Londonban visszatértek a top 10-be a magyarok

Inspirálni egy nemzedéket.

Inspirálni egy nemzedéket. Ez volt a négy évvel ezelőtti olimpia mottója.

London nagyszabású, mégis élvezhető és emberközeli játékokat szervezett, ahol minden önkéntes mosolygott, a díjátadások alatt a Tűzszekerek magasztos dallama szólt, a megnyitón Paul McCartney énekelt, a záróünnepség pedig igazi sztárparádét hozott Eric Idle-val, a Take Thattel, a Muse-zal, a Spice Girlsszel és egyéb csillagokkal. Három történet Londonból.

A hét lánggyújtó

A játékok mottójának jegyében a londoni szervezőbizottság a következő nemzedéknek ajándékozta az olimpiák egyik legjelentősebb pillanatát, a láng meggyújtását is. A brit sport nagyjait kérték fel arra, jelöljenek olyan tehetséges fiatal sportolókat, akik méltók lennének a lánggyújtó szerepére. Végül heten együtt lobbantották fel az olimpiai lángot: Callum Airilie vitorlázó, Desiree Henry, Katie Kirk, Aidan Reynolds és Adelle Tracey atléták, Cameron MacRitchie evezős és Jordan Duckitt, a kakukktojás, mivel ő nem sportol, önkéntesként lett a játékok nagykövete.

Közülük a rövidtávfutó Desiree Henry ott lesz Rióban a brit csapat tagjaként, londoni nagy pillanata óta már felnőtt Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes is lett a 4x100 méteres váltóval.

A két 800-as futó, Kirk és Tracey nem került be az olimpiai csapatba, de továbbra is sportolnak, míg a gerelyhajító Reynolds kisebb szünetet tartott, hogy részecskefizikával foglalkozó tanulmányaira koncentrálhasson, de a 2020-as olimpiára ő is szeretne kijutni.

MacRitchie teljesen befejezte a sportolást, Airlie sem űzi már a vitorlázást olyan magas szinten, mint tizenévesen – ez is azt mutatja, hogy nem egyszerű dolog olimpikonná válni, a tehetség és az elhivatottság mellett szerencse is kell hozzá.

Jordan Duckitt azóta befejezte orvosi tanulmányait, de az egykori fáklyája ma is megvan: néha újratölti, és marshmallow-cukorkákat sütöget benne.

Wimbledon pázsitján

A házigazda britek az éremtáblázat harmadik helyén végeztek 29 arannyal, 17 ezüsttel és 19 bronzzal (több aranyat szereztek, mint az oroszok!), az egyik legemlékezetesebb győzelem Andy Murray-é volt. Bár az olimpia a teniszezők számára sokszor csak nyűg (lásd a rengeteg idei, a zikavírust ürügyként felhozó visszalépést), London kivételnek számított: a tenisztornát ugyanis egy legendás helyszínen, Wimbledonban rendezték.

Pont ott, ahol egy hónappal korábban az akkor még Grand Slam-győzelem nélküli Andy Murray, a hazai közönség kedvence a döntőben óriási csatában alulmaradt Roger Federerrel szemben. Murray akkori beszédét azóta is sokszor megosztják és kommentálják az interneten, a könnyeivel küszködő hazai hős hálás téma.

Murray akkor még nem sejthette, hogy az olimpián, ugyanezen a pázsiton örömében fog majd sírni: az ötkarikás döntőben ugyanis három játszmában, mindössze hét játékot vesztve felülmúlta Federert. Azóta pedig már a wimbledoni tornát is megnyerte kétszer.

Arany és világcsúcs

A magyar küldöttség a kevésbé sikerült pekingi játékok után Londonban újra visszakerült a top 10-be az éremtáblázaton, a magyar sportolók nyolc aranyérmet szereztek. Berki Krisztián, Pars Krisztián, Kozák Danuta és a női kajak négyes sikerére számítani lehetett, Szilágyi Áronnal és a Kökény, Dombi kajak kettessel csak a szakírók számoltak, Risztov Évával pedig még ők sem.

Gyurta Dániel esete egészen különleges volt, favoritként utazott, ő mégis bizalmatlanságot érzett. A karizmatikus úszó szenzációs athéni ezüstje után egy ország kedvence lett, 15 évesen nem is tudott mit kezdeni ezzel. Megzuhant, lecsúszott, de aztán összeszedte magát, Pekingben már érmet, sőt, aranyat vártak tőle. Fő számában, 200 m mellen végül ötödik lett, százon nem jutott döntőbe. Egy évvel később már megnyerte a világbajnokságot, két évre rá megvédte címét. Mindezek ellenére úgy érezte, nem bíznak benne.

Londonba esélyesként utazott, de nem figyelt a körülötte lévő felhajtásra. Csak magára és a teljesítményére koncentrált, eltökélt volt és tudatos. Világcsúccsal győzött, s korábban bármilyen flegmának mutatkozott is, a Himnusz alatt ő is elérzékenyült, s diadalát 15 millió magyarnak ajánlotta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?