimpiai hangulat Barcelonában

Húsz év elteltével, 1992-ben Barcelonában végre újra olyan olimpiai játékokat rendez-hettek, amelyre nem vetült sem bojkott, sem dopping-botrány vagy utólagos gazdasági problémák árnyéka.Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnökének szülővárosában valóban a sport ünnepe za

Húsz év elteltével, 1992-ben Barcelonában végre újra olyan olimpiai játékokat rendez-hettek, amelyre nem vetült sem bojkott, sem dopping-botrány vagy utólagos gazdasági problémák árnyéka.

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnökének szülővárosában valóban a sport ünnepe zajlott. Szimbolikusan a megnyitóünnepség is azt sugallta, ez az olimpia több lesz a sportolók puszta versengésénél: szakítva a hagyományokkal, atléta helyett egy mozgássérült íjász nyíllövése után gyújtották meg elektronikusan a lángot (máig nem tisztázott, ez volt-e a terv vagy csak a mellészállt lövés miatti vészforgatókönyv), az olimpia „Barcelona” című himnuszát pedig sokan megkönnyezték, mivel Monserrat Caballé duett-társa, Freddy Mercury néhány hónappal korábban elhunyt AIDS-ben.

Három történet az egyetlen spanyolországi olimpiáról.

Elképesztő bajnokok

A kosárlabdában végre megvalósult a hőn áhított terv, a tengerentúli profi bajnokság sztárjai is ott lehettek Barcelonában. Pontosabban: oktathattak a katalán városban. Az első (és egyetlen igazi) Dream Team valamennyi meccsét gálává változtatta, mindig túllépte a százpontos határt, és átlagban közel 44 ponttal nyerte a találkozóit. Michael Jordan, Magic Johnson, Charles Barkley, David Robinson, Karl Malone, Larry Bird és a többiek – életre szóló élmény volt látni a legendák csapatának játékát.

Kevésbé népszerű sportágban, de hasonló eredményességgel „dolgozott” a fehérorosz tornász, Vitalij Scserbo. Egyéni összetettben, csapatban, korláton, ugrásban, lólengésben és gyűrűn nyert is, azaz hat aranyérmet szerzett. Érdekesség, hogy négy év múlva Atlantában már csak bronzérmekig jutott.

Hollywoodi happy end

Az amerikai Nelson Diebelről sem Barcelona előtt, sem utána nem sokat lehetett hallani, az olimpián azonban két aranyat is nyert az akkor 21 éves úszó, a 4x100-as vegyes váltó tagjaként és 100 mellen, ahol a világcsúcstartó Rózsa Norbertet utasította maga mögé. A média ekkor kapta fel a történetét, Diebel ugyanis tinédzserkorában komoly alkohol- és kábítószerfüggő volt. Két iskolából is kicsapták, mire szülei egy magánintézményt választottak a számára, ahol kötelező volt versenyszerűen sportolni. „A szüleidet nem érdekli, ha kinyírlak is” – hangzott edzője „motivációs beszéde”. A mestertől való félelem helyett aztán szép lassan az elért eredmények vitték előre Diebelt, aki végül olimpiai bajnok lett.

S azóta is járja az amerikai középiskolákat. „16 évesen még nem úsztam, 21 évesen pedig aranyérmet nyertem az ötkarikás játékokon. Semmi sem lehetetlen, ha valamit nagyon akarsz” – biztatja a hozzá hasonló problémás fiatalokat.

Egerszegi tündöklése

A magyar küldöttség szenzációsan szerepelt az olimpián, a 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzéremmel Helsinki után a második legjobb eredményt érte el (ami még értékesebb annak fényében, hogy Barcelonában közel kétszer annyi olimpikon versengett egymással, mint a finn fővárosban).

A Szöulban berobbant Egerszegi Krisztina szárnyalt, három aranyérmével az egész olimpia egyik legnagyobb alakja lett néhány nappal tizennyolcadik születésnapja előtt. 400 vegyesen hatalmas küzdelmet vívott ellenfeleivel, elsősorban a világbajnok kínai Lin Livel, Vitray Tamás nem véletlenül kiabálta: „Gyere, Krisztina, gyere, drágám!” Ezután következett a két hátúszószám, ahol már csak egy vetélytársa volt, a szintén magyar Szabó Tünde személyében. 100 méteren 1:00,68, 200 méteren 2:07,06 perces időeredménye is súrolta a világrekordot. Darnyi Tamásban sem kellett csalódniuk a magyar szurkolóknak. 400 vegyesen hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. A 200 méteres távon már nem volt ennyire egyértelmű a győzelme, sőt az utolsó ötven méterre úgy fordult a mezőny, hogy Czene Attila vezetett, s Darnyi mindössze a 4. helyen állt. Gyorsúszásban azonban Darnyi verhetetlen volt, így győzött, Czene végül harmadik lett.

Az egyik legemlékezetesebb pillanat ugyanakkor a birkózáshoz kapcsolódik: Farkas Péter a dobogó tetején állva széles mosoly kíséretében harapott bele az aranyérembe, megvizsgálva annak valódiságát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?