Kialudt az olimpiai láng

Salt Lake City. Közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban színpompás záróünnepséggel fejeződött be a XIX. téli olimpia Salt Lake Cityben. A hosz-szadalmas – egyébként 160 országban látható – tévéközvetítésre hivatkozva a szervezőbizottság (SLOC) eredetileg hat főre akarta csökkenteni a Rice-Eccles-stadionban felvonuló küldöttségek létszámát, de Nagy-Britannia és Új-Zéland tiltakozása miatt végül elállt szándékától.

Nagyszabású tűzijátékkal ért véget a záróünnepségČTK-felvételA ceremónia a megnyitóhoz hasonlóan tűzijátékkal kezdődött, majd a 77 résztvevő nemzet 2531 sportolója menetelt körbe a 65 ezer néző előtt. Ezalatt az egyik lelátó mögött hatalmas dinoszauruszbábok jelentek meg, mint Utah állam első „lakosai“. Az N’Sync együttes által előadott amerikai himnuszt követően könnyűzenei blokk szerepelt a programban. Előbb Diane Reeves, majd a Kiss és az Earth, Wind and Fire együttes, illetve Gloria Estefan lépett színpadra, miközben egykori világsztárok – köztük Kristi Yamaguchi, Katarina Witt, Ilja Kulik és Scott Hamilton – tartottak látványos bemutatót a jégen.

Az országok szerinti felvonulás során a szlovák zászlót Ivan Bátory, a magyart pedig Sebestyén Júlia, a csapat legelőkelőbb helyen végzett tagja vitte, aki a műkorcsolyázók versenyében nyolcadikként zárt.

A görög és az olasz nemzeti himnusz elhangzása után került sor az ünnepélyes „őrségváltásra“: Rocky Anderson, Salt Lake City polgármestere a 2006-os téli játékoknak otthont adó Torino első számú vezetőjének, Sergio Chiamparinónak adta át az ötkarikás lobogót. Ezt követően az olasz város rövid ismertetője következett, melyben a település sajátosságait mutatták be.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke beszédében köszönetet mondott a házigazdáknak és a sportolóknak a színvonalas versenyekért: – Önök nagyszerű olimpiát rendeztek – mondta a sportvezető, s érdeméremmel tüntette ki Mitt Romneyt, az SLOC főnökét. A NOB elnöke ezután hivatalosan befejezettnek nyilvánította a XIX. téli játékokat.

A rövid méltatást követően a láng kihunyásával jelképesen is lezárult a több mint két hétig tartó ötkarikás versengés. A fesztelen hangulatú zenés műsor utolsó szakaszában Christina Aguilera és a Bon Jovi együttes szórakoztatta a közönséget, majd a város több pontján tűzijáték szórakoztatta a közönséget, valamint színes petárdák ezrei emelkedtek a magasba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?