Kuzmina és Bajčičák olvasta az esküt

<p>A szlovák olimpiai küldöttség tegnap letette az ünnepélyes esküt, a fogadalom szövegét a sílövő Anastasia Kuzmina és a sífutó Martin Bajčičák olvasta fel. Egy másik biatlonos, Tomáš Hasilla egészen másképpen került a figyelem középpontjába.</p>

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

A szocsi ötkarikás játékokra induló csapat a pozsonyi várban gyűlt össze, hogy Ivan Gašparovič államfő jelenlétében megfogadja, méltó módon fogja képviselni az országot a jövő pénteken kezdődő téli olimpián.

Az alkalomra kiválasztott terem majdnem kicsinek bizonyult, a fogadalomtételre több tucat újságíró és vendég volt kíváncsi. El is hangzottak olyan aggályok, hogy hiába a terem nagy belmagassága, kevés a levegő, és valaki rosszul lehet. Rosszul is lett – alighogy Janka Gantnerová, a küldöttség vezetője elkezdte beszédét, a sílövő Tomáš Hasilla összeesett. „Nem így szerettem volna, ha megismeri az ország a nevem – mondta már a hivatalos rész után a 23 éves Hasilla, aki gyorsan visszanyerte eszméletét. – Az volt a gond, hogy nagyon korán, hajnalban indultunk otthonról, hogy ideérjünk Pozsonyba, és alig ettem és ittam valamit. Ráadásul olyan típus vagyok, hogy ha nem kell csinálnom semmit, rögtön elalszom. Nem lett volna semmi gond, ha elmehetek futni egyet.”

Az eskü szövegét a sílövő Anastasia Kuzmina olvasta fel, mellette a sífutó Martin Bajčičák állt (és némi derültséget okozott, amikor forgolódott a zászló körül, mert nem tudta, hogyan is fogja meg).

Kuzmina az első honosított sportoló, aki ilyen fontos szerepet kapott az eskütételen. „Az eskü miatt egy nappal korábban kellett befejeznünk az edzőtáborozást, de egyáltalán nem bántam. Vancouver előtt sajnos nem vehettem részt a fogadalomtételen, annál jobban megörültem, hogy most én olvashatom az esküt. Nagy megtiszteltetés, hogy engem kértek fel. Otthon a tükör előtt nem gyakoroltam, de azért útban Pozsonyban az autóban felolvastam párszor a szöveget. Leginkább azokra a szavakra kellett figyelnem, amelyek nagyon hasonlóak a szlovákban és az oroszban, nehogy oroszos hangsúllyal ejtsem őket. Előzetesen nem izgultam, de mikor már ott álltam a mikrofonnál, remegett a hangom… Rászóltam magamra, Nasztya, légy kemény, és remélhetőleg ezt nem is lehetett észrevenni” – nyilatkozta a 29 éves sílövő, akinek éremszerzésében a szurkolók a legjobban bíznak. Négy éve Vancouverben Kuzmina megnyerte a sprintet és második lett az üldözéses versenyben, Szocsiban hat számban áll rajthoz.

Érdekesség, hogy az eddigi téli olimpiák előtt, amelyekre Szlovákia önálló küldöttséget indíthatott, legtöbbször a sílövők olvashatták fel az eskü szövegét: Martina Halinárová-Jašicová 1994-ben és 2006- ban, Soňa Mihoková pedig 1998-ban és 2002-ben. Négy éve történt meg először, s mindezidáig utoljára, hogy a biatlonosok nem kaptak főszerepet a fogadalomtételen, akkor a bobos Milan Jagnešák és a hokis Zuzana Moravčíková olvasta fel az esküt. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?